Başakşehirin apuvalmentaja Pierre Webó sanoo, että 8. joulukuuta 2020 tullaan muistamaan merkittävänä päivänä jalkapallon taistelussa rasismia vastaan.

Kyseisenä päivänä pelattiin Paris Saint-Germainin ja Başakşehirin välinen lohkovaiheen ottelu Mestarien liigassa. Tai ainakin niin oli tarkoitus. Peli keskeytyi ennen vartin täyttymistä, kun kamerunilainen Webó, 38, syytti neljättä tuomaria rasistisesta kielenkäytöstä häntä kohtaan.

Pitkän selvittelyn jälkeen molemmat joukkueet suuntasivat stadionin uumeniin, eikä niitä kuulunut enää kentälle takaisin.

[readmore from=Basaksehir]

Ottelu pelattiin loppuun seuraavana päivänä uudella tuomaristolla. Webó oli saanut edellispäivän hässäkän tiimellyksessä punaisen kortin itselleen, mutta se peruttiin, joten hän pääsi penkille auttamaan joukkuettaan.

Webón mukaan Sebastian Coltescu toimi häntä kohtaan epäkunnioittavasti, kun romanialaistuomari viittasi häneen ihonvärillä Webón nimen sijasta. Kamerunin A-maajoukkueessa 58 kertaa esiintynyt Webó sanoi BBC:lle, että hän tarvitsi lääkärin apua nukahtaakseen tapauksen jälkeisenä iltana, ja kertoi, että sitä seuranneet päivät ovat olleet hänen elämänsä vaikeimmat.

– Minusta on aika ennen joulukuun kahdeksatta ja sen jälkeen. Se päivä tullaan muistamaan.

Webó kertoi saaneensa paljon kannustavia yhteydenottoja maailmalta, mutta myös solvausviestejä Romaniasta.

– En halua, että ihmiset muistavat minut tämän takia. Se on sääli, jos minut muistetaan tästä.

– Nämä kaksi tai kolme päivää ovat olleet urani vaikeimpia.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on aloittanut tutkinnan tapauksesta, mutta sen lopputulos kuultaneen vasta joulun jälkeen.