AS Roma kärsi tiistaina dramaattisen cup-tappion piskuiselle Spezialle kotikentällään. Spezia karkasi jatkoajalla 4-2-voittoon, kun Romalta ajettiin kaksi pelaajaa ulos. Lisäksi kotijoukkue teki hämmästyttävästi yhden vaihdon liikaa.

Jatkopaikan napannut Spezia kohtaa Coppa Italian puolivälierässä Napolin 27. tammikuuta.

Roma tarvitsi ottelusta mieluiten hyvän tuloksen hävittyään perjantaisessa Serie A -derbyssä Laziolle maalein 0-3. Toisin kuitenkin kävi.

Spezia karkasi pelissä kahden maalin johtoon jo ensimmäisellä 15-minuuttisella. Ensin osui Andrij Galabinov rangaistuspotkusta. Sitten tammikuussa lainalle hankittu Riccardo Saponara hyödynsi Marash Kumbullan pallonmenetyksen ja ampui yläkulmakudillaan vieraat jo kahden maalin johtoon.

Roma nousi peliin mukaan 43. minuutilla Lorenzo Pellegrinin rankkarimaalilla. Borja Mayoral hassasi toisella puoliajalla monta loistavaa maalipaikkaa, mutta 73. minuutilla Henrikh Mkhitarjan onnistui tyylikkäästi tuomaan kotijoukkueen tasoihin. Edessä oli jatkoaika, josta tulikin hyvin dramaattinen.

Roma otti jatkoajan alkajaisiksi Edin Dzekon Borja Mayoralin tilalle, mutta joutui lähes heti alivoimalle, kun puolustaja Gianluca Mancini sai pelin toisen varoituksensa. Vieläkin shokeeravampaa oli, että vain 30 sekuntia myöhemmin seurasi jo toinen ulosajo. Maalivahti Pau Lopéz ajoitti ulostulonsa pahasti väärin, ja kaatoi hyökkääjä Roberto Piccolin rangaistusalueen ulkopuolella. Jatkoajan täydellä miesvahvuudella aloittanut Roma joutui kahden pelaajan vajaalle alle minuutissa.

Roman kakkosvahti Antonio Mirante oli loukkaantunut, joten Lopézin korvasi tolppien välissä brasilialainen kolmosvahti Daniel Fuzato. 23-vuotias Fuzato oli pelannut ennen tätä Roman edustusjoukkueessa vain yhden ottelun, viime Serie A -kauden päätöskierroksen pelin Juventusta vastaan.

Hämmästyttävintä kuitenkin oli, että samaan aikaan Fuzaton kanssa kentälle vaihdettiin puolustaja Ibañez. Hän oli kuitenkin jo kuudes Roman vaihto pelissä, kun säännöt sallivat jatkoajankin koittaessa korkeintaan viisi vaihtoa per joukkue. Niinpä Roma olisi kaiken järjen mukaan tuomittu joka tapauksessa häviämään ottelu maalein 0-3.

Vaikka FIFA salliikin koronapandemian aikana joissain kilpailuissa jatkoajalla kuudennenkin vaihdon, Coppa Italiassa tämä sääntö ei ole voimassa. Erotuomarin tai neljännen erotuomarin tehtävä ei ole puuttua vaihtovirheeseen, vaan joukkueiden pitää itse olla ajan tasalla vaihdoistaan.

Kyseessä oli Romalta jo toinen tämänkaltainen virhe saman kauden aikana. Joukkue tuomittiin jo aiemmin häviämään Serie A -ottelun Veronalle 0-3, kun se oli jättänyt kuukausia aiemmin 23 vuotta täyttäneen Amadou Diawaran alle 23-vuotiaiden pelaajien listalleen.

[readmore from=AS-Roma]

– Jos meillä on ongelma, meidän täytyy keskustella siitä sisäisesti, Roman valmentaja Paulo Fonseca kommentoi vaihtosekaannusta RAI Sportille.

Kabinettitappiota ei kuitenkaan tiistaina tarvittu, vaan Spezia hyödynsi ylivoimansa ja teki jatkoajalla kaksi maalia. Ensin osui Roman kasvatti Daniele Verde päällään ja lopuksi jatkoajan viimeisellä minuutilla illan toisen maalinsa tehnyt Saponara.

Roma ja Spezia kohtaavat toistamiseen heti ensi lauantaina Serie A -ottelussa.

Lähde: Football-Italia