Ruotsin Cupissa pelattiin sunnuntaina kahdeksan lohkovaiheen ottelua. Suurimmaksi puheenaiheeksi nousi valitettavasti ottelussa Landskrona-Östersund koettu rasistinen välikohtaus.

Ottelu pelattiin koronapandemian vuoksi ilman katsojia, mutta yksi aitauksen taakse kerääntyneistä katsojista alkoi huutaa solvauksia Östersundin Isak Ssewankambolle kulmapotkun yhteydessä.

– Olin niin vihainen, etten edes muista, mitä sanoin, Ssewankambo kommentoi C Morelle Aftonbladetin jutun mukaan.

– Menin kulmalipulle antamaan kulmapotkua, kun joku heistä huusi jotain, mitä en arvostanut. Niinpä menin sanomaan sen heille.

Ruotsissa syntynyt Ruotsin entinen juniorimaajoukkuepelaaja Ssewankambo kertoi haastattelussa saaneensa tukea niin tuomaritiimiltä, omilta pelikavereiltaan kuin vastustajan pelaajiltakin.

– Se ei ollut kenenkään mielestä okei. Sellaisella ei ole sijaa jalkapallokentällä, hän jatkoi.

Sportbladet

@sportbladet
Östersunds spelarbuss attackerad efter matchen mot Landskrona: ”Extra säkerhet vid hotellet” aftonbladet.se/a/Qmj4JA

Tuomaritiimi päätti komentaa joukkueet poistaa kentältä ja keskeyttää ottelun väliaikaisesti. Reilut viisi minuuttia myöhemmin peliä päästiin kuitenkin jatkamaan.

Kotijoukkue Landskronan valmentaja Billy Magnusson oli myös hyvin pahoillaan tapahtuneesta.

– Minun mielestäni ketään ei pitäisi kohdella noin. Landskronan puolesta sanoudumme irti tapahtumista, ja pyydämme tapahtunutta anteeksi. Tämä ei todellakaan ole okei meille seurana.

– On vaikea sanoa heti pelin jälkeen, miten tapausta tutkitaan, mutta kannamme suuren vastuun. Käytös oli täysin sopimatonta, Magnusson totesi.

Östersund voitti ottelun maalein 3-0. Vielä pelin päätyttyäkään kaikki ei sujunut toivotusti, sillä Östersundin joukkuetta ja taustahenkilöitä kuljettanutta bussia kohtiin heitettiin esineitä. Niinpä Östersund aikoi järjestää joukkueen hotellille ylimääräisiä turvatoimia kunnes joukkue lähtisi Landskronasta.

– Bussi oli matkalla hotellille. Sen lähestyessä siltaa tuulilasiin heitettiin jotain, Östersundin toimitusjohtaja Michael Schahine kertoi.

– Suoraan sanottuna menin sanattomaksi kuullessani tapahtumista. Olen uskomattoman pettynyt siihen, että tällaista tapahtuu. En löydä sanoja. Juuri nyt ajattelen vain pelaajieni turvallisuutta ja hyvinvointia. Kaikkein pahinta on, jos he kokevat olonsa turvattomiksi.

Siitä ei ole tietoa, mitä tuulilasiin heitettiin. Joukkue ilmoitti kuitenkin asiasta poliisille, ja poliisi saapui hotellille asiaa selvittelemään.

– Aiomme keskustella tapahtuneesta pelaajien kanssa, kunhan he palaavat. Haluan kuulla, miten he kokevat asian. Tämä koskettaa meitä kaikkia. Tunnen tämän joukkueen, ja se on kuin perhe. Kun perheenjäsentä kohtaan hyökätään, koskettaa se jokaista.

24-vuotias Isak Ssewankambo on pelannut urallaan muun muassa Chelsean akatemiajoukkueessa, hollantilaisessa NAC Bredassa ja norjalaisessa Moldessa.