Palloliitto kertoi syksyllä 2019 laskelmista, joiden mukaan jalkapallon harrastaminen tuo suomalaiselle yhteiskunnalle yhteensä noin 770 miljoonan euron vuotuiset hyödyt erilaisina terveys-, sosiaali- ja taloushyötyinä. Luku saatiin UEFA SROI -mallinnuksen tuloksena.

Nyt vastaava luku on saatu myös Suomen suurinta ja menestykkäintä jalkapalloseuraa HJK:ta koskien. Tuo summa on 35,9 miljoonaa euroa. Niin paljon taloudellista hyötyä HJK:n lasketaan tuovan yhteiskunnalle.

HJK on osallistunut UEFA Grow -hankkeeseen, jonka avulla tuetaan kansallisten jäsenliittojen kasvua ja kehitystä Euroopassa. Hanke hyödyntää SROI -mallinnusta, jolla mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa harrastajien osalta. Työkalua ovat olleet kehittämässä muun muassa maailman terveysjärjestö WHO, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU.

Nykyisin Uefa Grow’ssa ovat mukana jo lähes kaikki UEFA:n alaisista 55 kansallisesta lajiliitosta. Suomi oli kuitenkin yksi kuudesta maasta (yhdessä Azerbaidzhanin, Maltan, Pohjois-Irlannin, Portugalin ja Slovenian kanssa), jonka jalkapalloliitto on ollut mukana jo kesällä 2015 käynnistetystä pilottiohjelmasta lähtien (lähde: UEFA:n kotisivut).

HJK:n 35,89 miljoonan euron vuotuinen kokonaishyöty voidaan jakaa kolmeen osaan. Suorat taloudelliset vaikutukset ovat 16,4 miljoonaa euroa, yhteiskunnalliset hyödyt 6,7 miljoonaa euroa sekä jalkapalloharrastukset tuomat terveydenhuollon säästöt 12,8 miljoonaa euroa.

– Liikuntaseurat tekevät merkittävää yhteiskunnallista työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. HJK:n tuottama kattava aineisto todistaa, kuinka moniulotteisia seuratoiminnan vaikutukset ovat, Helsingin kaupungin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen toteaa HJK:n tiedotteessa.

– Nämä tulokset antavat arvokasta tietoa kaikille liikunnan parissa toimiville ja ennen kaikkea liikuntaan liittyvään päätöksentekoon. Liikunta ja urheilu on paljon muutakin kuin fyysisen suorituskyvyn ja tavoitteellisen urheilun mittaamista.

HJK Helsinki

@hjkhelsinki
Jalkapallo hyödyttää yhteiskuntaa kokonaisvaltaisesti. HJK:n UEFA SROI -mallin mukaiseen yli 35 M€ kokonaishyötyyn sisältyy suoria taloudellisia hyötyjä, monia sosiaalisia vaikutuksia ja terveydenhuollon säästöjä.

hjk.fi/artikkelit/mie…

#HJK #OnVainYksiKlubi #UEFASROI

HJK:n toiminnassa on viikkotasolla mukana yli 3 600 lasta ja nuorta. Lisäksi toimintaan on kiinnittynyt lähes 750 eri-ikäistä vapaaehtoista. Myös esimerkiksi HJK:n tuottaman iltapäiväkerhotoiminnan hyödyksi yhteiskunnalle lasketaan yli kaksi miljoonaa euroa.

– Lasten ja nuorten syrjäytyminen tulee olemaan yhteiskuntamme lähivuosien yksi suurimmista haasteista. Meillä suurena paikallisena toimijana on mahdollisuus, mutta samalla myös vastuu, tehdä kaikkemme tämän yhteisen haasteen eteen, HJK Oy:n puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen sanoo.