MM-karsintalohkossa kipinöi – tökerö twiitti oli johtaa diplomaattiseen kriisiin ja ottelun peruuntumiseen

© Kuva: Getty Images

Euroopan MM-karsintojen B-lohkosta on tulossa melko kipinöivä jo ennen kuin karsinnat ehtivät kunnolla alkaakaan. Syy siihen on siinä, että UEFA:n tuorein jäsenmaa Kosovo pelaa samassa lohkossa Georgian, Kreikan, Espanjan ja Ruotsin kanssa – ja näistä ainoastaan Ruotsi on tunnustanut Kosovon itsenäisyyden.

Kosovo kohtaa maaliskuun lopussa vieraskentällä Espanjan. Jo lohkoarvonnan jälkeen pohdittiin, joudutaanko ottelu pelaamaan puolueettomalla kentällä, jos Espanja ei halua soittaa Kosovon kansallislaulua tai nostaa sen lippua salkoon. Espanjan nihkeyden Kosovon itsenäisyyden tunnustamisessa arvellaan yleisesti liittyvän siihen, että se haluaa kaikin tavoin jarruttaa Katalonian itsenäistymispyrkimyksiä, ja pelkää, että tämä näyttäisi huonoa esimerkkiä.

Poliittinen kriisi alkoi kärjistyä tiistaina, kun Espanjan maajoukkueen virallisella Twitter-tilillä kerrottiin päävalmentaja Luis Enriquen ilmoittavan maajoukkuevalintansa maaliskuun peleihin Georgiaa, Kreikkaa ja Kosovoa vastaan ensi viikon maanantaina. Twiitissä puhuttiin Kosovosta ”Kosovon territoriona”, ja sekös ymmärrettävästi kosovolaisia ärsytti.

Kosovo uhkasi välittömästi twiitin jälkeen tiistaina jättävänsä koko pelin pelaamatta. Rauha laskeutui kuitenkin maahan keskiviikkona, kun Espanjan jalkapalloliitto RFEF:stä vahvistettiin, että Kosovo saa käyttää otteluissa kansallisia symboleitaan.

– Jalkapalloliiton puheenjohtaja Agim Ademi sai tänään puhelun Espanjan jalkapalloliitosta. RFEF pahoitteli siinä paikallisessa mediassa olleita uutisia ja vahvisti, että ottelu Espanja-Kosovo tullaan pelaamaan FIFA:n ja UEFA:n virallisten otteluiden protokollan mukaan, Kosovon jalkapalloliiton tiedotteessa todettiin.

Espanjan jalkapalloliitto RFEF:stä vahvistettiin espanjalaislehti AS:lle, että Kosovo saa käyttää Sevillassa 31.3. pelattavassa ottelussa kansallisia symboleitaan, ja ottelussa soitetaan myös Kosovon kansallislaulu. Kosovoa aiotaan kohdella kuten muitakin FIFA:n jäsenmaita. Ottelu pelataan tyhjille katsomoille.

– Ne ovat FIFA:n sääntöjä, eivätkä kansainvälisen oikeuden alaisia aiheita valtioiden tunnustamiseen liittyen. Siksi FIFA:n kilpailuissa pelaa Färsaarten, Walesin, Skotlannin, Pohjois-Irlannin ja Gibraltarin kaltaisia joukkueita, jotka eivät ole valtioita. Pelaamme niitä vastaan niillä säännöillä, totesi jo muutama kuukausi sitten Espanjan ulkoministeri Arancha González Laya.

Kosovo julistautui yksipuolisella ilmoituksella itsenäiseksi valtioksi helmikuussa 2008. Suomi tunnusti Kosovon itsenäisyyden ensimmäisten joukossa saman vuoden maaliskuussa. Nyt itsenäisyyden on tunnustanut 22 valtiota EU:n 27 jäsenmaasta, sekä kaikkiaan 90 YK:n jäsenvaltiota. Naapurimaa Serbia, jonka alaisuuteen Kosovo kuului, ei ole Kosovon itsenäisyyttä tunnustanut. UEFA:n ja FIFA:n jäseneksi Kosovo hyväksyttiin toukokuussa 2016.

Lähde: AS

Joko nyt HSV? ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️