Yle: Tim Sparv sai syksyllä elämänsä rajuimman viharyöpyn: ”Haluan Huuhkajien olevan enemmän”

© Kuva: Juha Tamminen

Miesten A-maajoukkueen kapteeni Tim Sparv on ottanut viime vuosina koko ajan näkyvämpää roolia myös yhteiskunnallisena keskustelijana. 34-vuotias keskikenttäpelaaja on kommentoinut julkisuudessa usein muun muassa ilmastokriisiä, naisurheilijoiden asemaa ja rasismia.

Meneillään on rasismin ja syrjinnän vastainen viikko. Ylelle haastattelun antanut Sparv kertoi saaneensa valtavasti vihaviestejä sen jälkeen, kun hän ja Huuhkajat ottivat viime syksynä kantaa rasismia vastaan. Vihaajien tunteita liikutti erityisesti se, kuinka syyskuussa pelattu Suomi-Wales -ottelu alkoi molempien joukkueiden polvistumisella, tuenosoituksena maailmanlaajuiselle rasisminvastaiselle liikkeelle.

Huuhkajien ele sai syksyllä paljon kiitosta, mutta myös rumia viestejä sateli Huuhkajien ja Sparvin somekanaviin.

– Palautteen laatu polvistumisen jälkeen oli kuitenkin itselleni pieni yllätys. Tuli ”white lives matter” -viestejä, oksettavia kommentteja… Joku kirjoitti, ettei tule enää seurueineen katsomaan meitä, Sparv sanoi Ylelle (Ylen juttu löytyy täältä)..

Palautteessa paheksutaan usein sitä, ettei politiikkaa pitäisi sotkea urheiluun. Sparvilla on kuitenkin antirasismiin selkeä näkemys. Hänen mielestään polvistumisessa ja rasismin vastaisessa kannanotossa ei ole kyse politiikasta, vaan ihmisoikeuksista.

Syksyinen ele nostatti joillain tahoilla myrskyn. Muun muassa anonyymiltä Päivän Byrokraatti -tililtä twiitattiin Sparvin ”pettäneen suomalaiset”.

Sparv korostaa, että polvistuminen ei ollut yksin kapteenin päätös, vaan koko Huuhkajien joukkue oli samaa mieltä ratkaisusta.

– Monet tykkäävät, että Huuhkajat ottaa kantaa. Polvistuminen ei ollut vain minun juttuni, vaan koko joukkue seisoi sen takana. Kaikki pelaajat ja taustahenkilöt halusivat vastustaa rasismia.

Kreikkalaisessa AE Larissassa pelaava Sparv kertoo huomanneensa iän ja kokemuksen myötä, että huippu-urheilijoilla on poikkeuksellinen mahdollisuus ja näkyvä alusta ottaa kantaa ja nostaa esille yhteiskunnallisia epäkohtia. Negatiivinen palaute on vaatinut paksumman nahan kasvattamista, mutta vaikeneminen ei ole Sparville vaihtoehto. Hän haluaa näyttää esimerkkiä.

– Kysymme usein, mitä voimme tehdä omassa arjessamme luodaksemme oikeudenmukaisen yhteiskunnan. Haluan, että Huuhkajat on enemmän kuin pelkästään menestyvä jalkapallojoukkue, Sparv lisää.

Sparvin ajatukset saivat nopeasti tukea. Esimerkiksi Helmarien maalitykki Linda Sällström osoitti seisovansa Sparvin rinnalla ja antoi ryhdikkäästi ymmärtää, ettei rasisteja tai kaivata katsomoon Helmarienkaan otteluissa.

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!