Valioliigajätti Chelsean organisaatiossa pelaa tällä hetkellä kolme suomalaispelaajaa, Lucas Bergström, Jimi Tauriainen ja Aleksi Heino.

Kolmikkoa yhdistää kaksi asiaa: he asuvat saman perheen luona Chelsean harjoituskeskuksen kupeessa ja jokainen heistä jahtaa suurta unelmaa – pelaamista Valioliigassa.

Chelsea on tunnettu 2000-luvulla ”ostojoukkueena”, jossa tie seuran junioriakatemiasta edustusjoukkueeseen on ollut äärimmäisen vaikeaa. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole ja sen on viime vuosien aikana näyttänyt muun muassa Callum Hudson-Odoi, Reece James ja Mason Mount.

Suomalaisinvaasio alkoi syksyllä 2018, kun Lucas Bergström siirtyi Chelseaan TPS:sta. Chelsean kiinnostuksesta suomalaista kohtaan kertoi muun muassa se, että Bergströmille lähetettiin maalivahtivalmentaja Turkuun siksi aikaa, kun hän ei ollut vielä muuttanut Lontooseen.

– Chelsean edustajat olivat käyneet katsomassa pelejäni siellä sun täällä ja käyneet vetämässä minulle treenejä. He näyttivät selkeästi kiinnostuksensa ja käyttivät minuun aikaa – muut seurat tulivat kuvioihin vasta silloin, kun tiesin haluavani Chelseaan, 18-vuotias Bergström kertoi Palloliiton verkkosivuilla.

Bergström ja Chelsea allekirjoittivat ammattilaissopimuksen syksyllä 2019. Yli kaksimetrinen maalivahti pelasi aluksi U18-joukkueessa, mutta nousi vuotta myöhemmin U23-joukkueen maalille. Tällä kaudella minuutteja on kertynyt seitsemässä U23-ottelussa.

– Tämä on ollut hienoa aikaa, vaikka minulla on ollut loukkaantumisia. Olosuhteet ovat huippuluokkaa, ja pelaajalle on tarjolla kaikki, mitä tarvitsee. Menestyminen on vain itsestä kiinni.

Bergströmin tavoitteena on nyt vakiinnuttaa paikka U23-joukkueen ykkösvahtina. Mutta nähdäänkö hänet jo lähitulevaisuudessa Chelsean edustusjoukkueen tolppien välissä valioliigaviheriöillä?

– On todella harvinaista, että pelaaja menee suoraan U23:sta edustukseen. Uskon, että tarvitsen ensin pari lainaa, ja ensimmäinen sellainen tuleekin ihan varmasti jossain kohtaa. Jos olen riittävän hyvä, pääsen lopulta edustukseen, Bergström kertoi.

17-vuotias Tauriainen siirtyi HJK:sta Chelseaan viime kesänä ja on pelannut kuluvan kauden aikana 11 ottelua lontoolaisseuran U18-joukkueessa. Maalinteossa laitahyökkääjä on onnistunut kolmesti.

Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä Lontooseen siirtynyt Heino odottaa yhä debyyttiään. Syyskuun lopulla Interistä maailmalle lähtenyt keskushyökkääjä on harjoitellut U18-joukkueen mukana, mutta pelaamaan hän ei ole toistaiseksi päässyt kuin harjoitusotteluissa.

Huuhkajat

@Huuhkajat

Huuhkajat

@Huuhkajat
🗣️ ”If you deserve it, you deserve it – go get it”

Lucas Bergström, Jimi Tauriainen ja Aleksi Heino haluavat pelata jonain päivänä Valioliigaa. @ChelseaFC:n suomalaiset kertovat haastattelussa mm. elämästään suurseurassa sekä kaipuustaan Suomi-paitaan. 🇫🇮
palloliitto.fi/jalkapallouuti…
Millaisista herroista on kyse? Kolmikon suorituksia maajoukkuepeleistä näet tältä videolta. 🦉 #Minihuuhkajat

Valioliiga näkyy V Sportin kanavilla ja Viaplayssa.