Koronapandemian aiheuttama talouskriisi on koetellut ankarasti jalkapalloseuroja ympäri maailman. Yleisötulot ovat pudonneet minimiin tyhjien katsomoiden vuoksi eikä jalkapalloturismi tuo kassaan mitään.

Nyt Ranskan Ligue 1:ssa ollaan tilanteessa, jossa koronakriisi uhkaa vaatia hyvin merkittävän uhrin. Perinteikäs Girondins Bordeaux kamppailee olemassaolostaan, sillä sen omistaja King Street ilmoitti torstaina, ettei se enää jatka seuran tukemista rahallisesti. Sijoitusyhtiö King Street osti Bordeaux’n vuonna 2018, ja oli sijoittanut seuraan 46 miljoonaa euroa.

Päätöksen seurauksena Bordeuax’n puheenjohtaja Frederic Longuépée joutui asettamaan seuran tilapäisesti paikallisen talousoikeusistuimen haltuun. Sillä aikaa seura etsii selviytyäkseen pitkäaikaista ratkaisua. Bordeaux tiedotti asiasta torstaina kotisivuillaan.

FC Girondins de Bordeaux

@girondins
[Communiqué] Le Club placé sous la protection du Tribunal de Commerce de Bordeaux.

Plus d'infos ➡ bit.ly/3tLZ30X

Bordeaux’n vaikeudet alkoivat kasaantua joulukuussa, kun Ligue 1:n TV-oikeudet omistava Mediapro ilmoitti vetäytymisestään sarjasta omien maksuvaikeuksiensa takia. Se yhdessä koronapandemian haasteiden kanssa aiheutti Bordeaux’lle ”ennennäkemättömän tulojen putoamisen.”

Ranskan Ligue 1:n kausi 2019-2020 jäi kesken koronapandemian riepoteltua Ranskaa. Se romahdutti tulot sekä Bordeaux’lta että monilta muilta seuroilta, ja nyt omistaja King Streetille riitti.

Bordeaux’n tulevaisuus on tällä hetkellä täysin hämärän peitossa. Hankala sen kausi on ollut urheilullisestikin, sillä Bordeaux on sarjassa sijalla 16, vain viisi pistettä karsijan paikalla olevaa Nimesiä edellä. 139-vuotias Girondins Bordeaux on voittanut kuusi kertaa Ligue 1:n mestaruuden, viimeksi kaudella 2008-2009. Lisäksi se on nelinkertainen Ranskan Cupin voittaja.

Espanjalainen mediatoimija Mediapro hankki 80 prosenttia Ligue 1:n lähetysoikeuksista vuosiksi 2020-2024 hulppealla 814 miljoonan vuosittaisella korvauksella. Summa oli huomattavasti korkeampi kuin Ligue 1:n aiemmat TV-oikeuksista saamat korvaukset.

Vaikeudet kuitenkin alkoivat lokakuussa, kun Mediapro ilmoitti, ettei se kyennyt maksamaan siihen mennessä erääntynyttä 172,3 miljoonan euron maksuaan. Sama toistui joulukuun alussa, kun Mediaprolla ei ollut mahdollisuuksia maksaa seuraavaa, 152,5 miljoonan euron osamaksua.

Tammikuussa Mediapron tytäryhtiö Téléfoot kuitenkin tarjoutui jatkamaan tämän kauden otteluiden näyttämistä, jos korvaavaa TV-yhtiötä ei nopealla aikataululla löydy. Mediapro maksaa korvauksena Téléfootille ilmeisesti 100 miljoonan euron hyvityksen. Nämä tiedot perustuvat AS:n tammikuussa julkaisemaan juttuun.

Ligue 1:n TV-oikeudet ovat olleet perinteisesti Canal+:n hallussa, ja se saattanee ottaa lähetysoikeudet jälleen ensi kaudella haltuunsa. Canal+ omistaa edelleen 20% lähetysoikeuksista. Yhtiö on kuitenkin ilmoittanut, että mikäli se lunastaa oikeudet jälleen kokonaan itselleen, tulee korvaus olemaan huomattavasti Mediapron tekemää sopimusta pienempi.

[readmore from=Ligue-1]

Mediapron rahakkaan TV-sopimuksen raukeaminen oli luonnollisesti kova isku myös monille muille ranskalaisseuroille. Ligue 1:tä tälläkin hetkellä johtava Lille oli syksyllä erittäin pahoissa talousvaikeuksissa, mutta joulun alla se myytiin Callisto Sportingille, luxemburgilaisen sijoitusrahaston Merlyn Partnersin osakkaalle.

Omistajanvaihdoksen seurauksena Lillen massiivisen velkataakan kerrottiin ”keventyneen huomattavasti”. Lillen uudeksi toimitusjohtajaksi nimettiin tuolloin PSG:n entinen urheilujohtaja ja Rennesin entinen puheenjohtaja Olivier Letang.

Lähteet: Transfermarkt, Get Football News France, AS ja Sports Pro Media