Lähde: Superliiga-laivasta hypänneille jopa 300 miljoonan euron rangaistus – millainen loppu voi ahneella ollakaan?

© Kuva: Getty Images

Euroopan Superliiga eli lyhyen, mutta värikkään elämän. Uusi 12 eurooppalaisen megaseuran kilpailu ilmoitettiin perustetuksi maanantain vastaisena yönä, mutta alle kaksi vuorokautta myöhemmin Superliiga oli käytännössä kuopattu. Ensimmäisenä laivan jättivät Valioliigan seurat, sitten italialaiset ja mukanaolijoista enää ainoastaan Real Madrid on ilmoittamatta vetäytymisestään.

Euroopan Superliigan puheenjohtajaksi valitun Real Madrid -pomo Florentino Pérezin kanta on silti yhä järkkymätön. Hän vakuuttaa edelleen uskovansa Superliigaan ja on lisäksi sitä mieltä, etteivät hankkeen hylänneet pääse Superliigasta eroon noin vain. Pérezin mukaan heitä sitoo allekirjoitettu ja edelleen voimassa oleva sopimus.

Espanjalaisen Vozpopulin mukaan Superliigan kahtatoista perustajaseuraa odottavat ankarat taloudelliset sanktiot, mikäli ne todella laivan jättävät. Euroopan jalkapalloliitto UEFA:kin saattaa niille seuraamuksia järjestää, mutta Vozpopulin kertomaan mukaan Superliigan organisaatio itse käy karkureille kalliiksi.

Vozpopulin jututtamat lähteet kertovat, että jokaisen Superliigan hylkäävän seuran pitäisi maksaa massiivinen 300 miljoonan euron hyvitys lähdöstään. Tällainen jättisumma olisi kova isku kaikille mukana oleville seuroille ja kaventaisi varmasti näiden suurseurojen etumatkaa takaa-ajajiin nähden.

Tämän massiivisen summan takia mikään kahdestatoista seurasta ei Vozpopulin mukaan olekaan vielä aidosti ja lopullisesti hylännyt projektia, virallisista tiedotteistaan huolimatta. Tiedotteiden sanamuotoja on selvästi punnittu harkiten.

300 miljoonan sanktiosumma on kirjoitettu 12 perustajaseuran allekirjoittamaan voimassaolevaan sopimukseen. Summa on kaikille seuroille sama.

Sakkomaksujen takana on Florentino Pérezin ja hänelle läheisten taloudellisten neuvonantajien Key Capital Partnersin laatima sakkopykälä niiden seurojen varalta, jotka katuvat mukaan lähtemistään. Summa on kytköksissä yhdysvaltalaisen sijoituspankki JP Morganin 3,2 miljardin euron lainasummaan, jolla se lähti rahoittamaan Euroopan Superliiga -hanketta.

Sopimuspykälien mukaan Superliigan hylkäävien seurojen on pakko maksaa takaisin sama 300 miljoonan euron summa, jonka ne olisivat saaneet kilpailun alkaessa – ja jonka ne muutoin olisivat maksaneet takaisin vuosien saatossa korkojen kera.

– Euroopan Superliiga -projekti pysyy hengissä siihen saakka, kunnes siihen sopimuksella sitoutuneet seurat eivät maksa tätä sanktiomaksua, projektin sisäpiiristä kommentoitiin Vozpopulille.

Barcelonan puheenjohtaja Joan Laporta kommentoi torstaina, että Superliiga-junasta jääminen olisi ollut seuralle ”historiallinen virhe”. Barcelonalla on tällä hetkellä yli miljardi euroa velkaa.

Nyt edessä voikin olla kiivas ja pitkäkestoinen oikeustaistelu Euroopan Superliigan purkamisesta ja siitä, millaisiin rangaistuksiin perustajajäsenet ovat velvoitettuja. Kun valioliigaseurat ilmoittivat vetäytymisestään, ne kertoivat ”aloittavansa paperityöt” hankkeesta vetäytymiseksi. Florentino Pérez kuitenkin muistutti keskiviikkona antamassaan haastattelussa, että sopimus on ”sitova ja sama kaikille 12 perustajaseuralle.”

Valioliiga näkyy V Sportin kanavilla ja Viaplayssa.


Saat kympillä 60 euroa pelirahaa ja ilmaiskiekat

Yhdellä 10 € talletuksella saat

  • 60€ pelirahaa
  • 25 ilmaiskierrosta Book of Deadiin
  • Bratislavan kasinomatkan arvonta