Suomen naisten A-maajoukkueella oli helmikuussa isosti syytä juhlaan, kun voitto Portugalista Helsingissä pelatussa karsintaottelussa sinetöi Suomen historian neljännen paikan naisten EM-lopputurnauksessa. Tällä hetkellä Helmarit leireilee Itävallassa, jossa se kohtaa sunnuntaina pelattavassa harjoitusottelussa emäntämaa Itävallan. Yle Areena televisioi kello 21.30 alkavan ottelun.

Vaikka kyseessä onkin vain treenipeli, on se todella juhlava merkkipaalu Helmarien monivuotiselle luottopuolustajalle Anna Westerlundille. Åland Unitedin pelaajalla on tällä viikolla itse asiassa tuplajuhlat, sillä perjantaina hän täyttää 32 vuotta.

Ottelu Itävaltaa vastaan on hänen uransa 131. A-maaottelu, joten Westerlund nousee pelatessaan yksin Suomen naisten maajoukkueen kautta aikain ottelutilaston kärkeen ohi 130 peliä pelanneen Laura Österberg Kalmarin. Päivänsankari kertoi SuomiFutikselle puhelimitse, mitä tilaston ykköseksi nouseminen hänelle merkitsee.

– Kun pelasin sadannen maaottelun, en ajatellut sitä vielä niin paljon, mutta nyt kun se (rajapyykki) on tullut lähemmäs, on se totta kai jo vähän takaraivossani ollut. Tietysti se on iso saavutus urallani, ja iso saavutus myös siksi, kun tietää, kuka on myös pelannut samat 130 maaottelua, Westerlund vastasi.

– Laura Österberg Kalmari tulee aina olemaan mun silmissä se isoin pelaaja. Ihan sama, vaikka menisinkin hänestä ohi. Omalta kannaltani se on tietysti kiva juttu, mutta silti Laura tulee aina olemaan idolini. Laura tulee aina olemaan Laura.

Kaksi maajoukkuelegendaa jakavat siis tällä hetkellä naisten maaottelutilaston kärkipaikan, mutta aikuisten tasolla eniten pelejä on toistaiseksi neljällä vuosikymmenellä miesten A-maajoukkueessa pelanneella Jari Litmasella. Litmanen nähtiin Suomen paidassa aikuisten tasolla 137 maaottelussa.

– Olen nähnyt senkin tilaston, mutta otetaan nyt 131. maaottelu ensin ja katsotaan sitten, paljonko se vielä jatkuu. Olen nähnyt kyllä, että ”Kuningas” on jo siinä aika lähellä. Katsotaan, mitä tapahtuu.

Helmareilla on maaotteluista allaan viiden ottelun voittoputki, ja neljä kertaa peräkkäin oma maali on pysynyt koskemattomana. Itävalta on FIFA-rankingissa sijalla 20, viisi sijaa Suomea ylempänä. Jatkuuko voittoputki edelleen, Anna Westerlund?

[readmore from=Helmarit]

– Toivotaan, toivotaan.

– Kova peli on tulossa, ja minusta Itävalta on meille hyvä mittari. Ne on vähän parempia rankingissa, mutta minusta ihan voitettavissa. Tällaisia pelejä on kiva pelata. Itävalta on kova vastus, ja kaikki pitää laittaa likoon, jotta voitto tulee. Karsinnat ovat menneet hyvin, joten on hyvä pelata tällainen peli nyt, juhlaotteluun valmistautuva päivänsankari toteaa ennakkoasetelmista.