Italian Cupiin päätettiin tehdä toukokuun alussa merkittävä muutos, joka on saanut suurta kritiikkiä osakseen. Ensi kauden alusta lähtien Coppa Italiaan saavat osallistua vain Serie A:n ja Serie B:n joukkueet. Osallistujia on siten yhteensä vain 40.

Tähän saakka cupin alkukierroksilla on pelannut myös Serie C:n ja Serie D:n joukkueita. Järjestävä taho päätti kuitenkin muokata kilpailua tehdäkseen siitä ”houkuttelevamman TV-oikeuksien ja katsojien kannalta”.

Uusi cup-kausi alkaa 15. elokuuta. Kilpailussa on silloin mukana 20 Serie B:n joukkuetta ja 12 Serie A:n seuraa. Kahdeksan parasta Serie A -joukkuetta tulee mukaan kolmannella kierroksella, päästen siten suoraan 16 parhaan joukkoon.

Tämän kauden cup-finaalissa Juventusta vastaan pelanneen Atalantan keskikenttäpelaaja Remo Freuler ilmaisi pettymyksensä uuteen cup-formaattiin.

– Kaikki vastustivat Euroopan Superliigaa, ja sitten he sulkevat Serie C:n ulos cupista, Freuler puuskahti Tuttomercatowebille.

– En pidä siitä. Pienempien joukkueiden unelmat ovat urheilun moottori. Maaliviivalle täytyy päästä ansioilla, ei etuoikeudella.

Kolmannen sarjatason Serie C:n puheenjohtaja Francesco Ghirelli järjesti pari viikkoa sitten cup-uudistuksen tiimoilta hätäkokouksenkin. Ymmärrettävästi Ghirelli alempien sarjojen joukkueiden edustajana oli suunnitelmista käärmeissään.

– Serie A:n tekemä päätös sulkea Serie C:n joukkueet Coppa Italiasta ei sovi vain vakiintuneita pykäliä vastaan, vaan on myös jalkapallon elitismin ilmentymä, Ghirelli totesi.

[readmore from=Coppa-Italia]

Vaikka muun muassa Englannissa, Ranskassa ja Saksassa nähdään jota kuinkin vuosittain suuren luokan cup-yllätyksiä, ovat ne olleet Italiassa harvinaisempia. Kaudella 2015-2016 Serie C:n Alessandria eteni cupissa aina välieriin saakka, ja kaksi vuotta myöhemmin Pordenone taipui Interille vasta rankkareilla.

Tällä kaudella kuitenkaan yksikään Serie C:n tai Serie D:n joukkue ei edennyt kolmatta kierrosta pidemmälle. Cupissa oli tällä kaudella mukana 78 joukkuetta.

Lähde: Football-Italia