Veikkausliiga on julkaissut sivuillaan avoimen kirjeen pääministeri Sanna Marinille ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle.

Pääsarjajalkapalloilu on pyörinyt Suomessa jo muutaman viikon ajan, mutta koronarajoitusten takia iso osa otteluista on pelattu tyhjille katsomoille. Tämä on aiheuttanut närää ja ihmetystä jalkapalloväessä. Olutta voi kyllä siemailla sankoin joukoin ravintolan terassilla, mutta tuhansia ihmisiä vetävälle stadionille ei ole katsojilla pääsyä, tai sitten kannattajia otetaan lehtereille hyvin rajallisesti.

Helsingin IFK teki tällä viikolla selväksi mielipiteensä tämänhetkisistä rajoituksista. Uudenmaan alueella on tällä hetkellä sallittu enintään kuuden henkilön suuruiset yleisötapahtumat. HIFK pelaa ottelunsa Bolt Arenalla, jonka enimmäiskapasiteetti 10 770 katsojaa, mutta rajoitusten takia paikan päälle saa ottaa vain kuusi katsojaa. HIFK ilmoitti rivien välistä vinoillen, että se ottaa perjantaina Ilvestä vastaan katsomoon vain viisi kannattajaa, jotta turvavälit olisivat riittävät. Näin ollen jokainen katsoja pysyy yli 20 metrin päässä toisistaan.

[readmore from=Veikkausliiga]

Veikkausliigan puheenjohtaja Kaarlo Kankkunen ja toimitusjohtaja Timo Marjamaa kutsuvat kirjeessään pääministeri Marinin ja peruspalveluministeri Kiurun todistamaan paikan päälle, että Veikkausliiga-ottelu voidaan järjestää terveysturvallisesti.

– Covid-19 -pandemia on vaikuttanut merkittävästi yhteiskuntaan alkukeväästä 2020 saakka ja useat tahot ovat väistämättä joutuneet kärsimään välttämättömistä rajoitustoimista. Yhteiskunnan pyörien pyörimisen kannalta nyt keväällä aloitettu rajoitustoimien asteittainen purkaminen on kuitenkin yhtä lailla välttämätöntä ja kaikille tervetullutta.

– Suomalaisen jalkapallon miesten pääsarjassa Veikkausliigassa terveysturvallisuus edellä järjestettiin jo viime vuonna yli sata ottelua Palloliiton kanssa yhteistyössä tehtyjen erittäin yksityiskohtaisten ja tiukkojen ohjeitten mukaisesti, eikä näistä tapahtumista lähtenyt liikkeelle ensimmäistäkään todennettua tartuntaketjua. Vajaan kuukauden kuluttua miesten maajoukkueemme matkustaa historiallisiin EM-kisoihin ja kotimaisen pääsarjan mielenkiinto on myös poikkeuksellisen korkealla.

– Haluammekin kutsua teidät seuraamaan Veikkausliigan ottelua. Jokainen seuroistamme voi samalla esittää, miten järjestelyt Veikkausliigan ottelussa käytännössä sujuvat voidaksenne muodostaa omakohtaisen kokemuksen pohjalta mielipiteenne siitä, onko otteluihin turvallista ottaa yleisöä suuremmassa määrin.

– Vaikeiden aikojen keskellä on jokainen, ja te etenkin, joutunut taiteilemaan sanoman ja sen välittämisen kanssa. Jalkapallokatsomo tarjoaa hienon urheilutapahtuman ja raittiin ulkoilman lisäksi myös mahdollisuuden kannustaa täysin äänenpainoin ja sen enempää miettimättä, spontaanisti. Jalkapallo on parasta paikan päällä – ja myös turvallista – sen kokee ja todistaa parhaiten itse osallistumalla.

– Veikkausliigaa pelataan 11 paikkakunnalla ympäri Suomen ja olette tervetulleita joko erikseen tai yhdessä seuraamaan vapaavalintaista Veikkausliigaottelua – esimerkiksi Helsingissä tai Tampereella, perinteikkäässä Porissa Veikkausliigajalkapalloa ei valitettavasti tällä kaudella nähdä. Veikkausliigan otteluohjelma kokonaisuudessaan on nähtävissä Veikkausliigan verkkosivuilla.

– Mikäli alkavan kesän sää osoittautuu koleanpuoleiseksi, niin tarjoamme lämmikkeeksi myös valitsemanne ottelun kotijoukkueen kaulaliinan. Toki värin tunnustaminen – mikäli ilmaus tässä sallitaan – lisää tunnelmaa myös lämpimämmällä kelillä.