Christian Eriksenille asennetaan sydämentahdistin – miten käy uran jatkon?

© Kuva: Getty Images

Tanskan jalkapalloliitto on tiedottanut tänään, että lauantaisessa Tanska-Suomi -ottelussa hengenvaaralliseen tilanteeseen joutunut ja elvytystoimien avulla elävien kirjoissa pidetty Christian Eriksen saa jatkossa totutella elämään sydämentahdistimen kanssa.

– Maajoukkueen lääkäri Morten Boesen on ollut yhteydessä Rigshospitalet-sairaalan sydänspesialistiin ja Christian Erikseniin, ja tämä on tieto hänen viimeisimmästä tilanteestaan, tiedote alkaa.

ÄLÄ MISSAA HETKEÄKÄÄN: EM-kisojen LIVE-seurantaan TÄSTÄ!

– Christianille tehtyjen erilaisten sydäntutkimusten jälkeen on tehty päätös, että hänen pitäisi käyttää ICD-sydämentahdistinta. Sellainen laite on tarpeellinen rytmihäiriöistä johtuvan sydänkohtauksen jälkeen.

– Christian on hyväksynyt päätöksen, ja suunnitelman ovat vahvistaneet kansalliset ja kansainväliset spesialistit, jotka kaikki suosittelevat samaa toimenpidettä.

– Toivomme kaikkien antavan Christianille ja hänen perheelleen rauhaa ja yksityisyyttä tulevana aikana, tiedote päättyy.

ICD on rytmihäiriötahdistin, jonka nimi on englanniksi ”implantable cardioverter defibrillator”. Sydänliiton kotisivujen mukaan sen tehtävänä on ”poistaa henkeä uhkaavia kammioperäisiä rytmihäiriöitä, kuten pitkäkestoista kammiotakykardiaa ja kammiovärinää”. ICD-tahdistin ei varsinaisesti estä rytmihäiriöiden syntyä, vaan ”tunnistaa kammioperäisen rytmihäiriön sen lyöntitaajuuden perusteella”.

Circulation-lehden vuonna 2017 julkaiseman seurantatutkimuksen mukaan sydämentahdistin ei estä urheilua korkealla kilpailullisellakaan tasolla. Tutkimuksesta kirjoitti suomeksi Terve.fi-sivusto.

Yksi pelaajista, joka on pelannut sydämentahdistimen kanssa, on ollut hollantilainen Evander Sno, joka koki sydämenpysähdyksen myös laitteen asennuksen jälkeen. Snon sydän oli pysähtynyt kesken ottelun syyskuussa 2010, ja häntä elvytettiin kentällä kymmenen minuutin ajan. Kun toinen sydänpysähdys tapahtui reilut kaksi vuotta myöhemmin, sydämentahdistin pelasti mahdollisesti Snon hengen, ja hän käveli omin jaloin pois kentältä. Sno lopetti pelaajauransa vuonna 2018.