Copa Américan torstain vastaisena yönä pelattu ottelu Brasilian ja Kolumbian välillä on poikinut melkoisen myrskyn ainakin sosiaalisessa mediassa. Brasilia voitti ottelun dramaattisten vaiheiden jälkeen 2-1, mutta erotuomari Nestor Pitana on saanut osakseen runsasta arvostelua.

Kritiikin syynä on se, että pallo osui Pitanaan Brasilian tasoitusmaaliin johtaneessa hyökkäyksessä, mutta hän ei katkaissut peliä. Kolumbialaisten keskittyminen herpaantui hetkeksi, ja argentiinalaistuomarin sanotaan toimineen sääntöjen vastaisesti.

CONMEBOL:in sääntöjen mukaan peli on vihellettävä poikki, jos pallo osuu tuomariin, pysyy kentällä JA joukkue aloittaa sen jälkeen lupaavan hyökkäyksen, pallo menee suoraan maaliin tai palloa pitävä joukkue vaihtuu. Tällöin peliä jatketaan erotuomaripallolla.

Brasilia sai luonnollisesti ”lupaavan hyökkäyksen”, koska pallo oli muutamaa sekuntia myöhemmin David Ospinan vartioimassa maalissa. Ilmeisesti Pitana ja tilanteen videolta tarkistanut VAR-tuomaristo tulkitsi kuitenkin kyseessä olleen saman hyökkäyksen, koska maali jäi voimaan. Monen tilannetta arvioineen toimittajan mielestä kyseessä oli kuitenkin selvä tuomarivirhe.

Kritiikki Twitterissä paisui paikoin törkeäksi ja ala-arvoiseksi. Nestor Pitanaa on kuvailtu ”Brasilian parhaaksi pelaajaksi” ja häneen on kohdistunut vähintäänkin epäsuoria uhkailuja. Kenties kaikkein rumimmassa viestissä eräs somen käyttäjä puhui ”terveisten lähettämisestä Pitanalle” ja liitti twiittiinsä kuvan käsiaseista.

Videon puhuttavasta tilanteesta voi katsoa allaolevasta twiitistä. Tasoitusmaalin puski verkkoon Roberto Firmino, joka kiitti Renan Lodin mainiosta keskityksestä.

Brasilian kymmenteen perättäiseen maaottelun voittoon valmentanut Tite keskittyi pelinjälkeisissä kommenteissaan pääasiassa haukkumaan riodejaneirolaisen Estadio Nilton Santosin surkeaa pelialustaa, mutta puhui myös lyhyesti, mutta arvoituksellisesti kiistanalaisesta maalista.

– Kadun sitä, mitä nyt tulen sanomaan, mutta Pitanan on oltava varuillaan. Hänen on oltava varuillaan, Tite toisti.

Brasilia voitti ottelun lopulta 2-1, kun Casemiro puski verkkoon Neymarin etutolpalle antaman kulmapotkun. Osuma syntyi, kun lisäaikaa oli pelattu jo 9 minuuttia ja 22 sekuntia. Brasilia on jo lohkon voiton varmistanut, mutta Kolumbia saa vielä toivoa jatkaakseen, ettei Ecuador kaada päätöskierroksella Brasiliaa.

Ottelun komein maali oli kolumbialaisen Luis Díazin kymmenellä minuutilla tekemä volleymaali, jota pidetään kenties koko turnauksen tähän asti hienoimpana osumana. Sekä Casemiron että Díazin maalit näkyvät alla olevissa twiiteissä.

Kolumbian pelaajat piirittivät Brasilian tasoitusmaalin jälkeen Pitanaa minuuttien ajan, mutta turhaan. Valmentaja Reinaldo Rueda oli joka tapauksessa vakuuttunut siitä, että tuomari vaikutti huomattavasti peliin.

– Luulen, että tuomarin tilanne häiritsi pelaajien keskittymistä ensimmäisessä maalissa, Rueda totesi.

Erityisen värikkäästi twiiteissään Pitanan ratkaisua arvosteli tunnettu toimittaja Juan Arango.

Lähteet: Goal ja Fotmob