EM-historian myöhäisimmän voittomaalin tehnyt pelaaja oli jäädä koko joukkueesta – Artem Dovbykin tuuletusta verrattu naisten MM-futiksen ikoniseen hetkeen

© Kuva: Getty Images

Aina ei tarvitse tehdä maaleja erityisen paljon tai rikkoa ennätyksiä jäädäkseen ikuisesti jalkapallohistoriaan. Joskus yksikin maali riittää.

Tiistai-iltana paikkansa arvokisasankarien joukossa otti ukrainalainen Artem Dovbyk. 24-vuotias Dovbyk vaihdettiin kentälle jatko-ottelun toisen puoliskon alkaessa ja ajassa 120:37 hän puski Oleksandr Zinchenkon keskityksestä Ukrainalle maan historian ensimmäisen puolivälieräpaikan tuoneen 2-1-voittomaalin (lue ottelusta lisää täältä).

Maali oli koko EM-kisahistorian toiseksi myöhäisin maali (rangaistuspotkukilpailuja ei luonnollisesti lasketa mukaan). Myöhemmin oli osunut vain Turkin Semih Sentürk vuoden 2008 EM-kisoissa. Vieläkin merkittävämpää on, että näin myöhäistä voittomaalia ei oltu EM-kisoissa ikinä nähty.

Dovbykia voi pitää kaikin tavoin yllättävänä ratkaisijana. Hän seurasi kaikki Ukrainan lohkovaiheen pelit vaihtopenkiltä ja pääsi tiistaina vasta ensimmäisen kerran kentälle. Pelattu A-maaottelu oli miehelle vasta uran kolmas, ja maaottelumaali ensimmäinen.

Dovbyk pelasi juniorimaajoukkuetasolla vain kahdeksan ottelua ja debytoi A-maajoukkueessa maaliskuun lopussa, kun hän pelasi kymmenen minuuttia MM-karsintaottelussa Kazakstania vastaan. Toinen maaottelu toteutui 23. toukokuuta, kun hän huhki kentällä 45 minuuttia harjoituspelissä Bahrainia vastaan. Se kolmas maaottelu jääkin sitten jalkapallohistoriaan sattuneesta syystä.

Artem Dovbykin mahtuminen koko EM-joukkueeseen oli hieman yllättävää. Ukrainan kisaryhmän kolmannen hyökkääjän paikka oli ”varattu” Júnior Moraesille, mutta tämän loukkaannuttua paikka joukkueeseen aukesi Dovbykille.

Dovbyk on kisajoukkueessa siksikin outolintu, että hän edustaa seurajoukkuetasolla SC Dnipro-1:tä, joka sijoittui viime kaudella Ukrainan Valioliigassa seitsemänneksi. Kisajoukkueen kaikki muut 25 pelaajaa pelaavat joko ulkomailla (8 pelaajaa) tai Ukrainan kahdessa suurseurassa Shakhtar Donetskissa (7) ja Kiovan Dynamossa (10).

Päättyneellä sarjakaudella Dovbyk sivusi yhden kauden maaliennätystään tehtyään Dniprolle kuusi maalia Ukrainan pääsarjassa. Samaan hän pystyi myös kaudella 2016-2017 Dnipro Dnipropetrovskin riveissä.

Kaudet 2017-2020 hän vietti Tanskassa, ensin kaksi kautta Tim Sparvin seuratoverina Midtjyllandissa ja sitten yhden kauden SönderjyskE:ssä. Kolmen kauden aikana peliminuutteja Tanskan Superliigassa kertyi kuitenkin Transfermarktin mukaan yhteensä vain 878, eli alle kymmenen kokonaisen ottelun verran. Niinpä Dovbyk palasi kaudeksi 2020-2021 kotimaahansa Ukrainaan.

Dovbyk tuuletti voittomaaliaan riisumalla paitansa ja liukumalla polvillaan sivurajan tuntumassa. Tuuletusta on verrattu yhteen naisten MM-turnausten ikonisimmista hetkistä. Samalla tavalla nimittäin – musta urheiluliivi yllään – tuuletti myös yhdysvaltalainen pelaajalegenda Brandi Chastain, kun hän upotti Kiinan maaliin ratkaisevan rangaistuspotkun vuoden 1999 naisten MM-kisojen loppuottelussa.

New York Times on kuvaillut Chastainin tuuletusta ”ikonisimmaksi naisurheilijasta otetuksi valokuvaksi”. Kuva on päätynyt korkealle myös Sports Illustratedin ”Sata kuuluisinta urheilukuvaa” -listauksessa. Chastainin maalituuletukselle omistettu pronssipatsas paljastettiin tapahtumapaikan, kalifornialaisen Rose Bowl -stadionin edustalle vuonna 2019.

Brandi Chastainin tuuletuksella oli vaikutusta sekä miesten että naisten jalkapalloiluun, sillä seuraavana vuonna, vuonna 2000, FIFA kirjasi sääntöihinsä, että paidan riisumisesta (tai nostamisesta pään yli) rangaistaan jatkossa keltaisella kortilla. Miespelaajat olivat riisuneet paitojaan jo vuosien ajan ennen Chastainin maalituuletusta.

Luonnollisesti myös Artem Dovbyk sai tempustaan tuomari Daniele Orsatolta varoituksen. Se ei kuitenkaan estä hänen kentälle pääsyään lauantain puolivälierässä Englantia vastaan, vaan päätös peluutuksesta on yksin valmentaja Andriy Shevtshenkon käsissä.

Jutun otsikkoa päivitetty 30.6. kello 12.37. Otsikkoon oli livahtanyt Artem Dovbykin sukunimi kirjoitusasussa Duvbyk.

Juttua päivitetty myös 30.6. kello 13.55. Nyt korjattu Dovbykin ikä. Dovbyk on 24-vuotias, ei 2-vuotias. Artikkelin kirjoittajan ”4”-näppäimen ajoittainen jumittuminen näkyi karuna, tai ehkä hassunakin virheenä.