Tiistaina pelatun EM-kisojen avauskierroksen viimeisen ja ehkä kaikkein odotetuimman ottelun Ranska-Saksa alla nähtiin erittäin odottamaton ja potentiaalisesti hyvin vaarallinen tilanne, jossa vältyttiin pahimmalta vain täpärästi. Greenpeacen aktivisti leijaili stadionin ylle moottoroidulla riippuliitimellään, osui stadionin yläpuolella olleisiin kameran vaijereihin ja menetti lentonsa hallinnan.

Hän oli erittäin lähellä romahtaa voimalla katsojien sekaan, mutta onnistui lopulta laskeutumaan kentälle. Riippuliitäjä kuitenkin osui kahteen katsomossa olleeseen mieheen, jotka jouduttiin viemään sairaalaan hoidettaviksi. Molemmat pääsivät sairaalasta keskiviikkona. Miehet olivat kotoisin Ukrainasta ja Ranskasta, eikä kumpikaan heistä ollut paikalla katsojana, vaan työtehtävissä, ilmeisesti televisiotyössä.

Saksalaisen ZDF-televisiokanavan torstaiaamuisessa lähetyksessä käsiteltiin tapahtunutta laajasti. Ohjelmassa kerrottiin, kuinka 38-vuotias eteläsaksalainen riippuliitäjä olisi pahimmillaan voinut tulla ammutuksi, elleivät tarkka-ampujat olisi tunnistaneet häntä Greenpeacen aktivistiksi ilmalentonsa aikana. Ilmatila stadionin lähettyvillä oli suljettu, ja tapahtumaa suojelleet tarkka-ampujat olivat valmiudessa.

ÄLÄ MISSAA HETKEÄKÄÄN: EM-kisojen LIVE-seurantaan TÄSTÄ!

– Vastuullisten pitäisi suhtautua itsekin sellaiseen toimintaan kriittisesti, jossa haetaan maksimaalista näkyvyyttä tavalla, joka johtaa potentiaalisesti kaikille vaaralliseen tilanteeseen, Saksan hallituksen edustajana puhunut Steffen Seibert kommentoi.

Onneksi tarkka-ampujien harkintakyky pelasi, kun Greenpeacen aktivisti liiteli Allianz Arenan yllä. Kuva: Getty Images

Greenpeace pyysi stadionvälikohtausta anteeksi, ja korosti, ettei riippuliitäjän ollut edes tarkoitus laskeutua stadionille, vaan pudottaa sinne suuri keltainen heliumilla täytetty pallo, protestina sponsorina toimivaa Volkswagenia kohtaan.

Tapahtunut tuomittiin hyvin laajasti yli puoluerajojen.

– Eilisen tapauksen jälkeen, jossa stadionilla olleet joutuivat todelliseen vaaraan, on aika kyseenalaistaa Greenpeacen yleishyödyllisyys, valtapuolue CDU:n poliitikko Friedrich Merz kirjoitti Twitterissä.

Merzin puoluetoveri Marco Luczak puolestaan kuvaili Greenpeacea ”rikoksen uusijaksi” ja vaati ympäristönsuojelijoilta selvää pesäeroa ”lainvastaisiin toimintoihin”.

Myös Saksan vihreistä suhtauduttiin tapahtumaan jyrkästi, joskaan koko Greenpeacea ja sen yleishyödyllisyyttä ei kyseenalaisteta.

– Muiden ihmisten terveyttä vaarantava toiminta ei käy alkuunkaan päinsä. Se koskee itsestäänselvästi myös Greenpeacea. Vaatimukset kyseenalaistaa Greenpeacen yleishyödyllisyys ovat kuitenkin täysin liioiteltuja, Michael Kellner Die Grünestä twiittasi.

Vihreiden liittopäiväedustaja Dieter Janecek totesi Greenpeacen tehneen ilmastonsuojelulle karhunpalveluksen.

Greenpeacen liikenne- ja ilmastoekspertti Marion Tiemann antoi suorassa ZDF:n lähetyksessä kommenttejaan tapahtuneesta. Hän pyysi syvästi anteeksi molemmilta loukkaantuneilta ja temppua pelästyneiltä, toivotti loukkaantuneille pikaista paranemista ja myönsi teon menneen pahasti yli.

– Tällaista ei yksinkertaisesti saa enää koskaan tapahtua, ja aiomme pitää siitä myös huolen, Tiemann lupasi.

Tiemann itse ei ollut paikan päällä eikä teosta vastuussa, mutta hän puolusteli tekijöitä sillä, että toinen Greenpeacen kollega oli varoittanut stadionin henkilöstöä hieman aiemmin siitä, että stadionille pudottaisiin suuri keltainen pallo, ja kyseessä oli mielenilmaus.

Stadiolle piti pudottaa vain tämä pallo, mutta putosikin myös koko mies. Kuva: Getty Images

Tiemann muistutti siitäkin, että riippuliitimen varjossa luki ”Greenpeace” ja ”potkikaa öljy ulos”. Suorasanainen haastattelija kuitenkin vastasi, että voisihan joku terroristikin kirjoittaa samat tekstit varjoonsa.

Puolustelijoita tapahtuneelle ei ole julkisuudessa juuri näkynyt. Baijerin sisäministeri Joachim Herrmann lupasi joka tapauksessa, että ilmatilaa Münchenin Allianz Arenan yllä tullaan valvomaan tulevien ottelutapahtumien aikana vieläkin tarkemmin.

[readmore from=EM2021]

ARD:n mukaan Greenpeace oli informoinut myös Münchenin poliisia mielenilmauksesta etukäteen. Münchenin poliisin edustaja ei kuitenkaan ole vahvistanut tietoa.

– Tilanteessa olisi voinut käydä aivan toisin, myös riippuliitäjälle. Jos poliisi olisi tehnyt johtopäätöksen, että kyseessä on terrori-isku, olisi hän maksanut siitä hengellään. Tarkka-ampujilla oli mies jo valmiiksi tähtäimessään, Herrmann kommentoi.