Kun HJK:n kapteeni Daniel O’Shaughnessy, 26, asteli kentälle lauantaina Tanskaa vastaan, kirjautti hän pelkällä läsnäolollaan historiaa. Hänestä tuli ensimmäinen veikkausliigapelaaja, joka on pelannut EM-kilpailuissa.

– En ajatellut sitä tarkemmin, että olen ainoa veikkausliigapelaaja. Kyllä ymmärsin sen realiteetin, että pelin taso tulee olemaan paljon kovempi kuin normaalissa veikkausliigapelissä, O’Shaughnessy avasi tuntojaan maanantaina.

– Varmaan sellainen tilannenopeus ja pelitempo ovat aika eri luokkaa, hän vielä tarkensi.

Jos hyppy kotoisilta pelikentiltä Euroopan huipulle on yhtään O’Shaughnessyä hermostuttanut, on hän kätkenyt tunteensa hyvin.

Tilastopalvelu WhoScored.com heitti O’Shaughnessyn jopa avauskierroksen tähdistökentälliseen. Venäjää vastaan samainen sivusto rankkasi hänet ansaitusti Huuhkajien parhaaksi.

ÄLÄ MISSAA HETKEÄKÄÄN: EM-kisojen LIVE-seurantaan TÄSTÄ!

O’Shaughnessy ei ole kuitenkaan ensimmäinen veikkausliigapelaaja miesten EM- tai MM-kilpailuissa. Se kunnia kuuluu egyptiläiselle Abdalla El Saidille, 35, joka saapui Kuopion Palloseuraan pelaamaan pariksi kuukaudeksi ennen kesän 2018 MM-kisoja. Lyhyeltä, seitsemän ottelua kestäneeltä Pohjois-Savon visiitiltä El Said haki pelituntumaa ja vastuuta.

Tilastokirjoihin jäi kaksi maalisyöttöä.

– Kuopio on hieno kaupunki ja nautin olostani Suomessa. Joukkue otti minut loistavasti vastaan, mitä arvostan suuresti. KuPS-valmentaja Jani Honkavaara opetti minulle lyhyessä ajassa paljon ja pääsin pelaamaan KuPS-paidassa tärkeitä pelejä MM-kisoja ajatellen. Olen todella kiitollinen Kuopion Palloseuralle, El Said lausui tuolloin lähdön hetkellä.

Kisat eivät lopulta paljoa tarjonneet Egyptille muisteltavaa, kun tulokset olivat, mitä olivat. El Said sai avata jokaisen lohko-ottelun ja pelasi täydet 90 minuuttia kahdessa ensimmäisessä pelissä Uruguayta ja Venäjää vastaan.

Saudi-Arabia-mittelössä hänet vaihdettiin pois jo ensimmäisen puoliskon viimeisillä hetkillä. Sitä ennen hän oli ehtinyt tarjoilemaan komean läpisyötön Mohamed Salahin, 29, maaliin, mikä oli vienyt Egyptin hetkellisesti johtoon.

MM-kilpailujen jälkeen El Saidin lainasopimus päättyi ja hän siirtyi saudiarabialaisseura Al-Ahliin, jossa hän pelasi vain vuoden 2018 loppuun saakka.

Aikuisten miesten arvokisoissa veikkausliigapelaajia tosi nähtiin jo ennen El Saidia. Ainakin (surullisen)kuuluisa Zeddy Saileti tuli RoPSista edustamaan Sambiaa Afrikan-mestaruuskilpailuhin 1996. Sambia otti kisoista pronssia.