Ukrainan jalkapalloliitto on julkaissut maajoukkueensa peliasun kesän EM-kilpailuja varten. Paidan etuosaan on painatettu Ukrainan valtionraja siten, että sen sisäpuolelle jää kiistelty Krimin niemimaa sekä separatistien hallitsemat kansantasavallat (Donetsk ja Luhansk).

Paidassa on myös kansallismielisiä iskulauseita, jotka ovat suututtaneet Venäjän. Esimerkiksi ”Kunnia Ukrainalle” on isänmaallinen slogan, jota protestoijat käyttivät vuonna 2014, kun he syöksivät presidentti Viktor Janukovytšin vallasta.

Mielenosoituksia pidettiin Venäjän hallinnossa laittomina, ja siitä käynnistyi kahden maan välinen kriisi.

Venäjän ulkoministeriön viestintäjohtaja Maria Zakharova on haukkunut tuoreita peliasuja siitä, että ne liittävät Krimin osaksi Ukrainaa. Design, hänen mukaansa, muistuttaa tyyliltään ”trompe l’œilia”, sillä se harhauttaa katsojaa ja luo ”kuvitelman mahdottomuudesta”.

– Tämä on täysin asiatonta, venäläinen parlamentaarikko Dmitri Svištšov kommentoi Kremlin tukemalle RT:lle ja vaati Euroopan jalkapalloliitto UEFA:a kieltämään peliasujen käytön.

– Antakaa meidän pelaajien sitten astella kentälle t-paidoissa, joissa Puola, Ukraina ja Suomi ovat osa Venäjän imperiumia.

Anatoly Vorobyov, entinen Venäjän jalkapalloliiton pääsihteeri, arveli, että UEFA saattaisi puuttua asiaan, jos Venäjä tekisi muodollisen valituksen. Hän arveli myös, että ukrainalaiset olivat suunnitelleet paitansa ”taikasienien” vaikutuksen alaisena.

UEFA on kuitenkin ilmoittanut tänään lehdistölle, ettei se näe mitään ongelmaa Ukrainan peliasussa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Liam Tyler

@tyler_lj
Ukraine have unveiled their new kits for #Euro2020, design features map including Crimea front and centre. Unlikely to go down well in Russia - will #UEFA look at it I wonder?