UEFA:n kauniit sanat osoittautumassa tyhjiksi puheiksi – harkitsee nyt rangaistusta sateenkaarinauhan käytöstä

© Kuva: Getty Images

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on pitänyt viime vuosilla esillä useita syrjinnän vastaisia kampanjoita – myös meneillään olevien EM-kisojen alla.

– On motivoivaa nähdä, kuinka huippujalkapalloilijoiden nuori sukupolvi käyttää vaikutusvaltaansa noustakseen esiin ja asettuakseen syrjintää vastaan. Seisomme vankasti tämän asian takana ja hyödynnämme EURO 2020:n globaalia ulottuvuutta maksimoidaksemme kampanjan vaikutuksen, UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Ceferin totesi kisojen alla UEFA:n kotisivuilla.

Juuri nyt nuo sanat kuulostavat kuitenkin melko tyhjiltä ja kolkoilta. Saksalaisten TV-kanavien RTL:n ja ntv:n saamien tietojen mukaan UEFA on nimittäin aloittamassa kurinpitokäsittelyn Saksan jalkapalloliitto DFB:tä kohtaan. Syynä tähän on se, että Saksan maajoukkueen kapteeni Manuel Neuer on kantanut käsivarressaan sateenkaarinauhaa maansa kahdessa ensimmäisessä EM-ottelussa.

Paraikaa meneillään on Pride-kuukausi, jonka aikana sateenkaarisymboleilla halutaan osoittaa tukea seksuaalivähemmistöille ja asettua syrjintää vastaan. Toisin sanoen toimia juuri niin kuin UEFA kisojenalusjulistuksissaan kannusti.

Saksalaislähteiden mukaan UEFA kuitenkin tulkitsee Neuerin kirjavan kapteeninnauhan ”poliittiseksi merkiksi”. Niitä eivät UEFA:n säännöt otteluissa salli. Niinpä DFB:tä uhkaa jutun mukaan sakkorangaistus.

– Se on käsittämätöntä, ja kohtalokas signaali. Meneillään on juuri ”Pride-kuukausi” ja koko kuun tärkeimmästä urheilutapahtumasta halutaan kieltää sateenkaarikapteeninnauhat, seksuaalivähemmistöjen oikeuksia Saksassa puolustavan LSVD:n johtokunnan puheenjohtaja Christian Rudolph kommentoi.

– UEFA:n täytyy ajatella sitäkin, ketä se edustaa. Mitä urheilijoiden pitäisi ajatella siitä? Me teemme työtä avoimen jalkapallon eteen. Haluamme lähettää tässä kuussa myös viestin LGBTI-yhteisöä edustaville urheilijoille.

– Meille oli tärkeää, että Neuer saisi juosta koko kuukauden ajan kentälle sateenkaarinauhan kanssa. Ne ovat myös arvoja, joita DFB edustaa, Rudolph lisäsi.

F-lohkon keskiviikkona Münchenissä pelattavasta päätöskierroksen ottelusta Saksa-Unkari voi tulla poliittisesti kiinnostava juuri sateenkaariteeman vuoksi. Pelipaikkakunta Münchenin ylipormestari Dieter Reiter aikoo jättää UEFA:lle maanantaina anomuksen, jotta Münchenin stadion valaistaisiin sateenkaaren väreillä. Anomuksen takana on enemmistö Münchenin kaupunginvaltuuston puolueista. Myös Münchenin kaupungintalo valaistaisiin sateenkaaren väriseksi.

– Baijerin osavaltion pääkaupungin arvoja ovat monimuotoisuus, suvaitsevaisuus ja aito yhdenvertaisuus urheilussa ja koko yhteiskunnassa, anomuksessa topdetaan.

Tällä eleellä saksalaiset haluavat osoittaa myös näkyvästi solidaarisuuttaan Unkarin LGBTI-yhteisölle. Unkarin parlamentti hyväksyi tiistaina lain, joka kieltää homo- ja transseksuaalisuutta käsittelevän tiedon välittämisen lapsille ja nuorille. Laki vaikuttaa muun muassa kouluopetukseen ja kirjallisuuteen.

Vielä ennen kisoja UEFA painotti, että ”ei vain jalkapalloilijoiden, vaan meidän kaikkien pitäisi olla esikuvia taistelussa syrjintää vastaan.”

– Riippumatta siitä, onko kuuluisa vai ei, meillä kaikilla on vastuu toimia ja vaikuttaa ympäristöömme positiivisesti. ”Sign for an Equal Game” on kampanja rasismia, homofobiaa, seksismiä ja kaikenlaisia syrjinnän muotoja vastaan. Ne ovat yhteiskuntamme häpeätarha, UEFA julisti ennen EM-kisoja.

Lähde: n-tv.de


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.