Wembleyn arvokisaklassikosta poikkeuksellisen solidaarinen tapahtuma – Englanti ja Saksa seuraavat toistensa esimerkkiä

© Kuva: Getty Images

Saksan ja Englannin väliset kohtaamiset ovat jalkapallohistorian perinteikkäimpiä arvokisaotteluita ja odotetuimpia kamppailuja. Maiden keskinäinen yhteinen futishistoria on pitkä, ja juuri koskaan ottelut eivät ole pettymystä tuottaneet.

Vasta illalla nähdään, kumpi kaksikosta etenee seitsemäntenä maana tämänvuotisen EM-turnauksen puolivälieriin. Jo ottelun alla tehdään kuitenkin jo jonkinlainen arvokisafutiksen solidaarisuusennätys.

Saksan kapteeni Manuel Neuer on käyttänyt kaikissa alkulohkon otteluissa sateenkaarinauhaa olkavarressaan, osoittaakseen tukensa seksuaalivähemmistöille, homofobiaa vastaan. Tänään hän saa seuraa Englannin kapteeni Harry Kanesta, joka ottaa niin ikään sateenkaarinauhan käyttöön tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tavoittelevan Pride-viikon hengessä.

Eikä siinä kaikki. Molemmat joukkueet myös polvistuvat ennen alkuvihellystä Black lives matter -liikkeen hengessä. Näin pelaajat osoittavat vastustavansa rasismia ja syrjintää. Englannin maajoukkue on polvistunut otteluita jo pitkään, mutta nyt Saksan joukkue liittyy ensi kertaa samaan rintamaan.

– Kansalliset liitot ja järjestävät tahot pitävät aina yhteyttä. Silloin aiheesta puhutaan ja tehdään päätös joko sen (polvistumisen) puolesta tai sitä vastaan, Manuel Neuer selitti.

– Meille siitä ei ollut kysymystäkään. Olimme heti mukana, sillä meistä on hyvä ottaa tällä tavalla kantaa, aivan kuten englantilaiset ovat tehneet jo pidempään. Siten osoitamme kannattavamme suvaitsevaisuutta ja avoimuutta. Meidän ei tarvinnut miettiä asiaa juurikaan.

Myös valmentaja Joachim Löw ilahtui pelaajiensa päätöksestä.

– On tärkeää ottaa kantaa tuollaisten arvojen puolesta. Joukkue keskusteli asiasta ja kertoi meille tekevänsä niin. Se on hieno merkki, Löw totesi.

Löwille ottelu on viimeinen Saksan valmentajana siinä tapauksessa, että Die Mannschaft häviäisi ottelun. Englanti saa joka tapauksessa nauttia tuntuvasta kotiedusta, sillä Wembleylle otetaan tänään lähes 45 000 katsojaa. Saksasta peliin ei kuitenkaan saanut matkustaa, joten stadionilla nähdään vain noin 2 000 Englannissa asuvaa saksalaista. Edellisessä Wembleyn ottelussa, lauantaina pelatussa Italia-Itävalta-pelissä katsojia oli paikalla vain 20 000, mutta nyt koronarajoituksia on höllennetty.

Yksi jännityksen kohde illalla on epäilemättä sekin, saavatko kaksi MM-kisojen maalikuningasta, Thomas Müller ja Harry Kane vihdoin maalitilinsä auki myös EM-tasolla. Vuoden 2010 maalikuningas Müller on pelannut EM-kisoissa 14 peliä ja vuoden 2018 maalipörssin voittaja Kane seitsemän peliä ilman tehtyjä maaleja.

Ottelu Englanti-Saksa alkaa kello 19.

Jutun lähteenä on käytetty Bildiä.


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004