Italian ja Espanjan kohtaaminen EM-kisojen ensimmäisessä välierässä alkoi todella kovalla intensiteetillä – eikä edes suomalaisessa sosiaalisessa mediassa velloneen filmaamiskeskustelun jatkamiselle tarjottu polttoainetta. Energiaa pelaajilta tultiin illan aikana vaatimaan paljon.

Ottelu saatiin ratkaistua vasta sillä viimeisellä keinolla – Italia vei rangaistuspotkukisan maalein 4-2, ja pelaa kisojen loppuottelussa.

20 minuutin kohdalla Emerson pääsi nousemaan laidalta, ja Unai Simon Espanjan maalilla arvioi vastaantulonsa väärin. Muutama Italian sivuttaissiirto myöhemmin espanjalaisten takalinjat ehtivät hätiin, eikä ottelun tähän asti paras maalintekotilanne materialisoitunut numeroiksi tulostaululla.

25. minuutilla Gianluigi Donnarumma sai venyä kovan luokan torjuntaan alanurkasta, kun pirteästi esiintynyt Dani Olmo pääsi ampumaan pilkun kohdalta. Ei aikaakaan tästä, kun Olmo otti osumaa Italian boksin rajamailla – ei seuraamuksia.

Ciro Immobile ja Lorenzo Insigne pelasivat kauniisti yhteen 33 minuutin vaiheilla, ja viimeksi mainittu ol hyvin lähellä päästä yrittämään maalintekoa läheltä.

Erotuomari Felix Brych, joka on jo näissä kisoissa saanut kyseenalaista julkisuutta, ei turhan helposti vihellellyt – mikä koetteli luonnollisesti kummankin joukkueen pelaajien hermoja. Kovaa sai pelata, se selvisi ensimmäisellä jaksolla.

Tauolle mentiin maaleitta, vaikka Emerson nousi jälleen avausjakson viime hetkillä esiin – veto eturistikkoon.

Upeita maaleja – balanssi kääntyi

Toisen jakson alku oli kenties vielä ensimmäisen vastaavaa intensiivisempi, ja ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana kumpikin joukkue onnistui luomaan hyviä maalintekotilanteita. Rikkeet alkoivat painottua Espanjalle, jonka pelaajista Sergio Busquets oli ottelun ensimmäinen keltaista katsellut.

Federico Chiesa näytti olevan jo matkalla vaihtoon, kun sai pallon Immobilen raivoisan hyökkäyspään raatamisen jälkeen. Tilanne lähti Donnarumman upasta avauksesta heitolla. Juventus-laituri sai irtopallon, siirsi sitä hieman oikealle, ja painoi sen takakulmaan; 1-0.

Squawka

@Squawka
#ITA have played two games at Wembley so far at #EURO2020.

Federico Chiesa has scored in both. 🏟

WhoScored.com

@WhoScored
🤩 Federico Chiesa has now scored more goals at major tournaments (2) for Italy than his father, Enrico

😅 Against the run of play to say the least. And Chiesa was about to be subbed off! #ITA #ESP #EURO2020

Heti maalin jälkeen kentän jättikin Immobile, sisään hyvin lämmittelemään ehtinyt Domenico Berardi.

Espanja haki tasoitusta kovalla sykkeellä nopeasti. Paras paikka oli Mikel Oyarzabalilla, joka pääsi puskemaan läheltä – osumatta palloon. Luis Enrique vaihtoi nopeasti tilanteen jälkeen Oyarzabalin Gerard Morenoon, samalla Koken paikan kentällä otti Rodri. Lähes heti Italian maalin jälkeen kentälle oli jo tullut Álvaro Morata, Ferran Torresin tilalle.

Myös Italian Roberto Mancini reagoi kenttätapahtumiin vaihdoilla; Marco Verrattin tilalle Matteo Pessina, Emersonin tilalle Rafael Toloi.

Rajusti parjattu Morata napautti 80. minuutilla pallon vasempaan alakulmaan, 1-1. Hyökkääjä oli jo keskialueelta saakka rakentamassa tilannetta – upea osuma, jo toinen sellainen tässä ottelussa.

Statman Dave

@StatmanDave
Álvaro Morata has scored 6 goals at European Championships — as many as Wayne Rooney, Thierry Henry, Nuno Gomes, Zlatan Ibrahimovic, Patrick Kluivert & Ruud van Nistelrooy.

Fine company. 🤝

Italian vahva henkinen ote ottelusta oli hetkessä menetetty. Heti maalia seuranneesta tilanteesta Espanja sai kulmapotkun, jossa Donnarumma luki tilanteen väärin. Takakulmalla Aymeric Laporte ei aivan ehtinyt siirtämään palloa tyhään verkkoon.

Sekä Italian keskikenttä että alakerta alkoivat repeillä toistuvasti. Mancini teki viimeiset vaihtonsa; Insignen paikalle Andrea Bellotti, Nicòlo Barellan tilalle Manuel Locatelli. Samalla katkolla Espanja lisäsi voimaa ylöspäin; Cesar Azpilicueta ulos, Marcos Llorente sisään.

Varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla pallo osui boksissa Giorgio Chiellinin käteen – Brych katseli läheltä ja levitti kätensä; ei rankkaria.

Pelaajien kestävyys äärirajoille

Kolme lisäminuuttia eivät tuoneet muutosta tuloksellisesti – edessä jatko-ottelu.

ESPN FC

@ESPNFC
Spain is the first team in EURO history to play 3 consecutive extra time matches.

Espanja jatkoi ottelun hallintaa ensimmäisen ylimääräisen vartin aikana. Ratkaisuita ei kuitenkaan edelleenkään nähty – paitsi sen muodossa, miten pahasti varsinkin Italian pelaajat väsyivät. Juuri ennen jatko-ottelun taukoa Chiesa näytti satuttavan takareittään. Ottelun avausmaalin tekijä joutui sivuun kentältä lopulta 107. minuutilla. Hänen paikkansa otti Federico Bernardeschi.

Lähes välittömästi vaihdon jälkeen Italia loi pitkästä aikaa hyvän hyökkäyksen, jonka päätteeksi puolestaan loppui Espanjan Eric Garcian peli – tilalle Pau Torres.

Hetki edellisestä, ja Berardi iski pallon ohi seikkailleen Simonin, tilanne kuitenkin selvä paitsio.

Loppuottelija päädyttiin ratkaisemaan rangaistuspotkukilpailulla. Simon torjui ensimmäisen vedon oikeasta alakulmasta. Olmo puolestaan ampui oman pilkkunsa yli maalin.