Ensin laulukuoroon lensi Saksa, sitten Argentiina ja lopulta Ranska. Kolme jalkapallon mahtimaata jämähti lohkovaiheeseen Tokion olympiakisojen miesten turnauksessa, joten kato suosikkien osalta oli kova.

Miesten lohkovaiheen päätöskierros pelattiin keskiviikkona. Ensimmäinen iso uhri katokaudella oli Saksa, joka tarvitsi voiton Norsunluurannikosta. Maat päätyivät kuitenkin 1-1-tasapeliin, joten D-lohkosta jatkoon etenivät lohkovoittajana Brasilia ja kakkosena Norsunluurannikko. Norsunluurannikon maali oli RB Leipzigin Benjamin Henrichsin oma maali, eikä Eduard Löwenin tasoitusmaali enää riittänyt nostamaan nimekästä Saksan joukkuetta kahdeksan parhaan joukkoon.

Pudotuspelihaaveet kaatuivat myös Argentiinalta, joka venyi tosin keskiviikkona 1-1-tasapeliin olympiaturnauksen kenties suurimman ennakkosuosikin Espanjan kanssa. Argentiina keräsi Egyptin tavoin neljä pistettä, mutta jäi rannalle huonomman maalieron vuoksi. Erityisen vakuuttava ei silti ole ollut Espanjakaan, sillä se sai kolmesta pelistään viisi pistettä vaatimattomalla maalierolla 2-1. Espanjan tähtiosaltolta Dani Ceballos loukkaantui jo Espanjan avausottelussa Egyptiä vastaan eikä luultavasti enää kisoissa pelaa.

Pelipäivän päätteeksi olympiakentät hyvästeli Ranska, joka taipui isäntämaa Japanille tylysti numeroin 0-4. Kun Meksiko voitti samaan aikaan Etelä-Afrikan maalein 3-0, menivät jatkopaikat Japanille ja Meksikolle. Ranskan verkkoon tehtiin olympiaturnauksen kolmessa ottelussa peräti 11 maalia, joten puolustus vuoti kisoissa pahemman kerran. 35-vuotias André-Pierre Gignac teki uransa ensimmäisessä aikuisten maajoukkueturnauksessa neljä maalia, mutta ne eivät riittäneet viemään Ranskaa jatkoon.

FIFA

@FIFAcom
🇯🇵 Takefusa Kubo stars and scores again as Japan go through to the Men's #OlympicFootball Tournament quarter-finals as the only team on maximum points 💯

#Olympics | #Football | #Tokyo2020

Kun myös Romania jäi B-lohkossa kolmoseksi, jatkaa kisoissa Euroopan neljästä maasta pelejään enää vain yksi, Espanja. Aasiasta ja Afrikasta jatkossa on kaksi maata, ja Etelä-Amerikasta, Pohjois- ja Keski-Amerikasta sekä Oseaniasta yksi kustakin.

FIFA

@FIFAcom
💪🇯🇵 The #OlympicFootball hosts were the only team to finish the group stage on maximum points

🔜 Quarter-finals here we come!

#Olympics | #Football | #Tokyo2020

Squawka

@Squawka
The top scorers at the Men's Olympic #Football in #Tokyo2020

#BRA Richarlison (5)
#FRA André-Pierre Gignac (4)
#KOR Hwang Ui-jo (3)
#KOR Lee Kang-in (3)
#JPN Takefusa Kubo (3)

Richarlison is looking to be the fourth Brazilian to top the goalscoring charts at the Olympics.

Puolivälierät pelataan lauantaina 31.7. Puolivälieräparit ovat Espanja-Norsunluurannikko, Japani-Uusi-Seelanti, Brasilia-Egypti ja Etelä-Korea-Meksiko. Naisten puolivälierät pelataan perjantaina otteluin Kanada-Brasilia, Iso-Britannia-Australia, Ruotsi-Japani ja Alankomaat-USA.