Sveitsi teki EM-kisojen neljännesvälierissä melkoisen uroteon, kun se pudotti jatkosta hallitsevan maailmanmestarin Ranskan, vaikka oli ottelussa jo 1-3 tappiolla. Urhoollisesti Sveitsi taisteli myös toista suosikkia Espanjaa vastaan puolivälierissä – nyt pitkään yhden miehen alivoimalla – mutta taival katkesi kuitenkin Pietarissa Espanjan jatkettua välieriin.

Sveitsi aloitti ottelun suhteellisen energisesti ja aktiivisesti, mutta omissa soi jo kahdeksannella minuutilla. Espanjan kulmapotku päätyi Jordi Alballe, joka laukoi rangaistusalueen rajan takaa. Alban kuti muutti huomattavasti suuntaa Denis Zakariasta, ja painui hölmistyneen Yann Sommerin seuratessa vetoa katseellaan verkkoon. Maali merkittiin Zakarian omaksi maaliksi.

Muutoin maalipaikat olivat ensimmäisellä puoliajalla kortilla. Kummallekaan maalivahdille ei kirjattu avausjaksolla yhtään torjuntaa. Espanjan maali ei ollut Sveitsin ainoa takaisku, vaan myös hyökkääjä Breel Embolon loukkaantuminen oli kova pettymys. Embolo tuli vaihtoon noin 20 minuutin kohdalla, ja hänen paikkansa otti Ruben Vargas.

Espanja teki tauolla vaihdon ja otti kentälle Dani Olmon. Olmo esittelikin vaarallisuuttaan lähes välittömästi. Toinen puoliaika alkoi muutenkin hieman vauhdikkaampana, Sveitsin ottaessa koko ajan enemmän ohjaksia.

Sveitsi sai pian parikin kelpo maalipaikkaa. Parhaimpana niistä avausjakson sankari Zakaria puski pallon vain muutaman kymmentä senttimetriä takatolpan ohi. Hieman myöhemmin Espanjan maalivahti Unai Simón torjui etukulmasta Steven Zuberin yrityksen.

68. peliminuutilla Sveitsin painostus palkittiin. Espanjan toppariparille Pau TorresAymeric Laporte tuli kommunikaatiokatkos, ja pallo pomppi Remo Freulerille. Freuler kiitti lahjasta, tarjoili keskelle hyvän syötön Xherdan Shaqirille ja tämä sijoitti pallon Cesar Azpilicuetan jalkojen välistä maaliin.

Sveitsi tuntui saaneen tasoitusmaalistaan vain lisää puhtia, mutta 77. minuutilla tuli kylmä suihku. Freuler liukutaklasi Gerard Morenoa ja tuomari Michael Oliver nosti sveitsiläiselle tylysti punaisen kortin. Mikään päivänselvä ulosajon paikka tilanne ei ollut, mutta koska VAR-kopista ei kehotettu Oliveria tilannetta tarkistamaan, jäi tuomio voimaan.

Vaikka pallonhallinta oli ottelussa selkeästi Espanjalle, tilastoitiin varsinaisen peliajan maalintekoyritykset tasan 9-9 ja laukaukset kohti maalia 2-2. Mikä tärkeintä, maalit olivat 1-1, joten ratkaisua haettiin jälleen kerran jatkoajalta. Jatko-ottelu oli molemmille joukkueille kisoissa jo toinen.

Jatkoajalla ylivoimalla pelannut Espanja sai loistopaikan kahden minuutin kohdalla. Jordi Alba keskitti vasemmalta, mutta Gerard Moreno täräytti suoraan syötöstä niukasti maalin ohi.

Sveitsin puolustus oli toiminut koko ottelun ajan erinomaisesti, sillä mikään toinen joukkue turnauksessa ei ollut hyydyttänyt Espanjan hyökkäyspeliä yhtä hyvin. Hiljalleen vajaamiehisyys alkoi kuitenkin näkyä alakerran haavoittuvuudessa. Yann Sommer Sveitsin maalilla oli heti jatkoajan ensimmäisellä kymmenminuuttisella täystyöllistetty. Sommer pysäytti loistavasti sekä Gerard Morenon yrityksen lähietäisyydeltä että Mikel Oyarzabalin kierteisen laukauksen. Sommer torjui jatkoajan ensimmäisellä puolikkaalla viisi kertaa.

110. minuutilla pedattiin puolestaan Marcos Llorentelle loistava vetopaikka. Nyt ei Sommerin loistoa tarvittu, sillä Sveitsin puolustajista Ricardo Rodríguez heittäytyi uhrautuvaisesti laukausta blokkaamaan.

118. minuutilla Gerard Moreno sai mainion tekopaikan Nico Elvedin pallonmenetyksen jälkeen, mutta Villarrealin hyökkääjällä ei ollut tänään paras päivänsä. Yann Sommer otti helposti jatkoajan seitsemännen ja koko ottelun kahdeksannen torjuntansa. Vielä 121. peliminuutilla Espanjan kuudes ja viimeinen vaihtomies Rodri pääsi puskemaan keskityksestä, mutta pusku karkasi reilusti maalin yli.

Niinpä Sveitsi vei pudotuspeliottelun suurta ennakkosuosikkia vastaan toistamiseen rankkarikisaan – ja tällä kertaa taisteltuaan alivoimalla noin kolme varttia. Ottelu oli sveitsiläisille varmasti fyysisesti erittäin raskas, mutta henkisesti onnistunut taistelu antoi epäilemättä rankkareihin hyvät lähtökohdat.

Espanjan ensimmäisenä laukojana pilkulle asteli kapteeni Sergio Busquets. Yann Sommer aavisti väärään nurkkaan, mutta Busquetsin veto osui tolppaan ja kimposi siitä takaisin kentälle. Espanja nousi kuitenkin tasoihin toisessa parissa, kun Unai Simón torjui Fabian Schärin melko kehnon yrityksen.

Yann Sommer vastasi kuitenkin heti perään samalla mitalla. Sommer pysäytti vuorenvarmasti Rodrin sopivan korkuisen yrityksen. Simón loisti kuitenkin myös, sillä hän torjui heti seuraavaksi Manuel Akanjin vedon. Kolmen parin jälkeen tilanne oli 1-1.

Neljännessä parissa Gerard Moreno ampui varmasti yläkulmaan, ja seuraavaksi nuori Rúben Vargas epäonnistui karkeasti kiskaisten yrityksensä yli maalin. Espanjan viides yrittäjä Mikel Oyarzabal sai tilaisuuden ratkaista ottelun, ja sen hän myös teki. Oyarzabal upotti pilkkunsa vetäjästä katsottuna oikeaan alakulmaan Sommerin hypätessä vasemmalle, ja niinpä Espanja voitti rankkarikisan 3-1. Ranskaa vastaan erinomaisen varmoja rankkareita ampuneen Sveitsin suoritusvarmuus ei ollut tällä kertaa samaa luokkaa.

Välierissä Espanja kohtaa joko Belgian tai Italian. Kaksi jatkoaikaa on kuitenkin tuonut joukkueelle ylimääräistä rasitusta.