Tanskan maajoukkuepelaaja Christian Eriksenin, 29, hengen pelastaneet ihmiset saivat Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n puheenjohtajan luovuttaman palkinnon, President’s Awardin, tänään tiistaina.

Eriksenin sydän pysähtyi kesken Tanska–Suomi-ottelun kesän EM-kilpailujen lohkovaiheessa.

UEFA:n presidentti Aleksander Čeferin luonnehti yhdeksää palkinnon saajaa ”EM-kisojen todellisiksi sankareiksi”. Tanskan kapteeni Simon Kjær, 32, on yksi heistä.

– Ihailen suuresti lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa heidän erinomaisesta reaktiostaan ja rauhallisuudestaan. [Nämä] ominaisuudet olivat ratkaisevia Christianin elvyttämisessä, sanoi Čeferin.

– Tänä vuonna President’s Award muuttaa jalkapalloa. Se tarjoaa tärkeän ja ikuisen muistutuksen siitä, minkälainen aarre elämä on. Se asettaa kaiken elämässämme selvään perspektiiviin.

Eriksenin sydän pysähtyi Parkenilla Kööpenhaminassa. Hän selviytyi hoitohenkilökunnan ripeän toiminnan ansiosta. Kjær oli ensimmäisenä antamassa ensiapua ja kutsumassa lääkäreitä kentälle. Kaikin puolin hänen toimintansa osoitti ”poikkeuksellisia johtajan ominaisuuksia”.

– Tämä on jotain, jota kannamme mukanamme lopun elämäämme, Kjær sanoi UEFA:n tiedotteessa.

[readmore from=Kjaer-Simon]

Kahdeksan muuta palkittua ovat Mogens Kreutzfeldt (lääkintäjohtaja), Frederik Flensted (stadionin lääkintävastaava), Anders Boesen, Peder Ersgaard (ensihoitaja), Jens Kleinefeld, Valentin Velikov, Morten Skjoldager (Tanskan fysioterapeutti) ja Morten Boesen (Tanskan lääkäri).

– Teimme, mitä meidän piti, mitä meille oli opetettu ja mihin meidät oli koulutettu, totesi Kreutzfeldt.

– Kaikki tiesivät asemansa. Kaikki tiesivät, mitä tehdä. Emme tunteilleet tapahtumapaikalla. Sen jälkeen tunteet pääsivät tietenkin pintaan, kuten kaikilla muillakin.

Eriksenin seurajoukkueen Internazionalen mukaan keskikenttäpelaaja on ”loistavassa kunnossa”, vaikka on epäselvää, kykeneekö hän enää jatkamaan uraansa. Hän ei palaa pelikentille ainakaan puoleen vuoteen. Italiassa ei periaatteessa saa pelata tahdistimella.

UEFA President’s Award luotiin vuonna 1998. Liiton mukaan sen on tarkoitus palkita ”erinomaista saavutusta, ammatillista erinomaisuutta ja esimerkillisiä henkilökohtaisia kykyjä”. Viime vuosina palkinto on ollut tapana vastaanottaa muodollisesti Mestarien liigan lohkoarvonnan yhteydessä pidetyssä tapahtumassa.