Tanskan Superliigassa pelaava FC Nordsjaelland alkaa olla suomalaisittain koko ajan mielenkiintoisempi joukkue seurattavaksi. Neljän sarjakierroksen jälkeen seitsemällä pisteellään sarjassa neljäntenä olevan joukkueen pelaajistossa on nimittäin lyömässä läpi peräti kaksi teini-ikäistä suomalaista.

Vantaalla syntynyt hyökkäävä keskikenttäpelaaja Oliver Antman ei tosin ole teini enää pitkään, sillä Antman täyttää 20 vuotta ensi sunnuntaina. Antman on tehnyt tuloaan Superliiga-ympyröihin jo pidemmän aikaa, sillä jo ennen tätä kautta Antmanilla oli pelattuna 29 Tanskan pääsarjaottelua (kaksi maalia, yksi maalisyöttö). Tällä kaudella minuutteja on kertynyt 59 kahteen otteluun jaettuna. Kauden avausmaalinsa Antman teki jo avauskierroksella Viborgia vstaan.

Tuoreeempi kasvo Nordsjaellandin edustusjoukkueessa on sen sijaan kesäkuussa 18 vuotta täyttänyt Leo Walta. Walta on HJK-kasvatti, joka siirtyi tanskalaisseuraan syksyllä 2019. Ennen tätä kautta Walta ei ollut Nordsjaellandin ykkösjoukkueessa vielä virallisia otteluita pelannut, mutta hän pääsi vaihdosta kentälle kahdella ensimmäisellä sarjakierroksella. Näytöt olivat ilmeisen hyvät, sillä maanantaina 4. sarjakierroksen ottelussa Odensea vastaan Walta nousi jo avaukseen ja pelasi keskikentän keskustassa 70 peliminuuttia.

Sekä Antman että Walta ovat hyvin tuttuja pelaajia Suomen poikamaajoukkueista, mutta kummallakin on vielä debyytti Pikkuhuuhkajissa tekemättä. Alkuviikolla alle 21-vuotiaiden maajoukkuevalmentaja Juha Malinen vieraili Nordsjaellandin organisaatiossa, katsoi ottelun Odensea vastaan ja tapasi sekä seuran suomalaispelaajat että päävalmentaja Flemming Pedersenin. Malinen kertoi näkemästään ja kuulemastaan Palloliiton kotisivuilla.

– Leo pelasi keskikentän pohjalla erinomaisesti. Koko organisaatio oli selkeästi tyytyväinen paitsi hänen esitykseensä myös hänen toimintaansa seurassa kahden vuoden aikana, Malinen kertoi.

– Leo nousi edustukseen aika nopealla tahdilla alkukesästä ja taistelee nyt tosissaan peliminuuteista.

– Heti alkuminuuteilla Leon puolenvaihto aloitti hyökkäyksen, joka päättyi maaliin. Avausjakson aikana hän pelasi pallon kahdeksan kertaa vastustajan selustaan – se on todella kova lukema yhdelle miehelle. Tämän lisäksi Leo hoiti myös puolustustehtävät kunnialla.

Antmanin poissaolo kahdesta ottelusta johtui pienestä loukkaantumisesta, mutta Odensea vastaan hän pelasi taas reilut viisi minuuttia. Malisen mukaan seura odottaa molemmilta suomalaisilta paljon.

– Päävalmentaja sanoi, että sekä Leosta että Oliverista odotetaan avauksen miestä tälle kaudelle.

Kaikkiaan nuoria suomalaispelaajia on Nordsjaellandin organisaatiossa neljä: joukon vanhimman Antmanin lisäksi vuonna 2002 syntynyt Tony Miettinen sekä Wallan kanssa samaa 2003-syntyneiden ikäluokkaa oleva Maksim Stjopin. Molemmat pelaavat toistaiseksi Nordsjaellandin U19-joukkueessa. Malisen mukaan seura odottaa kaikilta suomalaisilta paljon ja arvostaa jokaisen työmoraalia korkealle.

Nordsjaellandilla on maine hyvänä kasvattajaseurana ja aidosti nuoriin luottavana seurana. Joukkueen avauskokoonpanon keski-ikä on tällä kaudella ollut korkeimmillaankin vain 22,1 vuotta.

– Seuran ideologia on se, että nuoriin oikeasti luotetaan, eikä se ole pelkkää puhetta. Hyvä esimerkki tästä oli se, että 70. minuutilla kentälle vaihdettiin norjalainen 17-vuotias Andreas Schjelderup – hänet kaadettiin rangaistusalueella, ja hän sai laukoa rankkarin sisään. Seuran kotistadionin nimi Right to Dream Park, mikä kertoo kaiken oleellisen, Malinen kertoo.

Malisen matka oli osa pelaajatarkkailua, sillä hän ilmoittaa lähiaikoina joukkueen Pikkuhuuhkajien EM-karsinta-avaukseen. Karsintaurakka alkaa vieraspelillä Virossa 3.9. ja neljä päivää myöhemmin on vastassa Kroatia. Tuo ottelu pelataan Oulussa Raatin stadionilla.

Suomen, Viron ja Kroatian lisäksi lohkossa pelaavat Norja, Itävalta ja Azerbaidzhan. Vuoden 2023 EM-lopputurnaukseen pääsee suoraan vain lohkovoittaja sekä paras lohkokakkonen. Muut lohkokakkoset pelaavat syksyllä 2022 jatkokarsinnassa lopuista neljästä kisapaikasta.