Suomen Palloliitto määräsi FC Lahdelle sakkoja – rasismiepäilyt todettiin perusteettomiksi

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunta on lätkäissyt FC Lahdelle tuhannen euron sakon. Sakko juontuu 25. heinäkuutta pelattuun FC Hongan ja FC Lahden välillä pelattuun veikkausliigaotteluun.

– Ottelun 17. minuutilla FC Hongalle tuomittiin rangaistuspotku FC Lahden maalivahdin rikottua Hongan Juan Alegriaa rangaistusalueella. Erotuomariraportin mukaan Hongan pelaajat lähestyivät tämän jälkeen erotuomaria, sillä heidän mukaansa Alegrialle oltiin huudeltu rasistisia huutoja tilanteen jälkeen huollon yhteydessä. Hongan pelaajan mukaan FC Lahden kannattajat olivat huutaneet apinahuutoja, kerrotaan Palloliiton tiedotteessa.

– Ottelun erotuomari myöntää kuulleensa epäasiallista huutelua ja ääntelyä, ”jonka voi varmaan tulkita rasistiseksi”. Erotuomari kysyi Alegrialta, oliko hän kuullut itse jotakin, mutta Alegria vastasi kieltävästi.

Palloliitto siteeraa epäsuorasti ottelun delegaattien raporttia, jonka mukaan poliisi ei puoliajalla tehdyissä tarkastuksissa havainnut rasismin tuntomerkkejä täyttävää käyttäytymistä.

FC Lahti teroitti Palloliitolle osoittamassaan vastineessa, ettei seura hyväksy rasismia. Seura kertoi selvittäneensä videomateriaalilta, huudeltiinko yleisöstä rasistisia loukkauksia. Tutkinnan tulos oli sama kuin poliisin selvityksessä.

– FC Lahden mukaan sitä tulisi rangaista mahdollisesti ainoastaan kannattajan turva-aidan ylittämisestä, mutta ei epäillystä rasistisesta käyttäytymisestä, koska siitä ei ole seuran mukaan näyttöä. FC Lahti kertoo pyrkivänsä selvittämään turva-aidan ylittäneen henkilön henkilöllisyyden ja estämään tämän pääsyn loppukauden otteluihin, kertoo Palloliitto.

Palloliitto jakoi osittain FC Lahden virallisen näkemyksen asiasta. Pitkässä tiedotteessaan se selventää, että näyttö ei riitä lahtelaisseuran sakottamiseen rasistisina pidettävistä ilmauksista.

Sakot tulevat turva-aidan ylittämisestä ja epäasiallisista huudoista, jotka kohdistuivat Alegriaan.

– Solvaaminen on ollut asiatonta ja ylittänyt tyyliltään ja sisällöltään sen, mitä jalkapallokatsomossa voidaan pitää sallittuna.

Palloliitto kertoo, ettei FC Lahti ole riittävän konkreettisilla toimenpiteillä ”pyrkinyt ennaltaehkäisemään kuvatun kaltaista häiriökäyttäytymistä kannattajiensa keskuudessa”.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.