Puolustava mestari Meksiko sai taipua Pohjois- ja Keski-Amerikan mestaruusturnauksen maanantain vastaisena yönä pelatussa loppuottelussa. Toinen CONCACAF-maanosaliiton jättiläinen USA piti pintansa kotiturnauksessaan ja valloitti mestaruuden jatkoajan jälkeen maalein 1-0. Voittomaalin teki 117. peliminuutilla Atlanta Unitedin toppari Miles Robinson, joka pelasi turnauksessa jokaisen USA:n mahdollisen peliminuutin.

Meksiko on 11 mestaruudellaan maanosan menestynein maa Gold Cupissa. USA:lle mestaruus oli nyt seitsemäs. USA voitti mestaruuden viimeksi toissa turnauksessa vuonna 2017, mutta tuolloin finaalissa kaatui Jamaika Meksikon pudottua jo välierissä. Viimeksi USA oli kukistanut Meksikon Gold Cupin loppuottelussa vuonna 2007, mutta sen jälkeen Meksiko oli voittanut kolme perättäistä maiden välistä loppuottelua. Meksikon voittoputki finaaleista oli neljän loppuottelun mittainen, ja se hävisi finaalin nyt vasta toisen kerran.

USA on osoittautunut viime aikoina Meksikolle vaikeaksi palaksi purra, sillä vain kaksi kuukautta aiemmin se voitti Meksikon CONCACAF Nations Leaguen loppuottelussa, tuolloinkin jatkoajalla. Meksiko on hävinnyt nykyisen päävalmentajansa Gerardo Martinon alaisuudessa pelatuista 36 ottelusta vain neljä, mutta kaksi tappioista on tullut USA:lle (muut Argentiinaa ja Walesia vastaan).

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
#USA 1-0 #MEX (FT) - USA se la ha vuelto a liar a México, esta vez con un equipo en el que no estaban sus jugadores más importantes. Hace 2 meses les ganaron la final de la @CNationsLeague con un gol en el 114' y hoy lo han hecho en la final de la @GoldCup con un gol en el 117'.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
#MEX ha jugado 10 finales de Copa Oro y sólo ha perdido 2 (ambas vs. USA, en 2007 y 2021). Habían ganado sus últimas 4 finales (2009-2011-2015-2019).

Se avecinan tiempos de cambio en CONCACAF: #USA está armando una selección extraordinaria, repleta de jugadores de enorme talento

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
Estos son los números de Gerardo Martino como seleccionador de México (2019-2021, 36 partidos):

▪️ Victorias: 27 (75%)
▪️ Empates: 5
▪️ Derrotas: 4 (4-0 #ARG, 1-0 #WAL, 3-2 #USA y 1-0 #USA).
▪️ Goles a favor: 79 (2.19 por partido).
▪️ Goles en contra: 28 (0.78 por partido).

USA:n mestaruuden arvoa nostaa sekin, ettei maa pelannut turnauksessa läheskään parhaalla miehistöllään. Poissa joukkueesta oli suurin osa A-maajoukkueen luottomiehistä Sergiño Destistä (Barcelona), Weston McKenniestä (Juventus) ja Christian Pulisicistä (Chelsea) lähtien. Syy tähän oli oletettavasti turnauksen lykkäämisestä muutamia viikkoja suunniteltua myöhemmäs, sillä harjoituskaudet ovat Euroopassa täydessä vauhdissa.

Samat sanat pätevät tosin myös Meksikoon, sillä myös sen joukkueesta puuttui lukuisia pitkäaikaisia avainpelaajia. Monet Meksikon parhaimmistoon pelaajista taistelevat myös samaan aikaan menestyksestä Tokion olympiaturnauksessa, jonka välieriin maa on tiensä raivannut.

Gold Cupin maalikuninkuuden voitti kunniavieraana kisoissa olleen ja välieriin edenneen Qatarin hyökkääjä Almoez Ali. Ali teki kisoissa neljä maalia. Parhaaksi maalivahdiksi valittiin USA:n Matt Turner, kisojen parhaaksi pelaajaksi Meksikon Hector Herrera ja parhaaksi nuoreksi pelaajaksi Kanadan Tajon Buchanan. Myös Kanada ylsi kisoissa välieriin.