Järin usein ei SuomiFutis kirjoita Surinamen jalkapalloilusta tai Euroopan kansainvälisten seurajoukkueturnausten ”kakkoskilpailua” Eurooppa-liigaa Pohjois- ja Keski-Amerikassa vastaavasta Concacaf Leaguesta. Nyt on kuitenkin niin erikoinen tapaus, että tuo epäkohta on syytä korjata.

Concacaf Leaguessa pelattiin keskiviikon vastaisena yönä ottelu Inter Moengotapoe-CD Olimpia. Kaksiosaisessa otteluparissa on panoksena paikka kilpailun puolivälierissä. Ottelu pelattiin Surinamen pääkaupungissa Paramaribossa, lähellä Inter Moengotapoen kotipaikkaa Moengoa. Hondurasilainen vierasjoukkue Olimpia otti kuitenkin 6-0-voittonsa myötä selvän yliotteen vastustajastaan ennen ensi viikolla Hondurasissa pelattavaa toista osaottelua.

Ja sitten siihen erikoisuuteen. Inter Moengotapoen kapteenina ottelussa toimi herra nimeltä Ronnie Brunswijk. Brunswijkin pelinumero 61 ei suinkaan ollut sattumaa, vaan se on hänen syntymävuotensa. Brunswijkilla oli siis ikää ottelussa kovatasoista Olimpiaa vastaan kevyet 60 vuotta.

Eikä siinä vielä kaikki. Ronnie Brunswijk on kyseisen seuran omistaja ja puheenjohtaja, joten hänellä voi olla niin halutessaan sanansa sanottavanaan myös peluutuspäätöksiin. Eikä valta suinkaan rajoitu Inter Moengotapoeen: Ronnie Brunswijk on nimittäin ollut heinäkuusta 2020 lähtien myös vajaan 600 000 asukaan Surinamen varapresidentti. Vastaehdokkaita hänellä ei ollut.

Brunswijk pelasi kansainvälisessä debyytissään 54 minuuttia ennen vaihtoon tulemistaan. Hän yritti ottelussa 17 syöttöä, ja sai syötöistään perille 14.

Myös hänen poikansa Damien Brunswijk, 21, nähtiin ottelussa kentällä. Damien pelasi 28 minuuttia ottelun alusta. Kyyti oli surinamelaisille ottelussa kylmää, sillä kaikki Olimpian viisi maalintekijää ovat Hondurasin entisiä tai nykyisiä maajoukkuepelaajia – tunnetuimpana heistä MLS:ssäkin pelannut Jerry Bengtson.

Ronnie Brunswijkin elämä on ollut kaikin puolin värikäs, sillä ennen liikemies- ja jalkapallouraansa hän toimi kapinallisjohtajana joukoille, jotka taistelivat Surinamen sisällissodassa vuosina 1986-1992 Surinamen sotilasdiktaruutia vastaan. Vuonna 1986 suoritettu väkivallaton pankkiryöstö toi Brunswijkille lisänimen ”Surinamen Robin Hood”, sillä hän jakoi valtion varoja takaisin kansalle.

Surinamen armeija kosti Brunswijkille marraskuussa 1986 tuhoamalla tämän kotikylän ja surmaamalla ainakin 39 kylän asukasta. Tapaus tunnetaan nimellä ”Moiwanan verilöyly”.

Ronnie Brunswijkia on epäilty myös kokaiinin salakuljetuksesta Alankomaihin.

Vuonna 2002 Brunswijk rakennutti Inter Moengotapoelle sen nykyisen kotistadionin, joka tunnetaan tietenkin nimellä Ronnie Brunswijk-stadion.

Pikantti lisä Ronnie Brunswijkin pelaamiseen Concacaf Leaguen ottelussa on, että hän on itse reilut puoli vuotta vanhempi kuin koko maanosaliitto CONCACAF. Yli 30-vuotiaita pelaajia joukkueen kokoonpanossa on muutoin kuusi, vanhimman heistä ollessa 38-vuotias. Inter Moengotapoen joukkueen keski-ikä on Transfermarktin mukaan 29,2 vuotta, mutta Ronnie Brunswijk nostaa sitä itse melkoisesti.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
Fecha de fundación de la CONCACAF: 18 de septiembre de 1961.

Fecha de nacimiento de Ronnie Brunswijk: 7 de marzo de 1961.

En otras palabras: esta jugando (aún sigue en el terreno de juego) un torneo oficial de CONCACAF un señor que es más viejo que la propia CONCACAF.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
Ronnie Brunswijk (vicepresidente de Surinam y presidente del Inter Moengotapoe) se convierte hoy en el jugador más veterano (tiene 60 años y 198 días) en disputar un partido internacional oficial de clubes. Ha estado 28 minutos sobre el campo. Su equipo pierde 0-3 al descanso.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TUDN USA (@tudnusa)