Roberto Mancini, Gianluca Vialli ja Francesco Flachi ovat Serie A -joukkue Sampdorian kaikkien aikojen kolme kovinta maalintekijää. Nykyinen Italian mestariluotsi Mancini viimeisteli I Blucerchiatin väreissä 171 maalia.

Hänen läheinen ystävänsä Vialli juhli Euroopan mestaruutta myös Wembleyn nurmella. Vialli kuului Italian taustajoukkoihin ja hän viimeisteli komealla peliurallaan 141 maalia Sampdorialle.

Flachi teki maaleja seurassa yhteensä 110, mutta kovin moni ei häntä välttämättä silti nimeltä tunne.

Hän on kymmenen vuotta edellä mainittuja italialaislegendoja nuorempi ja otti Sampdoriassa 2000-luvulla maalitykin valtikan itselleen.

Kuka hän on ja mitä oikeastaan tapahtui?

Francesco Flachi aloitti ammattilaisuransa synnyinkaupunkinsa ylpeydessä Fiorentinassa vuonna 1993. Samoihin aikoihin nuori mies murtautui myös Italian alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen. Flachi viimeisteli yhdeksässä nuorisomaajoukkuepelissään kolme maalia.

Kuuteen Fiorentina-vuoteen mahtui myös kaksi lainavisiittiä Bariin sekä Anconaan. Viimeksi mainitussa nuori ja sähäkkä kärkipelaaja viimeisteli kymmenen maalia kaudella 1997-98, ja herätti useiden italialaisseurojen mielenkiinnon.

Fiorentina-aikana Flachi saavutti myös merkittävimmän voittonsa, kun parikymppinen kärkilupaus pääsi juhlimaan Italian cupin voittoa.

Heinäkuussa 1999 Flachi matkasi Genovan satamakaupunkiin ja Sampdoriaan. Pian hänet alettiin tuntemaan ympäri Italiaa. Tuolloin Serie B:ssä pelannut Sampdoria huomasi nopeasti osuneensa kultasuoneen. Jo toisella kaudellaan Flachi viimeisteli yhteensä 19 maalia.

Kaikki sujui Genovassa enemmän ja vähemmän kuin saduissa. Flachi iski maaleja ja hän oli uudessa kotikaupungissaan erittäin suosittu. Flachin selkämystä koristi numero 10 ja häntä pidettiin laajalti yhtenä ikäluokkansa parhaista pelaajista koko maassa. Flachi oli genovalaisjoukkueen arvostettu kapteeni.

Vuonna 2006 Flachin ura oli kenties kivunnut lakipisteeseensä. 31-vuotias hyökkääjä teki edelleen maaleja Sampdorialle, mutta edessä olevan alamäen jyrkkyyttä tuskin kukaan osasi ennustaa.

Flachin maine koki ensin valtavan kolauksen hänen saatua kahden kuukauden pelikiellon. Flachia syytettiin vedonlyöntiin liittyvästä sopupelistä. BBC:lle antamassaan haastattelussa Flachi, 46, kertoo tämän syytteen olleen valhetta.

– Minulla ei ollut sen kanssa mitään tekemistä. En koskaan hyväksynyt tätä rangaistusta.

Se oli kuitenkin vasta alkusoittoa. Kuten edellä mainittiin, Flachi viimeisteli Sampdorialle 280 pelaamassaan ottelussa 110 maalia. Komeita lukuja, mutta ne voisivat olla vielä paljon enemmän.

Flachi tositoimissa Serie A:ssa Inter Milania vastaan. Kuvassa taustalla Patrick Vieira. Kuva: Getty Images

Flachin ura Sampdoriassa päättyi kokaiinikäryyn. Elettiin tammikuun loppua vuonna 2007. Sampdoria kohtasi Inter Milanin Seria A:ssa. Vain muutama tunti ottelun jälkeen kapteeni ja kannattajien suursuosikki oli periaatteessa ”poistunut talosta”. Dopingtestin tulos oli armoton, mutta rehellinen.

– Menetin hetkessä kaiken. Olin idoli ja osuin heti kauden alussa kahdesti. Minut oli juuri kutsuttu myös maajoukkueen matkaan, Flachi sanoi.

Flachi sai kahden vuoden pelikiellon kärystään. Tuonkin jälkeen hän sai mahdollisuuden vielä harjoittaa rakasta ammattiaan. Flachi pelasi Serie B:tä ensin Empolissa ja sitten Bresciassa.

Hän oli kuitenkin muuttunut niin pelaajana kuin ihmisenä edeltävien vuosien tapahtumien johdosta. Henkisesti Flachi kertoo olleensa erittäin huonossa tilassa tuolloin vuosien 2009 ja 2010 aikana.

– Mentaalisesti olin muuttunut mies. Minulla ei ollut voimavaroja olla sortumatta uudestaan, kertoi Flachi.

Lopputulos oli sen mukainen. Flachin joulukuussa 2009 antama dopingnäyte sisälsi jälleen kokaiinia. Hän sai niin sanottuna rikoksenuusijana 12 vuoden pelikiellon. Sampdorialegendan ura oli ohi.

Paluu aidon rakkauden äärelle

Aika tuomion jälkeen oli luonnollisesti raskasta, mutta Flachi palasi toivuttuaan silti rakastamansa lajin pariin. Hän valmensi pientä paikallista joukkuetta ACD Bagno a Ripolia kotikaupunkinsa Firenzen laitamilla.

Paluu jalkapallon pariin otti silti aikansa.

– En pystynyt hetkeen katsomaan jalkapalloa voimatta pahoin. Ajattelin kaikenlaista. Julkista häpeää, roskakoriin heitettyä uraa ja surua, jota perheelleeni aiheutin, Flachi kertoi.

Ihmiset myös suhtautuivat ennen niin suosittuun pelaajaan hyvin negatiivisesti kohu-uutisten jälkeen. Flachin mukaan ihmissuhteita piti lähteä rakentamaan uudestaan, jotta luottamus palaisi.

Hän ryhtyi ravintoloitsijaksi Firenzessä aluksi ja ajatus jalkapallon pariin palaamisesta tuntui päivä päivältä mahdollisemmalta. Lopulta valmentamisen kautta Flachi löysi rakkauden lajia kohtaan uudestaan.

Flachi valmensi myös AD SS Signa 1914 -joukkueen junioreita. Koronapandemian aikana hän tarjosi seuran junioreissa pelaaville 50 lapselle yksityisvalmennusta.

– Minulle merkitsee todella paljon, että ihmiset seuran ympärillä arvostavat omistautumistani ja lasten vanhemmat luottavat minuun täysin, Flachi totesi.

Signa 1914 on myös se joukkue, jonka paidassa Flachi palaa pelaajana kentälle. Hänen pitkä 12 vuoden pelikieltonsa päättyy vuodenvaihteessa. Toscanalaisjoukkue pelaa Italian viidenneksi korkeimmalla sarjaportaalla.

– Olen todella innoissani. Päivämäärä lähestyy koko ajan. Se alkoi vitsinä, mutta sitten siitä tuli vakava tavoitteeni, Flachi sanoi.

Joukkueen omistaja Andrea Ballerini on Flachin hyvä ystävä. Tämä on kiusoitellut ex-tähteä aiheesta jo pidemmän aikaa.

– Andrea alkoi psyykkaamaan minua, että en osaa enää pelata ja olen liian vanha. En tosiaan ole 12 vuoteen pelannut isolla kentällä jalkapalloa. Olen kuitenkin jalkapalloilija ja elän tunteella mukana kaikessa mitä teen. Olen kaivannut sitä aivan valtavasti, kertoi Flachi.

Sampdorian kaikkien aikojen kolmanneksi tehokkain pelaaja harjoittelee nyt paluutaan varten. Hän sanoo, että fyysisesti kaikki vaikuttaa ihan lupaavalta.

– Keho tuntuu reagoivan harjoitteluun aika samalla tavalla. Aistimukset ovat samoja. Paineet ja näkyvyys eivät ole samanlaisia kuin ennen, mutta pukukoppielämä esimerkiksi on samanlaista sarjatasosta riippumatta.

Kokaiinikärystään Flachi ei hae syntipukkeja muualta kuin peilistä.

– En ole mikään uhri. Tein virheen ja sain siitä rangaistuksen. En halua kenenkään kulkevan sitä polkua pitkin, jonka itselleni aiheutin, kertoi Flachi.

Hän tiedostaa, että ei ole yhtä vikkelä kuin ennen. Flachi kokee silti, että hänellä on edelleen annettavaa.

– Voin varmasti omalta osaltani auttaa joukkuetovereitani luottamaan itseensä. Ennen kaikkea haluan saada heidät ymmärtämään kuinka kaunista jalkapallo on. Heillä ei ole varaa heittää sitä kaikkea hukkaan, kuten minä tein, Flachi painotti.

Hän kertoo olevansa edelleen sama mies kuin, vaikka 20 vuotta sitten. Flachin mukaan ihmiset tekevät virheitä, jotka pudottavat heidät korkealta. Hän sanoo silti, että kaikki voivat halutessaan nostaa itsensä takaisin jaloilleen.

Flachi aikoo osoittaa tämän tammikuussa, kun hän palaa todennäköisesti pelinumerolla 10, kentälle 46- vuotiaana.