Islannin A-maajoukkueessa tehtiin sunnuntai-iltana valmiiksi temppu, joka saattaa kuka ties olla jopa ainoa laatuaan maailmassa. Kun 19-vuotias Andri Gudjohnsen teki Islannille 2-2-tasoitusmaalin MM-karsintaottelussa 84. minuutilla Pohjois-Makedoniaa vastaan, tuli hänestä kolmannen sukupolven pelaaja, joka on tehnyt maalin Islannin A-maajoukkueessa.

Gudjohnsen tuli kentälle vain kaksi minuuttia ennen maaliaan, ja pelasi vasta toista maaotteluaan. Vierasjoukkue Pohjois-Makedonia johti MM-karsintapeliä kahdella maalilla vielä 77. peliminuutilla, mutta Brynjar Ingi Bjarnasonin ja Gudjohnsenin maalit toivat Islannille pisteen. Se oli suuri helpotus myös maalivahti Runar Alex Runarssonille, joka teki Pohjois-Makedonian avausmaalissa pahan virheen.

Monet jalkapallon ystävät muistavat varmasti erittäin hyvin Andri Gudjohnsenin isän Eidur Gudjohnsenin, joka teki vuosina 1996-2016 Islannin A-maajoukkueessa 26 maalia 88 ottelussa. Eidur Gudjohnsenia pidetään yleisesti Islannin yhtenä kaikkien aikojen jalkapalloilijoista.

Eidur Gudjohnsen pelasi uransa aikana Islannin ulkopuolella 14 eri seurassa kahdeksassa eri maassa, mutta parhaiten hänet muistetaan Chelseasta ja Barcelonasta. Gudjohnsenin upea ura sai huipennuksensa Islannin kannalta historiallisiin vuoden 2016 EM-kisoihin.

Eidur Gudjohnsenin isä Arnor Gudjohnsen puolestaan pelasi Islannin A-maajoukkueessa 73 ottelua, ja teki niissä 14 maalia. Vuonna 1996 he tekivät historiaa, kun heistä tuli edelleen ainoat isä ja poika, jotka ovat pelanneen samassa A-maaottelussa. Harmikseen Gudjohnsenit eivät kuitenkaan olleet kentällä samaan aikaan, vaan 17-vuotias Eidur vaihdettiin kentälle 34-vuotiaan Arnorin tilalle. Toista tilaisuutta ei tullut, sillä pian ottelun jälkeen Eidur Gudjohnsen mursi nilkkansa ja oli pitkään sivussa kentiltä, ja sillä välin isä-Arnor lopetti uransa.

42-vuotias Eidur Gudjohnsen todisti poikansa maajoukkueuran avausmaalia läheltä, sillä hän toimii tätä nykyä Islannin A-maajoukkueen apulaisvalmentajana. Kaikki kolme Eidurin poikaa ovat jalkapalloilijoita. Vanhin lapsi Sveinn Aron Gudjohnsen, 23, siirtyi elokuussa Serie A:n Speziasta ruotsalaiseen Elfsborgiin. Sveinn on pelannut myös 4 A-maaottelua, mutta toistaiseksi hyökkääjä ei ole maalinteossa onnistunut. Tänään hän ei Islannin joukkueeseen kuulunut.

Nuorin poika Daniel Tristan Gudjohnsen on puolestaan vasta 15-vuotias. Daniel Tristan pelaa isoveljensä Andrin tavoin Real Madridissa, isänsä vanhan seuran Barcelonan arkkivihollisessa. Andri Gudjohnsen missasi lähes koko kauden 2020-2021 polven ristisidevamman vuoksi, mutta nyt hän on taas täydessä kunnossa ja pelaa Real Madrid Castillassa. Gudjohnsen rekisteröitiin myös Real Madridin Mestarien liiga -miehistöön.

Football Talent Scout - Jacek Kulig

@FTalentScout

Football Talent Scout - Jacek Kulig

@FTalentScout
19-year-old Real Madrid forward Andri Gudjohnsen, the son of Eidur, has scored his first senior international goal for Iceland against North Macedonia! 🇮🇸
For Iceland NT:

✅Arnór Gudjohnsen - 14 goals
✅Eidur Gudjohnsen - 26 goals
✅Andri Gudjohnsen - 1 goal

The story continues. What a family! 🇮🇸

Fernando Hidalgo ✍

@FerHidalgo__
Andri Gudjohnsen (19) acaba de marcar su primer gol con la selección de Islandia🇮🇸 en su segundo partido con la selección.

✔️Hijo del mítico Eidur Gudjohnsen, ex Chelsea y Barcelona, marcó ante Macedonia del Norte🇲🇰.

📌Pertenece al Real Madrid.

Lopun noususta huolimatta Islannin karsintaprojekti on sujumassa pahasti alakanttiin, sillä se on saanut viidestä pelistään vain neljä pistettä ja on lohkossaan viidentenä. Edellä ovat järjestyksessä Armenia, Saksa, Pohjois-Makedonia ja Romania.

Toinen alkuillan merkittävä tapahtuma MM-karsinnoissa oli, kun Albania kaatoi kotonaan Unkarin 1-0. Maalin teki Southamptonin 19-vuotias Armando Broja, kun pelattiin 87. minuuttia. Albania nousi tässä vaiheessa toiseksi lohkossa, jota Englanti johtaa puhtaalla pelillä. Kaksi pistettä Albanian takana oleva Puola on tosin pelannut ottelun vähemmän.

FIFA World Cup

@FIFAWorldCup
🇮🇸 Eidur Gudjohnsen's son Andri scores late equaliser for Iceland
🇧🇬 Bulgaria go 3rd in Group C
🇦🇱 Armando Broja's winner keeps Albania in fight for 2nd in Group I
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 England make it five wins from five

#WCQ | @UEFA