Siirtoikkuna umpeutui vihdoin eurooppalaisessa huippufutiksessa viime yönä. Yksi ikkunan suurimpia voittajia oli Paris Saint-Germain, joka vahvistui isoilla nimillä, kuten Lionel Messillä, Gianluigi Donnarummalla sekä Sergio Ramosilla.

PSG pitää nyt hallussaan huippufutiksen nimekkäintä hyökkäyskolmikkoa, jossa pelaa Messin vierellä Kylian Mbappé sekä Neymar. Kolmikon pelaaminen yhdessä oli pitkään epävarmaa johtuen Mbappén siirtospekulaatioista, mutta ranskalaistähti jäi lopulta kotikaupunkiinsa ainakin yhdeksi kaudeksi. Alle hahmoteltuna yksi mahdollinen PSG:n avauskokoonpano, ehkä se ihanteellisin.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Bujamies ➉

@Bujamies
Jos Pochettino päättää ympäröidä Messin muilla pelaajilla niin tämä voisi olla ihanteellinen.

Tätä kolmikkoa seurataan nyt joka puolella, ja jokaisella on siitä mielipiteensä. Eniten faneja mietityttää se, tekeekö kolmikko tarpeeksi puolustuksellisia tekoja ja kärsiikö PSG tämän takia.

Toisaalta, maalinteon ei pitäisi olla ongelma. Kun katsotaan numeroita puolustuksen suhteen, ei kolmikkoa tule epäillä, kun tehdään vertailua muihin huippuhyökkääjiin Euroopan isoimmissa sarjoissa.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Bujamies ➉

@Bujamies
Hieman hyökkääjien vertailua puolustustekojen näkökulmasta: PSG-trio vs muutama valikoitu pick

Oheinen data on kerätty FBref-datapohjasta. Ensin on syytä katsoa, kuinka PSG-trio vertautuu puolustusteoissa suhteessa kilpaileviin hyökkääjiin. Vertailussa ovat mukana Karim Benzema, Robert Lewandowski sekä Erling Håland. Tilastointi kattaa kauden 2020-21.

Messi taklaa vertailuryhmästä eniten, Neymar enemmän kuin Benzema. Mbappé ja Håland ovat tilastossa häntäpäässä. Messi ja Neymar antoivat 291 ja 211 paineistusta, Mbappé 183. Lewandowski ja Håland liitävät yli 320 lukemissa, ja ehkä lukua selittävät heidän joukkueidensa aktiiviset pelitavat. Kaikki PSG-pelaajat pärjäävät laukausten blokkauksissa.

Voidaan siis todeta, että tämän kauden kolmikko prässää, mutta ei yhtä paljon kuin vaikkapa vertailuryhmän kolmikko. Mauricio Pochettinon pelitavassa tämän pitäisi olla iso osa peliä, joten on mielenkiintoista seurata minkälaisia lukemia tilastoidaan tällä kaudella.

Kolmikko varmasti hyödyntää Ligue 1 -otteluissa korkean arvon tiloja, joita syntyy heidän jäädessä hieman ylemmäksi. Vastustaja ei uskalla jättää tämän kaliiberin pelaajia vartioimatta. Messi teki tätä paljon Barcelonassa luvan kanssa.

Koko kolmikko ei kuitenkaan voi näin tehdä, mutta esimerkiksi Neymar on mainettaan parempi puolustaja. Aikanaan Barcelonassa Messin ollessa pidempään sivussa, oli Neymar se, joka kantoi joukkuetta, ja tuolloin brassilta nähtiin uran parhaita puolustustekoja. Vastaavia kuin parhaimmillaan Brasilian paidassa.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Bujamies ➉

@Bujamies
Kaksi eri mielikuvaa - Cavani on työteliäs kärki mutta Neymaria ei kiinnosta puolustaa - mutta numerot kertovat toista.

Tullaankin siihen, miten piirrämme mielikuvia eri pelaajista ilman, että tarkastelemme mitä oikeasti on tapahtunut.

Neymar ja Messi kirjaavat enemmän tai lähes yhtä paljon taklauksia kuin työteliäänä kärkenä tunnettu Edinson Cavani. Cavani antoi lisäksi 211 paineistusta, eli yhtä paljon kuin Neymar. Messin lukema jo äsken mainittu 291. Taklausten jälkeen eniten riistoja saavutti Raheem Sterling kyseisestä vertailuryhmästä, mutta Messi ja Neymar ovat listalla seuraavat nimet Cavanin kanssa.

Numerot siis kertovat toista, mitä yleisesti kerrottu tarina.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Bujamies ➉

@Bujamies
Kun katsotaan paineistuksia ja sen mukana tuomia pallonhallintoja Mbappe pärjää tässä vertailuryhmässä hyvin vaikka volyymi onkin pienempi.

Mbappé on ehkä se eniten kolmikosta kritiikkiä saava pelaaja, mitä tulee puolustamiseen. Kun verrataan Mbappén lukemia esimerkiksi Jadon Sanchoon, Marcus Rashfordiin, Romelu Lukakuun ja Timo Werneriin, ei lukemia kuitenkaan pitäisi piilotella.

Mbappén volyymit ovat pienempiä, mutta prosentit verrattain hyvällä tasolla. Onnistuneiden paineistusten määrä oli 806, joista onnistuneiksi laskettiin 225 – prosentteina täten noin 28 prosenttia. Lukakun vastaava tilasto on 26.4 prosenttia (1192 tekoa), Rashfordin 24.0 prosenttia (1456 tekoa) ja Sanchon 29.0 prosenttia (1314 tekoa).

Eli kyllä, Mbappén määrä on lähes puolet verrokkiryhmän kärkeä alhaisempi tässä tilastossa, mutta sen mitä Mbappé tässä tekee, hän tekee sen hyvin. Mbappé tekee myös työtä, joka ei ole kirjauskelpoinen esimerkiksi prässitilastoihin.

Hän on todistanut tahtotilansa ohjata vastustajien rakentelua omilla teoillaan. Mbappé jahtaa kuuliaisesti palloa ja ohjaa sijoittumisellaan ja tarkennetuilla juoksuillaan vastustajien rakentelua joukkueelleen suotuisasti. Kun ohjaus onnistuu, vastustajan tila käy liian pieneksi, koska yksikkö Mbappén takana on sulkenut etenemismahdollisuudet. Jos pallo päätyy tällaisissa tilanteissa PSG:lle, Mbappé ei välttämättä aina kirjaa onnistunutta prässiä tai taklausta, sillä viimeisimmän paineen antaa toinen pelaaja.

Jokaisella joukkueella on omat prässäys- ja puolustusstrategiat, joten vertailukin on vaikeaa aika ajoin. Sen mitä tiedämme on, ettei kukaan halua mielellään laatia taktiikoita Messi-Mbappé-Neymar-kolmikkoa vastaan.

Ehkä meidän pitäisi miettiä ennemmin sitä, miten tämä trio puolustetaan pelin ulkopuolelle kuin sitä, miten kolmikko pärjää omassa puolustustyöskentelyssään.