Yksi entinen huippujalkapalloilija, joka tuntee Euroopan eri huippusarjat hyvin, on Ranskan paidassa sekä maailmanmestaruuden että EM-kullan voittanut Youri Djorkaeff. Nyt 53-vuotias Djorkaeff pelasi uransa aikana neljässä Euroopan viidestä huippusarjassa, ja ainoastaan Espanjan La Liga jäi kokematta. Kotimaansa Ranskan ulkopuolella Djorkaeff pelasi Internazionalessa, Kaiserslauternissa, Boltonissa ja Blackburnissa ennen kuin siirtyi uransa viimeisiksi vuosiksi MLS:ään.

Ranskassa Djorkaeff pelasi yhden kauden verran myös Ligue 1:n lippulaivassa PSG:ssä, kauden 1995-1996. Silloin PSG:llä ei ollut vielä samanlaista dominanssia Ligue 1:ssä kuin nyt, seuran siirryttyä qatarilaisomistukseen reilut kymmenen vuotta sitten. Lyonissa syntynyt Djorkaeff puhuikin suoraa kieltä siitä, kuinka epäsuosittu PSG Ranskassa on – jos omia faneja ei osata lukuun.

– Kun pelaa PSG:ssä, taistelee muuta Ranskaa vastaan. PSG:tä vihataan, Djorkaeff latasi El Paísin pitkässä haastattelussa.

– Espanja jakautuu Real Madridin ja Barcelonan välille. Ranskassa on ihmisiä, jotka rakastavat Marseillea. Mutta he, jotka eivät kannata Marseillea, eivät vihaa sitä, vaan heille se on ihan sama. Sama juttu Lyonin kanssa. Mutta PSG:n kanssa ei.

Djorkaeffin mielestä PSG on tehnyt lukuisilla tähtihankinnoillaan ranskalaisesta jalkapalloilusta vetovoimaisemman. Se on tehnyt hyvää koko liigalle, sillä hänen mielestään sarjassa on nyt enemmän kilpailukykyisiä joukkueita kuin 6-7 vuotta sitten. Ranskan maajoukkueen menestys on vain auttanut levittämään jalkapallohulluutta joka puolelle maata.

Vaikka Djorkaeff itse pelasi PSG:ssä vain yhden kauden, on hänellä seuran kanssa paljon pidempikin historia. Hyökkääjän isä Jean Djorkaeff pelasi PSG:ssä seuran historian ensimmäisillä kahdella kaudella vuosina 1970-1972. Youri Djorkaeff oli neljävuotias, kun PSG:n nykyinen kotistadion Parc des Princes avattiin, ja hän sai jo tuolloin, ennen stadionin avajaisia hetkensä julkisuudessa.

– Isäni vei meidät kentälle ennen virallisia avajaisia ja seuraavana päivänä meistä julkaistiin kuva L’Équipessä tekstillä: ”Parc des Princesin prinssit”.

”Messistä ei kukaan puhu pahaa”

PSG hankki tänä kesänäkin tukun suuria tähtiä, joista kaikista suurin on tietysti Lionel Messi. Djorkaeff uskoo, että Messin saapuminen Paris Saint-Germainiin saattaa vaikuttaa siten, että viha PSG:tä kohtaan lientyy.

– Messin kaltaisilla pelaajilla on globaali ulottuvuus. Tietysti PSG:llä on Kylian Mbappé, Neymar ja Marquinhos, mutta Leo on numero 1 maailmassa. Luulen, että se voi muuttaa asenteita seuraa kohtaan.

– Koskaan ei kuule kenenkään puhuvan pahaa Messistä. Hän on pelaaja, jonka pelaamista koko maailma rakastaa katsoa ja jolle koko maailma toivoo menestystä. On uskomatonta, kuinka yksi pelaaja pystyy sellaiseen.

Siitä, pelaavatko Messi, Mbappé ja Neymar hyvin yhdessä, Djorkaeff ei ole alkuunkaan huolestunut, vaan PSG:n ja kolmikon onnistumisessa kyse on pitkälti muista pelaajista.

[readmore from=PSG]

– Messi, Mbappé ja Neymar tulevat pelaamaan mahtavasti yhdessä, ja me tulemme nauttimaan siitä. Avainasia on keskikentän keskusta. Olennaista on, prässääkö PSG korkealta vai puolustaako se omalla kenttäpuoliskollaan. Se on kysymys valmentajan taktiikkaa kohtaan. He tarvitsevat jonkun, joka ymmärtää kolmen hyökkääjän tarpeita.

– Sen pelaajan on yhdistettävä joukkue. Se voi olla Ángel Di María tai Marco Verratti. Pelaaja, joka toimii linkkinä hyökkääjiin. Sen pelaajan ei pidä miettiä, mitä he kolme tekevät, vaan sitä, mikä on parasta, mitä joukkue voi pallollisena tehdä. Se pelaaja on PSG:n avainpelaaja.