Suomalaisnaisilla upea viikonloppu Euroopan kentillä – ensiesiintymisiä ja debyyttimaaleja

© Kuva: Getty Images

Suomalaisilla naisjalkapalloilijoilla on ollut hyvin tapahtumarikas viikonloppu Euroopan sarjoissa. Lauantain ja sunnuntain aikana on nähty useita ensiesiintymisiä ja suomalaisten tekemiä maaleja.

Henna Honkanen matkalla maalikuningattareksi

Ruotsin toisella sarjatasolla Elitettanissa pelattiin lauantaina kolmen suomalaisen ottelu, kun Juulia Grönlundin Sundsvall kohtasi Vilma Koiviston ja Henna Honkasen Umeån. Suomalaistehoja ottelussa ei nähty, mutta sarjajohtaja Umeå otti 1-0-voitolla entistä tukevamman otteen noususta ensi kaudeksi pääsarjaan.

26-vuotias Honkanen on tehnyt 19 ottelussa 19 maalia ja on tiukasti kiinni Superettanin maalikuningattaruudessa. Honkanen johtaa maalitilastoa peräti kuuden maalin erolla. Puolustaja Grönlundilla ja keskikenttäpelaaja Koivistolla tehtyjä maaleja on tällä kaudella kaksi. Kaikki kolme pelasivat lauantaina joukkueidensa avauskokoonpanoissa.

Serie A -luottopelaajia

Helmarien Nora Heroum sai todistaa lauantaina todellista läksytystä, kun hänen joukkueensa Lazio hävisi kotikentällä AC Milanille peräti 1-8. Täksi kaudeksi roomalaisseuraan siirtynyt Heroum on pelannut kauden kaikissa kolmessa ottelussa täydet 90 minuuttia. Lazio on Serie A:ssa viimeisenä ainoana nollakerholaisena.

Heroumin tavoin täydet 3×90 minuuttia uudella Serie A -kaudella joukkueessaan on pelannut myös kokenut 34-vuotias maajoukkuetoppari Anna Auvinen. Auvinen siirtyi täksi kaudeksi Sampdoriaan Internazionalesta. Sampdoria hävisi lauantaina Sassuololle 0-2, ja koki siten toisen peräkkäisen tappionsa.

Sanni Franssi aloittanut kauden hienosti

26-vuotias Iina Salmi oli sunnuntaina ensimmäisen kerran tällä kaudella Valencian avauskokoonpanossa, kun Valencia pelasi 2-2-tasapelin kotikentällään Huelvan kanssa. Viime kaudella Salmi teki Valencialle kolme maalia 25 sarjaottelussa.

Salmen ikätoveri Sanni Franssi pelasi puolestaan täydet 90 minuuttia, kun Real Sociedad kaatoi vieraissa Athletic Bilbaon 1-0. Franssin kauden avaus viikko sitten oli erinomainen, sillä hän teki yhden ja syötti kaksi maalia, kun Real Sociedad nujersi Salmen Valencian 4-1. Franssi sai myös mediassa ja sosiaalisessa mediassa runsaat kehut esityksestään. Helmarien kärkipelaajan viime kauden tehosaldo naisten La Ligassa oli 11 maalia ja yksi maalisyöttö 31 ottelussa.

37-vuotias Paula Myllyoja siirtyi täksi kaudeksi Espanjan toiselle sarjatasolle Espanyoliin. Helmarien MM-karsinta-avauksen pelaajaryhmään mukaan nimetty Myllyoja on aloittanut barcelonalaisseurassa hienosti, sillä omiin ei ole mennyt pallo kahdella ensimmäisellä sarjakierroksella vielä kertaakaan, ja Espanyol on voittanut molemmat pelit.

Viime kaudella Espanjan pääsarjasta pudonneessa Logroñossa pelannut Linda Nyman puolestaan siirtyi tällä viikolla tanskalaiseen Aarhusiin. Nyman debytoi uudessa joukkueessaan perjantaina ja sai reilut 20 minuuttia peliaikaa.

Kansallisessa Liigassa viimeisten kahden kauden aikana maali per peli -tahtia pelannut (viime kaudella 6 pelissä 6 maalia, tällä kaudella 9 pelissä 9 maalia) Roosa Ariyo siirtyi täksi kaudeksi Espanjan pääsaraan Granadilla Tenerifeen. Ariyo debytoi La Ligassa viime viikonloppuna, kun hän sai reilut puoli tuntia peliaikaa naisten Mestarien liigan hallitsevaa mestaria Barcelonaa vastaan. Barcelona voitti pelin 5-0.

Sunnuntaina Ariyo tuli kentälle jo puoliajalla Madrid CFF:ää vastaan. Suomen maajoukkuetta ajatellen Ariyo ei ole enää ajankohtainen, sillä hän vastasi tänä vuonna myöntävästi Nigerian A-maajoukkueen kutsuun.

Damallsvenskanissa suomalaispelaajia kuhisten

Ruotsin Damallsvenskanissa pelattiin sunnuntaina kolmen suomalaisen peli, kun Anna Tammisen ja Eva Nyströmin Hammarby taipui Ria Ölingin Rosengårdille 1-2. 26-vuotias Tamminen on Hammarbyn ykkösvahti ja keskikentällä tai puolustuksessa pelaava Nyström keskikentän luottopelaaja. Ria Ölingin Rosengård johtaa sarjaa kuuden pisteen erolla ennen Häckeniä. Mestarien liigan lohkovaiheeseen se ei kuitenkaan selviytynyt taivuttuaan viimeisessä karsintavaiheessa Hoffenheimille. Ria Öling on tehnyt Rosengårdin tähtisikermässä viisi maalia tällä kaudella.

Vielä paremmaksi pantiin suomalaisten määrässä ottelussa Kristianstad-Linköping. Kotijoukkueelta kentällä nähtiin Eveliina Summanen ja Jutta Rantala, ja vierailta Olga Ahtinen ja maalivahti Anna Koivunen. 19-vuotias Koivunen on vallannut Linköpingissä ykkösmaalivahdin paikan kesken kauden, ja on pelannut viimeisistä kahdeksasta ottelusta seitsemän.

Emmi Alanen teki Juliette Kempin syötöstä maalin Damallsvenskanin Växjölle. Växjö kuitenkin menetti johtonsa ja taipui Eskilstunalle maalein 1-2. Växjö on saanut 16 pelistä vain neljä pistettä, ja on vahvasti matkalla sarjatasoa alemmas. Växjön joukkueeseen siirtyi kesällä suomalaisista myös Adelina Engman. Joukkueen kakkosmaalivahti on suomalainen Vera Varis.

Kolme suomalaista nähtiin kentällä, kun AIK kohtasi Piteån. AIK:n maalia vartioi Milla-Maj Majasaari, ja kentällä häärivät Emma Santamäki ja Jenny Danielsson. Sarjassa toiseksi viimeisenä olevaa AIK:ta valmentaa Maiju Ruotsalainen.

12 joukkueen Damallsvenskanissa yhdeksäntenä oleva Örebro hävisi sunnuntaina sarjakakkoselle Häckenille 0-2. Örebron avauksessa pelasivat Elli Pikkujämsä ja Heidi Kollanen, ja vaihdosta sisään tuli Amanda Rantanen, joka teki kaksi viikkoa sitten avausmaalinsa Damallsvenskanissa.

Emma Koivisto Brightonin ehdoton runkopelaaja

Helmarien laitapuolustaja Emma Koivisto sai juhlia sunnuntaina ensimmäistä maaliaan Englannin Naisten Superliigassa, kun Brighton kaatoi vieraissa Birminghamin 5-0. 26-vuotias Koivisto siirtyi Brightoniin helmikuussa, ja on pelannut jatkuvasti joukkueensa avauksessa, lähes aina täysiä 90-minuuttisia. Koiviston maali syntyi puskemalla.

Ranskan liigassa nähtiin kauan odotettu suomalainen pääsarjadebyytti, kun 20-vuotias maalivahti Katriina Talaslahti debytoi uuden joukkueensa Fleury 91:n maalilla. Talaslahden debyytti oli voitokas, sillä Bordeaux kaatui vieraskentällä 2-1. Talaslahti siirtyi täksi kaudeksi Fleury 91:een edustettuaan aiemmin mahtiseura Lyonia. Lyonissa Talaslahti voitti varamaalivahtina naisten Mestarien liigan, ensimmäisenä suomalaisena.

Tapahtumarikkaan viikonlopun ehkä valovoimaisimmat suomalaisnaiset pelaavat vasta sunnuntain illan tunteina. Kokenut 33-vuotias Tuija Hyyrynen on Juventuksen avauskokoonpanossa Serie A:n ottelussa Veronaa vastaan. Laitapuolustaja on saanut alkukauden otteluissa mukavasti vastuuta. Hyyrynen on myös ainoa suomalaispelaaja naisten Mestarien liigan historiallisessa, ensimmäistä kertaa pelattavassa lohkovaiheessa.

Helmarien kapteeni Tinja-Riikka Korpela on sunnuntaina Tottenhamin vaihtopenkillä, kun Spurs haastaa vieraissa viime kaudella Mestarien liigan puolivälierissä Barcelonalle pudonneen Manchester Cityn. Korpela debytoi Tottenhamin sarjaotteluissa viikko sitten, ja otti kaksi torjuntaa, kun Birmingham kaatui 1-0.

Maailman puolustajaeliittiin nousua tekevä Natalia Kuikka puolestaan lienee tuttuun tapaan NWSL-seura Portland Thornsin avauksessa, kun joukkue vierailee North Carolia Couragen vieraana. Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 22.

Suomen parhaat naispelaajat kokoontuvat yhteen, kun Helmarit kohtaa 21.9. Turussa pelattavassa MM-karsinta-avauksessaan Slovakian. Helmarien joukkue julkaistiin keskiviikkona, ja sen voi nähdä Palloliiton kotisivuilta täältä.

Juttua on muokattu 12.9. kello 20.50. Korjattu tieto Tinja-Riikka Korpelan vaihtopenkillä aloittamisesta sunnuntaina.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.