Tiistai on suomalaiselle jalkapalloilulle jälleen suuri päivä. Helmarit aloittaa karsintataipaleensa kohti vuonna 2023 Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattavia laajennettuja, 32 maan MM-kisoja. Kello 18.15 alkavassa avausottelussa Turun Veritas Stadionilla vastaan asettuu Slovakia.

Yksi Suomen kokeneimmista pelaajista on 33-vuotias laitapuolustaja Tuija Hyyrynen. Hyyrynen on toppari Anna Westerlundin ja hyökkääjä Linda Sällströmin ohella yksi kolmesta pelaajasta, jotka ovat pelanneet jo yli 100 A-maaottelua. Westerlund, Hyyrynen ja maalivahti Tinja-Riikka Korpela ovat ainoat kolme pelaajaa, jotka ovat pelanneet jo kaksissa EM-kisoissa ja valmistautuvat ensi kesänä jo uransa kolmanteen arvoturnaukseensa.

Tuija Hyyrynen korosti ottelun alla, että pelit Suomen päävastustajia Irlantia ja Slovakiaa vastaan tulevat oletettavasti olemaan erittäin tärkeitä taistelussa paikoista lohkon kahden parhaan joukkoon.

– Saatiin kyllä kova karsintalohko. Varsinkin Ruotsi on siinä selvä ennakkosuosikki. Seurasin Ruotsin otteita olympialaisissa ja oli kyllä tosi vakuuttavaa se meininki siellä, Hyyrynen kommentoi olympialaisissa hopeaa voittanutta Ruotsia SuomiFutiksen puhelinhaastattelussa maanantaina.

LUE MYÖS: Ennakkopaketti Helmarien MM-karsintoihin: Lohkon asetelmat, aikataulut ja mistä pelit näkyvät

– Ruotsi on meille tosi kova vastus, mutta totta kai fudiksessa on kaikki mahdollista. Irlanti ja Slovakia ovat voitettavia maita. Luulen, että pelit niitä vastaan tulevat olemaan tosi ratkaisevia näissä karsinnoissa. Georgiasta en vielä hirveästi tiedä mitään, mutta luulen, että se on vähän heikompi joukkue.

– Totta kai, kun puhutaan MM-karsinnoista, niin jokainen peli tulee olemaan hankala. Varsinkin vieraspelit ovat aina vaikeita. Kokonaisuudessaan meillä on sinänsä mielenkiintoinen lohko, jossa kaikki on mahdollista.

Laitahyökkääjä Patrícia Hmírová tehnyt vaikutuksen

Slovakialle tiistai-illan peli on karsinnoissa jo toinen. Se avasi karsintansa perjantaina kotipelillä Ruotsia vastaan, ja vaikka tappio tulikin, on 0-1-tulos ennakkosuosikkia vastaan lupauksia nostattava. Ruotsin ainoan maalin ottelussa teki olympialaisissakin loistanut Fridolina Rolfö.

– Me katsottiin se Slovakia-Ruotsi -peli yhdessä, ja kyllä Slovakia on aika vakuuttava joukkue. Meidän pitää antaa parastamme ja olla ekasta minuutista lähtien täysillä mukana pelissä, että saadaan tulosta, Hyyrynen korostaa.

– On totta kai tosi tärkeää saada ekasta karsintaottelusta hyvä tulos. Lähdetään ehdottomasti hakemaan voittoa, mutta pelistä ei missään nimessä tule helppo. Joka osa-alueella on onnistuttava, jotta saataisiin kolme pistettä.

Hyyrynen kertoo Suomen käyneen ennen peliä läpi Helmareille seurajoukkueista tuttuja pelaajia. Muun muassa vuosina 2012-2019 kahdeksan kertaa putkeen Slovakian vuoden pelaajaksi valittu Dominika Skorvánková on pelannut aiemmin yhdessä Tinja-Riikka Korpelan ja Adelina Engmanin kanssa. Hyyrynen nosti kuitenkin haastattelussa esiin laitapelaaja Patrícia Hmírován, joka edustaa seuratasolla puolalaista Gornik Lecznaa.

– Hän on tosi taitava laitapelaaja, mutta heillä on paljon hyviä yksilöitä. Ei ole kuitenkaan ketään yhtä ylitse muiden tai ketään supertähteä, vaan Slovakia on tasaisen kova joukkue.

Helmarien peruspilareita yhtenäisyys ja tiivis puolustus

Hyyrynenkin tietenkin myöntää MM-kisoihin pääsyn olleen pitkäaikainen unelma. Hän lupaa joukkueen tekevän kaikkensa, että historiallinen ensimmäinen MM-kisapaikka heltiäisi ja Suomi nähtäisiin kisoissa. Helmarien vahvuuksiksi puolustaja listaa tuttuja juttuja.

– Iso vahvuus on, että me ollaan tosi yhtenäinen joukkue. Tuetaan toisiamme kentällä ja kentän ulkopuolella, ja meillä on aina hyvä fiilis.

– Kentällä me voidaan turvautua meidän hyvään tiiviiseen blokkiin meidän puolustuksessa. Meille on ollut aina tärkeä asia, että pidetään linjat tiiviinä ja tehdään paljon töitä yhdessä. Sitten meillä on tietenkin nopeita pelaajia hyökkäyksessä. Niihin asioihin me voidaan aina luottaa, ja ne on meidän peruspilareita.

Hyyrynen debytoi Helmareissa jo syyskuussa 2007, ollessaan tuolloin 19-vuotias. Hän muistaa hyvin, kuinka hyvältä tuntui pelata joukkueessa vähän aiemmin itse fanittamiensa pelaajien, kuten Laura Kalmarin, Anne Mäkisen, Jessica Julinin, Sanna Valkosen ja Anna-Kaisa Rantasen kanssa.

– Kun tulin Helmareihin, olin vielä tosi nuori ja kokematon, joskin innokas kyllä. Otin paljon oppia vanhemmista ja kokeneemmista pelaajista, jotka olivat olleet jo pitkään mukana Helmareissa. Vuosien varrella olen itse kasvanut siihen rooliin, jotka ovat olleet kauan mukana. Yritän auttaa nuorempia ja näyttää hyviä esimerkkiä.

– 2005 Englannissa fanittamassa Helmareita (EM-kisojen) katsomossa. Siinä joukkueessa oli tosi paljon pelaajia, joita vähän niin kuin fanitti, kun tulin sisään maajoukkueeseen.

Erinomainen ikärakenne

Hyyrynen muistelee, että tullessaan sisään maajoukkueeseen, joukkueessa oli paljon vanhempia pelaajia, ja runko oli pysynyt pitkään samana. Ikäpolvenvaihdoksen myötä omaa peliä haettiin vähän aikaa, mutta nyt yhtenäisen joukkueen ikärakenne on lähes ihanteellinen.

– Nyt tuntuu siltä, että meillä on tällä hetkellä joukkueessa aika hyvä ikähaarukka. Muutamia nuoria on mukana, mutta runko on todella hyvässä fudisiässä. Monilla on jo paljon kokemusta takataskussa, ja moni pelaa hyvissä joukkueissa maailmalla, Hyyrynen tähdentää.

Toistaiseksi 14 vuotta kestäneen maajoukkuematkansa suurimmaksi muutokseksi hän kuvailee sitä, kuinka ”arjen perustekeminen” on nykyään hyvällä tasolla, ja kasvanut taustajoukko helpottaa pelaajien työtä.

– Me voimme olla täysammattilaisia ja panostaa fudikseen. Pystymme luottamaan siihen, että kaikki toimii. Meillä on nyt enemmän taustajoukkoja: videoanalyytikkoa, apua ravinnossa ja psykologiassa. Tukijoukko ympärillä on kasvanut, ja ympärillä on enemmän ihmisiä auttamassa urheilijan hyvinvointia.

[readmore from=Helmarit]

Kysyttäessä sitä, ketä tai keitä Hyyrynen pitää Helmarien joukkueen ilopillereinä ja hengennostattajina, seuraa hetken hiljaisuus. Kapteeni Korpela löytyy ensimmäisenä vastauksena, mutta Hyyrysen mielestä tilannekomiikka korostuu, sillä monetkin pelaajat osaavat olla eri tilanteissa ”hupaisia”. Lopulta mieleen juolahtaa yksi pelaaja, joka nousee Hyyrysen mielestä muiden yläpuolelle hauskoilla jutuillaan.

– Totta kai pitää nostaa Kaisa Collin, joka on kyllä tosi hauska, Hyyrynen heittää.

Ottelu Suomi-Slovakia alkaa tiistaina kello 18.15. Kello 18 alkavaa lähetystä ottelusta voi seurata Yle TV2:sta ja Yle Areenasta.