EM-futista Suomessa? – Pohjoismaat hakevat yhteistyössä naisten arvoturnausta

© Kuva: Juha Tamminen

Palloliitto tiedottaa kotisivuillaan, että Pohjoismaiden jalkapalloliitot hakevan yksissä tuumin naisten jalkapallon EM-turnauksen emännyyttä. Vuodella siirretyt seuraavat EM-kisat pelataan kesällä 2022 Englannissa, mutta pohjoismainen yhteishakemus koskee jo sitä seuraavaa, vuoden 2025 EM-lopputurnausta.

Alun perin hakemusta UEFA EURO 2025 -kisoille on viritellyt Tanska, mutta nyt se on yhdistänyt voimansa Suomen, Norjan ja Ruotsin kanssa. Tukea nelikko saa myös Islannilta ja Färsaarilta.

Pohjoismaiden jalkapalloliitot hakevat yhteistyössä UEFA EURO 2025 -lopputurnausta Pohjoismaihin.

– Tyttöjen ja naisten osallisuuden lisääminen jalkapalloperheen eri rooleissa on yksi tärkeimmistä tavoitteistamme, ja tämä arvokisahanke tukee sitä parhaalla mahdollisella tavalla, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti toteaa tiedotteessa.

– Olemme tehneet Pohjoismaiden kanssa pitkään yhteistyötä arvokisahakemuksen eteen. Meillä on kaikki edellytykset järjestää unohtumaton maailmanluokan tapahtuma pohjoismaisen yhteistyön avulla.

– EM-lopputurnaushanke yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa on keskeinen osa tavoitettamme jalkapallon vahvistamiseksi naisten ja tyttöjen lajina. Jaamme muiden Pohjoismaiden kanssa samat arvot ja tavoitteet, ja tämä hanke onkin luonteva osoitus kestävän kasvun ja yhteistyön rakentamisesta – ja suunnannäytöstä koko Euroopalle, täydentää Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja.

UEFA valitsee vuoden 2025 EM-kisaemäntämaan tai -maat joulukuussa 2022. Pohjoismailla on myös tanakka urheilullinen menestys puolellaan, sillä ensi vuoden EM-kisoihin selviytyi peräti viisi Pohjoismaata (Suomi, Tanska, Islanti, Norja ja Ruotsi).

Pohjoismailla on jo tukeva aiempi kokemus naisten EM-kisojen järjestämisestä. Suomessa naisten EM-kisat on pelattu vuonna 2009, Norjassa vuonna 1987, Tanskassa vuonna 1991, Ruotsissa vuonna 2013 ja Ruotsin ja Norjan yhteisinä vuonna 1997. Toistaiseksi ainoa vahvistettu kilpaileva hakemus Pohjoismaille on Puola, joka jätti hakemuksensa viime kesäkuussa.

Myös naisten MM-kisat on pelattu Pohjoismaissa kerran, Ruotsissa vuonna 1995. Jo vuodesta 2018 alkaen kaikki kuusi pohjoismaista jalkapalloliittoa on tehnyt yhteistyötä hakeakseen vuoden 2027 MM-lopputurnausta. Lopullisen hakemuksen jättämisen osalta Pohjoismaat odottavat kuitenkin vielä lisätietoa hakuprosessista. Seuraava naisten MM-turnaus pelataan vuonna 2023 Australiassa ja Uudessa-Seelanissa.

Eurooppa-liigan finaalissa vedetään tunteella! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️