Haastattelu: Arsenalin ja Brightonin kautta takaisin Suomeen – nuori maalivahti haluaa näyttää epäilijöilleen: ”Tärkeintä on olla henkisesti vahva”

© Kuva: Juha Tamminen

HJK voitti keskiviikkona Stadin Derbyn Helsingin IFK:ta vastaan 1-0. Samalla hallitseva mestari siirtyi takaisin piikkipaikalle sarjataulukossa.

Kesällä Klubi näytti marssivan vastustamattomasti mestaruuteen asti. Syksyllä alkoi kuitenkin todella synkkä jakso ja Kuopion Palloseura tuli takaa rinnalle sekä ohi.

Mestaruus näytti päätyvän liki varmuudella Kuopioon, mutta KuPS ei ole viimeisillä kierroksilla kyennyt ottamaan tarvittavia tuloksia. Keskiviikkona joukkue jäi 2-2-tasapeliin Seinäjoella.

Helsingissä Roope Riski viimeisteli kamppailun ainokaisen ja Bolt Arenan yleisö repesi liitoksistaan. Tai ainakin se sinivalkoinen leiri.

Klubin maalilla nollapelin pelasi 23-vuotias maalivahti Hugo Keto.

HJK on Suomen suurin seura, jolla on taloudelliset edellytykset havitella pelaajia, joista muut kotimaiset seurat eivät pysty haaveilemaan. Veikkausliigan kannalta on onni, että KuPS alkaa olla silti lähellä.

Ei HJK heikosta syksystään huolimatta ole pelannut pisteiden valossa todellakaan huonoa kautta. Hyvin monena vuonna HJK olisi näillä pisteillä juhlinut mestaruutta jo monta kierrosta takaperin. KuPS on ollut myös erittäin hyvä.

Palataan tässä kohtaa HJK:n maalivahtiin. Keto ja ruotsalainen Jacob Tånnander aloittivat tämän kauden helsinkiläisten maalivahtitandemina. Ruotsalaisvahti on vielä kaksi vuotta Ketoa nuorempi.

HJK teki nimihankintoja ennen kauden alkua ja on tehnyt niitä myös sen aikana. Maalivahtia seuraan ei silti ole saapunut. Moni piti HJK:n päätöstä outona, ellei jopa kyseenalaisena.

Nuoren kaksikon hieman jopa epämääräinen peluutus vain lisäsi bensaa mielipiteellisten leireissä. Alkukauden ykkösvahtina toimi Keto. Sitten ruotsalaisvahti nappasi tontin itselleen ja pelasi europelien karsinnat oikeastaan kokonaan. Sitten vastuu siirtyi jälleen suomalaisvahdille.

Tånnander on ollut nyt hetken loukkaantuneena, joten Keto on ollut kiistaton ykkösvahti. Omaan kauteensa hän on ennen viimeistä KuPS-ottelua tyytyväinen.

– Pääosin ihan hyvä kausi ollut. Muutama vähän selkeämpi virhe on sattunut, mutta se on mielestäni aika normaalia, että pari virhettä kauden aikana tulee. Eihän se koskaan kivaa ole, kun teet virheen. Niiden kanssa pitää vain osata elää ja jatkaa eteenpäin. Sanoisin silti, että ihan hyvä kausi näinkin nuorelta veskarilta, vastasi Keto SuomiFutiksen kysymykseen.

Nuori maalivahti tiedostaa, että seisominen HJK:n maalin edustalla eroaa muista kotimaisen jalkapallon työpaikoista.

– Onhan se maalivahtina iso juttu, että saa nollapelejä. Tietysti HJK:n maalivahti on aina valokeilassa, kun tulee maali omiin. Niitä tilanteita ei vain yksinkertaisesti tule niin paljon. Tärkeintä on olla henkisesti vahva, jollainen olen mielestäni tällä kaudella ollut.

– Viime pelissä (Inter) tein virheen ja otin perään ison torjunnan. Onneksi saimme lopulta voiton. Pitää vain näyttää kaikille epäilijöille, että on tarpeeksi hyvä.

Derbyn voitto oli Kedon mukaan todella iso juttu. Se antaa hänen mielestään loistavat mahdollisuudet ratkaista mestaruus HJK:lle viimeisellä kierroksella. Myös se on Kedon mukaan ehdottomasti etu, että KuPS joutuu hakemaan voittoa riskilläkin. HJK:lle riittää tasapelikin.

Maalivahdin näkövinkkelistä HIFK-peli oli suhteellisen helppo, mutta Keto nostaa loppuhetkien tilanteet esille.

– Lopussa tuli pari sellaista sähellystilannetta tuolla meidän boxin sisällä, mutta onneksi hyvä tuuri oli tänään meidän puolella. Viimeiset pari viikkoa on tuntunut siltä, että ihan hirveästi meillä ei ole onneakaan.

Keto on vielä maalivahdiksi todella nuori. Hän kehittyy joka kausi. Viime kaudella hän pelasi ensimmäistä kauttaan HJK:ssa. Tuolloin hän jakoi torjuntavastuun erittäin kokeneen Antonio Regueron kanssa.

HJK-vahti kokee menneensä eteenpäin viimeisen vuoden aikana erityisesti kahdella osa-alueella.

– Olen ollut aktiivisempi keskityspalloissa. Kulmapotkuissa ja keskityksissä olen pääsääntöisesti tullut oikea-aikaisesti nyrkkeilemään. Sitten henkisellä puolella olen kasvanut tämän kauden aikana paljon. Se on maalivahdin hommassa erittäin tärkeä osa-alue.

Keto on myös nauttinut Konferenssiliigan peleistä, vaikka ennen kaikkea Maccabi Tel Aviv -kamppailu oli hyvin yksipuolinen näytös, jossa ei maalivahdille jäänyt paljon mahdollisuuksia.

– Niissä peleissä tulee luonnollisesti töitä enemmän ja vedot sekä keskitykset ovat laadullisesti parempia. Kaikki oikeastaan tapahtuu paljon nopeammin kuin Veikkausliigassa.

Se on kansainvälistä tasoa, jonne myös Keto halajaa tulevaisuudessa takaisin myös sarja-arjen suhteen.

Myös Arsenalin nuttu on tullut Hugolle tutuksi hänen uransa aikana. Getty Images.

Keto pelasi muun muassa Arsenalin ja Brightonin akatemiajoukkueissa ennen paluutaan Suomeen.

– Haluan tietenkin päästä mahdollisimman korkealle tasolle pelaamaan. Olin aiemmin kuusi vuotta Englannissa ja se oli hienoa aikaa. Opin paljon ja haluaisin ulkomaille päästä vielä takaisin. Kyllä tässä on vielä aikaa sillekin.

Aikaa kyllä on. Maalivahtina Keto voinee pelata huipputasolla vielä seuraavat 15 vuotta. Sitä ennen hän haluaa osoittaa olevansa HJK:n ykkösvahdin paikan arvoinen torjuja. Siihen on oiva mahdollisuus jo sunnuntaina, kun Keto saa mahdollisuuden torjua Suomen mestaruudesta Kuopiossa.

(Hugo Keto antoi haastattelun SuomiFutikselle HJK-HIFK-ottelun jälkeen)