Juventuksen ex-johtaja muistelee dokumentissa vuoden 2006 skandaalia: ”Harkitsin itsemurhaa”

© Kuva: Getty Images

Vuosi 2006 oli italialaiselle jalkapallolle varsin kaksijakoinen. Saapasmaa voitti Saksan MM-kisoissa maailmanmestaruuden, mutta hetki ennen kisoja oli yksi synkimpiä lukuja maan jalkapallohistoriassa.

Calciopoli eli Italian jalkapalloskandaali nousi pinnalle toukokuussa 2006. Tuolloin julkisuuteen tulivat poliisien tekemät puhelinnauhoitukset.

Noiden puheluiden pääosissa oli usean seuran johtoa, valmentajia, pelaajia, erotuomariyhdistys ja jopa Italian jalkapalloliitto.

Osallisia skandaaliin olivat muun muassa AC Milan, Fiorentina, Reggina, Lazio ja Arezzo.

Kaikista koviten skandaali iski silti torinolaiseen suurseuraan Juventukseen. Seuran puheenjohtaja Luciano Moggi keskusteli muun muassa nauhalla erotuomarivalinnoista vastaavan henkilön kanssa.

Sisällöllisesti kyse oli lähinnä tiettyjen tuomareiden nimeämisistä Juventuksen otteluihin. Vanha rouva menetti lopulta kaksi mestaruutta ja menestysseura pudotettiin Serie B -sarjatasolle.

Valtava vyyhti johti koko Juventuksen seurajohdon eroamiseen ja myös Italian jalkapalloliitossa tapahtui henkilöstövaihdoksia.

Peräti yhdeksän italialaistuomaria hyllytettiin tutkinnan ajaksi. Kaikki saivat lopulta jatkaa uraansa.

Moggille skandaali merkitsi uran päättymistä. Nykyisin 84-vuotias ex-johtaja toimii kirjailijana sekä asiantuntijana. Hän palasi kevään 2006 tapahtumiin Netflixin dokumentissa.

– Häpesin kävellä edes kadullla. Tuohon aikaan harkitsin jopa itsemurhaa, Moggi sanoi.

– Se oli karmeaa. Tuntui siltä, kuin olisin puun latvassa ja kaikki alapuolella tähtäävät minua. Ensimmäiset kymmenen päivää olivat painajaista.

Moggi kertoo television ja radion olleen täynnä pelkästään yhtä ja samaa aihetta. Hän painottaa silti, ettei käyttänyt ketään tai mitään hyväkseen.

– Minut esitettiin tarinan roistona ja se sattui.

– Jos yhtään sovittua peliä ei löydetty ja kaikki tuomarit todettiin syyttömiksi, niin mitä vahinkoa tämä lopulta aiheutti jalkapallolle, julisti Moggi.

Useat Juventuksen tähdet jäivät seuraan kriisin hetkellä pelaamaan Serie B:ssä. Alessandro Del Piero, Gianluigi Buffon, Pavel Nedved, David Trezeguet ja Mauro Camoranesi muun muassa.

Eikä sovi unohtaa Giorgio Chiellinia.

Luciano Moggi (keskellä) joutui vuonna 2006 todella tukalaan paikkaan. Getty Images.

Lähteet: Football Italia, Netflix


Jamaika – Meksiko | Jamaika venyy! ⭐️⭐️½