Katso: Yksi kaikkien aikojen maajoukkueurista on päättynyt – ”Tämä on ollut mahtava matka”

© Kuva: Getty Images

Yksi kaikkien aikojen komeimmista maajoukkueurista tuli päätökseensä keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa. 39-vuotias jalkapallolegenda Carli Lloyd pelasi 315. ja viimeisen A-maaottelunsa, kun USA höykytti Minnesotassa pelatussa ystävyysottelussa Etelä-Koreaa maalein 6-0.

– Tämä on ollut tunteikasta. Nyt koen kuitenkin tietynlaista rauhaa ja tyytyväisyyttä, pelkkää iloa ja onnea. Tämä on ollut mahtava matka, ja annoin sille kaikkeni. Nyt voin kävellä pois kohti seuraavaa lukua, Lloyd kommentoi pelin jälkeen ESPN:n mukaan.

Carli Lloyd on 316 maaottelullaan maailman toiseksi eniten maaotteluita pelannut pelaaja. Enemmän pelejä – 354 – on pelannut vain vuonna 2010 maajoukkueuransa lopettanut maannainen Kristine Lilly. Lloyd saattaa tosin joutua luopumaan kakkospaikastaan piankin, sillä 305 A-maaottelua pelanneen kanadalaisen Christine Sinclairin, 38, maajoukkueura jatkuu yhä. Eniten A-maaotteluita pelannut miespelaaja on vuonna 1984 uransa lopettanut malesialainen Soh Chin Ann, jolle pelejä kertyi 219.

Maaottelumaalitilastossa Carli Lloyd on 134 maalillaan neljäntenä. Edelle yltävät vain Sinclair (188 maalia), Abby Wambach (184) ja Mia Hamm (158), pelkkiä jalkapallolegendoja siis. Lloydin maaleista kolme syntyi vuoden 2015 MM-finaalin ensimmäisellä 16 peliminuutilla. Hattutemppu, joka ei hevin unohdu.

17 vuotta maajoukkueessa pelanneen Carli Lloydin meriittilistalle mahtuu muun muassa kaksi MM-kultaa ja kaksi olympiavoittoa. Hän teki ensimmäisenä yhdysvaltalaisena vähintään yhden maalin neljässä eri olympiaturnauksessa ja on kymmenellä maalillaan USA:n paras maalintekijä olympiatasolla.

Vuonna 2015 Lloyd valittiin myös MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi ja hän pääsi ehdolle myös Puskas-palkinnon saajaksi vuoden komeimmasta maalista. FIFA valitsi Lloydin vuoden parhaaksi naispelaajaksi vuosina 2015 ja 2016.

Viimeisessä maaottelussaan Lloyd otettiin vaihtoon 66. minuutilla raikuvien aplodien saattelemana. Hän halasi pelikavereitaan, riisui nappiksensa, ojensi kapteeninnauhan Megan Rapinoelle ja paljasti pelipaitansa alla olleen 10-paidan, jonka tekstinä oli ”Hollins”, omistettuna aviomiehelleen Brian Hollinsille.

– Odotan innolla tämän joukkueen tulevaisuuden näkemistä. Sanon hyvästit kentällä, mutta haluan auttaa jatkossakin kaikin mahdollisin tavoin. Minusta tulee joukkueen suurin fani, suurin kannattaja ja haluan nähdä tämän joukkueen menestyvän jatkossakin, Lloyd jatkoi.

Myös Lloydin seurajoukkueura päättyy tähän kauteen. Hän edustaa NWSL:ssä NJ/NY Gotham FC:tä. Hän on pelannut ammattilaisena 12 kauden ajan kuudessa eri seurassa. Tällä kaudella Lloyd on tiettävästi ollut maailman parhaiten palkattu naispelaaja 446 000 euron vuosiansioillaan. Korkeapalkkaisin miespelaaja Lionel Messi tienaa tiettävästi 178 kertaa enemmän.

Carli Lloydin omia ajatuksia hänen komeastaan urastaan ja siihen kohdistuneista ulkopuolisista paineista voi lukea tästä erinomaisesta Players Tribune -artikkelista. Lloyd kertoo jutussa muun muassa sen, kuinka lähellä uransa lopettamista hän oli vuonna 2012, ja kuinka hänen ensimmäinen maajoukkuevalmentajansa nauroi hänelle päin naamaa, kun hän ilmoitti tavoitteekseen ”haluta olla maailman paras pelaaja”.