Kunnon vastatuulipuhuri FIFA:n MM-kisasuunnitelmille – Etelä-Amerikan maat uhkaavat boikotilla

© Kuva: Getty Images

FIFA on ajanut viime kuukausien aikana eteenpäin suunnitelmaansa muuttaa miesten MM-turnaus pelattavaksi kahden vuoden välein. Hanketta markkinoi etenkin puheenjohtaja Gianni Infantino eri maanosissa kierrellessään, ja sen taakse on arvovaltansa pannut myös Arsène Wenger.

Ehdotuksesta on määrä keskustella ja mahdollisesti äänestää 20. joulukuuta järjestettävässä FIFA:n jäsenkokouksessa. Jo nyt on kuitenkin selvää, että kaksi jalkapallon menestyksekkäintä maanosaa, Eurooppa ja Etelä-Amerikka, vastustavat yhteisellä rintamalla Infantinon muutosehdotusta.

Etelä-Amerikan maanosaliitto CONMEBOL julkaisi keskiviikkoiltana paikallista aikaa tiedotteen, jossa se ilmaisi selkeän irtisanoutumisensa suunnitelmasta MM-kisojen pelaamisesta kahden vuoden välein. Kannan painottamiseksi se julisti ryhtyvänsä boikottiin, jos suunnitelma ajettaisiin läpi.

– FIFA:n ehdottamalle muutokselle ei löydy syitä, hyötyjä eikä oikeutusta. Siksi CONMEBOL:in kymmenen jäsenmaata vahvistavat, etteivät ne osallistu MM-kisoihin, jotka järjestetään kahden vuoden välein, tiedotteessa selvitetään kursailematta.

CONMEBOL muistuttaa samalla MM-kisojen lähes satavuotisesta perinteestä ja toteaa muutosehdotuksen viis veisaavan ”yhden maailman tärkeimmän urheilutapahtuman” historiasta. Kattojärjestön mielestä MM-kisat nykyisine aikatauluineen, maanosapaikkajakoineen ja karsintajärjestelmineen on osoittautunut toimivaksi konseptiksi.

Jo aiemmin MM-kisojen boikotilla oli uhannut UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Ceferin. Uutistoimisto DPA:n tietojen mukaan yli tusina eurooppalaista palloliittoa on harkinnut viimeisenä vaihtoehtona FIFA:n jäsenyytensä päättämistä, jos suunnitelma ajettaisiin läpi. Ensimmäisten joukossa yhteisen vastalauseensa julkaisivat Pohjoismaiden palloliitot.

Espanjan La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas on varoittanut kahden vuoden syklillä pelattavien MM-kisojen ”tuhoavan koko jalkapallon ekosysteemin”.

– Liigoista tulisi mahdollisesti pienempiä, TV-sopimusten arvot putoaisivat ja pelaajat ansaitsisivat vähemmän. Siten jalkapallosta tehtäisiin eliitin urheilulaji. Se on iso virhe. Jalkapallo täytyy nähdä globaalina kokonaisuutena. FIFA tekee jalkapallosta elitistisempää, ei globaalimpaa, Tebas kommentoi Sport Bildin haastattelussa Transfermarktin mukaan.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.