Yksi viime kesän EM-kisojen mieleenpainuvimmista yksityiskohdista oli varmasti se, kuinka Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen tuupertui kentän pintaan sydänkohtauksen saaneena kesken Huuhkajien historiallisen arvokisadebyytin. Internazionalen pelintekijää elvytettiin kentällä ja hänet kiidätettiin sairaalaan. Onneksi Eriksen toipui sairauskohtauksestaan ja kisat jatkuivat muuten hyvissä merkeissä, mutta säikähdys oli suuri.

29-vuotiaalle Eriksenille asennettiin jo kesken kisojen sydämentahdistin, mutta hän ei ole pelannut otteluakaan sitten kyseisen Tanska-Suomi-pelin. Hänen sopimuksensa Interin kanssa ulottuu vuoteen 2024, mutta toistaiseksi Serie A:n säännöt eivät salli pelaamista sydämentahdistimen kanssa.

Peliuran jatkumisesta ei toistaiseksi ole takeita, mutta Football-Italian mukaan Inter on tiedottanut nyt harkitsevansa Eriksenin myymistä ulkomaille, jos siellä pelilupa heltiää. Huhuissa on mainittu aiemmin ainakin Eriksenin vanha seura Ajax.

Ikävät muistot Eriksenin tapauksesta nousivat kuitenkin pintaan keskiviikkona pelatussa Itävallan Cupin neljännesvälieräottelussa FC Blau-Weiß Linzin ja TSV Hartbergin välillä. Ottelu keskeytettiin 23. peliminuutilla, kun maan toisella sarjatasolla pelaavan Linzin ghanalainen kärkimies Raphael Dwamena puristi rintakehäänsä ja lyyhistyi maahan vaihtopenkin lähettyvillä.

Dwamena ei menettänyt missään vaiheessa tajuntaansa ja hän sai nopeasti hoitotoimia. Hänet kuljetettiin joka tapauksessa sairaalaan tarkkailtavaksi ja jatkohoitoa varten, eikä ottelua enää samana päivänä jatkettu. Peli on määrä pelata ensi viikon tiistaina.

26-vuotiaan Dwamenan kohdalla huoli sydämen kunnosta ei ole ensimmäinen. Hän nimittäin pelaa sydämentahdistimen kanssa. Juuri sydämentahdistin saattoikin pelastaa Dwamenan hengen.

– Hänen sydämentahdistimensa käynnistyi ja lääkärit saivat hänen tilansa nopeasti vakautettua. Ensihoitoketju toimi erinomaisesti. Ei kestänyt sekuntiakaan ennen kuin hoitajat olivat jo matkalla hänen luokseen, Linzin toimitusjohtaja Stefan Reiter totesi uutistoimisto APA:lle.

Connect 97.1fm

@Connect971fm
Sporting Director of BW Linz, Tino Wawra confirms Raphael Dwamena 🇬🇭 is doing well and could be discharged this evening or tomorrow morning.

#ConnectSports

Kahdeksan A-maaottelua Ghanan maajoukkueessa pelannut Dwamena oli jo siirtymässä FC Zürichistä Valioliigan Brightoniin kesällä 2017, mutta siirto kariutui lääkärintarkastuksessa ilmenneeseen sydänongelmaan. Brighton ehti tuolloin jo tiedottaakin siirrosta.

Kesällä 2018 Dwamena teki sopimuksen La Ligan Levanten kanssa ja pelasi seurassa vuoden. Seuraavaksi kaudeksi 2019-2020 hänet lainattiin sarjatasoa alemmas Real Zaragozaan. Lokakuussa 2019 lääkärit kuitenkin suosittelivat Dwamenalle peliuran päättämistä sydänvaivan vuoksi. Hän päätti silti jatkaa jalkapalloilua edelleen sen jälkeenkin, kun hänelle asennettiin sydämentahdistin tammikuussa 2020.

Elokuussa 2020 Dwamena siirtyi tanskalaiseen Vejleen. Hän ehti pelata viisi peliä Tanskan Superliigaa, kunnes tasan vuosi sitten sydämen komplikaatiot nostivat jälleen päätään. Ura Vejlessä tyssäsi siihen paikkaan, mutta uusi seura löytyi jälleen heinäkuussa Linzistä. Dwamena pelasi ensimmäisen pelinsä lähes vuoden tauon jälkeen 3.10., ja ehti pelata kaikkiaan kolme sarjaottelua lähes alusta loppuun, kunnes sydänongelma puuttui cup-ottelussa jälleen peliin.

[readmore from=Eriksen-Christian]

Linzissä Dwamenan sydänongelmat tietysti tiedettiin, mutta hyökkääjä sai silti lääkäreiltä peliluvan.

– Kun hän siirtyi meille, Linzin sairaalan huippulääkärit tutkivat hänet perusteellisesti. Heidän johtopäätöksensä oli, että kaikki on kunnossa. Mitään poikkeavaa ei ole esiintynyt, ja harjoituksissa ja peleissä kaikki on sujunut ongelmitta, Stefan Reiter jatkoi.

– Meille oli välittömästi selvää, ettei ottelua enää tänään jatkettaisi, hän vastasi kysymykseen ottelun keskeytyspäätöksestä.

Dwamena voi nyt olosuhteisiin nähden erittäin hyvin, mutta tuorein sairauskohtaus herättää perusteltua huolta siitä, voiko pelaajaura sittenkään enää jatkua. Dwamena on taistellut vaivaansa vastaan jo yli neljä vuotta ja saanut elää unelmaansa jalkapalloammattilaisena, mutta tuleeko nyt lopulta raja vastaan? Hyvä uutinen oli ehdottomasti se, että sydämentahdistin toimi ja saattoi pelastaa hänen henkensäkin.

Lähde: Transfermarkt

George Addo Jnr

@addojunr
Really sad to hear 🇬🇭Raphael Dwamena was rushed to the hospital today after collapsing in an Austrian Cup match earlier.

Good news is that he's stable.

Thank God🙏🙏

#Getwell #Ralph

YEN.com.gh

@yencomgh
GOOD NEWS 🙏🏻

Ghanaian striker, Raphael Dwamena is ‘stable’ after collapsing on the field during an Austrian Cup match between his team Blau-Weiß Linz and Hartberg.

We wish him a speedy recovery and pray that he gets back to playing soon. 💪🏿

Photo by: @raphivani1 (Instagram)