Näkökulma: Nations League päättyi farssiin – sääntöjä syytä muuttaa hyvin nopeasti

© Kuva: Getty Images

Ranska on Nations Leaguen mestari. Finaalissa kaatui Espanja maalein 2-1.

Kylian Mbappé viimeisteli voittomaalin, joka on puhuttanut futismaailmaa. Se oli sääntöjen mukainen maali, mutta moni on kyseenalaistanut sääntöjen oikeudenmukaisuuden.

Lyhyt kertaus: Mbappé oli syöttöhetkellä selvästi paitsioasemassa, minkä penkkiurheilijatkin näkivät tv-hidastuksesta. VAR oli kyllä ottelussa mukana, mutta se ei puuttunut Mbappén paitsioasemaan sinänsä. Syy on säännöissä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Palloliiton väliaikaisena erotuomaripäällikkönä toimiva Tuomo Fasta selvensi tilannetta SuomiFutis-sivustolle näin:

– Tämä tilanne liittyy paitsiotulkinnan kakkoskohtaan, jossa mietitään vastapelaajan vaikuttamista. Paitsio niin sanotusti purkautuu, kun puolustaja pelaa palloa, Fasta sanoi.

Se ei siis ollut tilanteessa kiistanalaista, oliko Mbappé paitsiossa vai ei. Ongelma oli se, että Espanjan toppari Eric García yritti kurottamalla katkaista syöttöä Mbappélle. Hän hieman osui palloon, muttei saanut sitä purettua, vaan syöttö meni Mbappélle, joka karkasi läpiajoon. Jos García ei olisi lainkaan osunut palloon, tilanne olisi tuomittu paitsioksi, eikä maalia olisi syntynyt.

– Ymmärrän pelaajan näkökulmasta tämän hyvin. Tämä on hankala asia ja hankala tulkittava. Tämä on helppo tulkittava esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, että tulee pitkä ristipallo, puolustajalla ei ole mitään kiirettä, mutta tämän pusku epäonnistuu ja pallo meneekin taaksepäin ja siellä takana onkin joku [vastustaja], Fasta kertoi.

– Tämä on vähän hankala ja tulkinnallinen sääntö.

Eikä niin vähänkään hankala. García ja Espanja kun olisivat selvinneet tilanteesta sillä, että García olisi tyystin lopettanut pelaamisen ja antanut syötön mennä. No eihän pelaaja käytännön tasolla niin voi tehdä ja luottaa sataprosenttisesti siihen, että takaviistossa oleva hyökkääjä on ollut syöttöhetkellä paitsiossa.

– Me kaikki, jotka olemme pelanneet jalkapalloa, tiedämme, että se oli paitsio. Säännön laatija ei ole pelannut jalkapalloa, Espanjan Mikel Oyarzabal sanoi lehdistölle pelin jälkeen.

Fastan mukaan sääntöjä tutkitaan ja pohditaan jatkuvasti. Tätä kyseistä sääntöä on syytä rukata hyvinkin nopeasti. Tällaisia tilanteita tuskin tapahtuu kovin usein, mutta on kohtuuton vääryys, että tällaisella hyvin tulkinnanvaraisella asialla ratkaistaan Nations League, joka sinällään on ollut hieno uusi kilpailumuoto.

Yksi mahdollinen ratkaisu voisi olla se, että syöttöhetkellä paitsiossa oleva pelaaja on yksiselitteisesti paitsiossa, oli siinä vastustajan katkoyritystä välissä tai ei. Voidaan pohtia, onko sääntöjen puitteissa tarpeellista antaa pelin ulkopuolelle kävelemään jääneelle hyökkääjälle mahdollisuutta läpiajoon, jos pallo tulee hyökkääjälle puolustajan epäonnistuneen katkoyrityksen seurauksena.

Se on sitten kokonaan toinen juttu, jos pallo on jo puolustajalla hallussa, ja tämä syöttää vastustajan epähuomiossa läpi. Tietty tulkinnanvaraisuus toki tässäkin (milloin pallo on puolustajalla hallussa ja milloin ei), mutta ehkä sitä soisi, että tuomareille annettaisiin mahdollisuus ottaa pelin henkikin paremmin huomioon näin isoja päätöksiä tehtäessä.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


Leicester – Tottenham | Jääkö Tottenham telineisiin? ⭐️⭐️½