Vielä tiistaina maailma ei tuntenut tiettävästi ainuttakaan miespuolista aktiiviuraansa yhä jatkavaa avoimesti homoseksuaalia jalkapalloammattilaista. Tilanne muuttui pikkutunneilla Suomen aikaa. Tuolloin Australian A-liigassa, Adelaide Unitedin joukkueessa pelaava Josh Cavallo julkaisi Twitterissä videon, jossa hän kertoi olevansa homoseksuaali.

– On ollut melkoinen matka tulla tähän pisteeseen, mutta en voisi olla tyytyväisempi päätökseeni. Olen kamppaillut seksuaalisuuteni kanssa yli kuusi vuotta ja olen iloinen, että voin panna asian nyt syrjään, muotoili Cavallo viestissään, jonka hän julkaisi sekä tekstinä että videona.

– Kun vartuin, tunsin aina, että minun täytyy piilotella, koska olin häpeissäni. Häpeissäni siitä, etten voisi ikinä tehdä sitä mitä rakastan, ja olla samaan aikaan homo. Piilottelin todellista itseäni tavoitellakseni lapsuuden unelmaani. Jalkapallon pelaaminen ja tasa-arvoinen kohtelu ei ikinä tuntunut minusta realistiselta.

Ollessaan homoseksuaalisuutensa kanssa ”kaapissa” Cavallo kertoo kätkeneensä tunteitaan mahtuakseen jalkapalloilijan muottiin. Homoseksuaalisuus ja jalkapalloilu olivat ”kuin kaksi maailmaa, joiden polut eivät kohdanneet”.

– Jalkapallossa sinulla on vain pieni mahdollisuus saavuttaa jotain suurta. Homoseksuaalisuudestaan julkisesti kertomisella voi olla negatiivinen vaikutus uraasi. Homona ja jalkapalloilijana tiedän, että on muitakin pelaajia, jotka elävät hiljaisuudessa. Haluan auttaa muuttamaan asiaa, näyttää, että jokainen on tervetullut jalkapallon pariin, ja että jokaisella on oikeus olla aito oma itsensä, Cavallo jatkoi tekstiään.

Cavallon ulostulo on saanut lämpimän ja ilahtuneen vastaanoton maailmalla. Oman arvostuksensa australialaispelaajaa kohti osoitti muun muassa Barcelonan toppari Gerard Piqué.

– Hei Joshua Cavallo, minulla ei ole iloa tuntea sinua henkilökohtaisesti, mutta haluan kiittää sinua ottamastasi askeleesta. Jalkapallomaailma on kaukana jälkijunassa ja sinä autat meitä liikkumaan eteenpäin, Piqué kirjoitti.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Gerard Piqué

@3gerardpique
Hey @JoshuaCavallo, I don’t have the pleasure to know you personally but I want to thank you for this step that you take. The world of football is far behind and you are helping us move forward.

Josh Cavallo

@JoshuaCavallo

Marraskuussa 22 vuotta täyttävä Joshua Cavallo on Melbourne Cityn kasvatti, joka siirtyi viime helmikuussa Adelaide Unitediin. Cavallo on kuulunut tällä kaudella säännöllisesti Adelaiden avauskokoonpanoon, pelaten sekä keskikentällä että laitapuolustajana. Hänet on nähty myös Australian juniorimaajoukkueessa.

Maailman tunnetuimpana homoseksuaalisena miesjalkapalloilijana on pidetty yleisesti saksalaista Thomas Hitzlspergeriä, mutta hänkin kertoi seksuaalisesta suuntautumisestaan vasta peliuran päätyttyä tammikuussa 2014. Englannin entisestä nuorten maajoukkuepelaajasta Justin Fashanusta tuli vuonna 1990 tiettävästi ensimmäinen homoseksuaalisuudestaan julkisesti aktiiviuransa kertonut miespuolinen jalkapalloammattilainen. Fashanun elämä päättyi traagisesti itsemurhaan vuonna 1998.

Homoseksuaalisuus on ollut merkittävä tabu vain miesten jalkapalloilussa, sillä jalkapallomaailma tuntee lukuisia avoimesti homoseksuaaleja naispuolisia huippupelaajia.