Pikkuhuuhkajissa 14 kertaa esiintynyt hyökkääjä Eetu Vertainen lähti menneenä kesänä ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaille, kun hän siirtyi Ilveksestä Skotlannin pääsarjaseura St. Johnstonen riveihin.

Vertainen, 22, joutui odottamaan debyyttiään pitkään Ison-Britannian työ- ja oleskelulupakäytäntöjen kiristyttyä maan EU-eron myötä.

Syyskuun alkupuolella hän pääsi esiintymään ensimmäistä kertaa St. Johnstonen paidassa, mutta vastuu on toistaiseksi ollut vähäistä. Vertainen on tullut kahdessa ottelussa vaihdosta kentälle noin kymmeneksi minuutiksi, ja kolme viimeisintä peliä hän on seurannut kokonaan penkiltä.

St. Johnstonen manageri Callum Davidson sanoi viime viikolla, että ymmärtää Vertaisen sopeutumisen vievän aikaa.

– Eetun on ollut vaikea tulla uuteen ympäristöön, kommentoi Davidson The Courierin mukaan.

– Hänen on totuttava skotlantilaisen jalkapallon nopeuteen.

– Hänen tasonsa riittää, mutta Skotlannissa jalkapallo on paljon hektisempää kuin Suomessa, joten siihen sopeutuminen vaatii aikaa.

– Hän tekee kovaa töitä ja puskee itseään eteenpäin.

– Näen hänen kehittyvän joka päivä. Kun ottaa huomioon hänen tasonsa, kokonsa ja voimansa, niin olen innoissani siitä, mitä hän tuo pöytään, kun hän pääsee täyteen vauhtiin.

– Olen puhunut hänelle paljon, koska on vaikea muuttaa Suomesta pois ensimmäistä kertaa ja tulla uuden kulttuurin keskelle.

Davidsonin mukaan Skotlannin liigan pelityyli saattaa yllättää lähempääkin tulevat hankinnat.

– Välillä ihmiset aliarvioivat Skotlannin liigaa, mutta täällä pelataan nopeaa jalkapalloa ja täällä pärjätäkseen on pysyteltävä vauhdissa ja energiatasoissa mukana.

– Tänne tulee Englannista pelaajia, joiden mielestä täällä pelataan nopeasti, joten se on täysin erilaista kuin mihin pelaajat ovat muualla tottuneet.

Vertainen edusti pitkään Helsingin Jalkapalloklubia, kunnes siirtyi kaudeksi 2021 Ilvekseen, jolle hän teki 14 ottelussa yhteensä neljä maalia ennen siirtoaan Skotlantiin.