Suomella oli maajoukkuerintamalla tiistaina kerrassaan loistava päivä. Ensin alle 19-vuotiaiden maajoukkue kukisti Maltan 1-0, sitten Huuhkajat kaatoi Kazakstanin 2-0 ja illan päätteeksi Pikkuhuuhkajat voitti Ratinassa Itävallan 3-1. Kahdelle viimeksimainitulle voitto merkitsi sitä, että arvokisaunelmat pysyvät elossa ja alle 19-vuotiaat Minihuuhkajat täysi pistepotti vei EM-kisojen jatkokarsintaan.

Mitä isommat edellä, sitä pienet perässä. Täydellinen neljän voiton sarja täydentyi keskiviikkona, kun alle 17-vuotiaiden maajoukkue (vuonna 2005 ja myöhemmin syntyneet) voitti Vantaalla ja Helsingissä pelatun kotiturnauksensa viimeisessä ottelussa Gibraltarin maalein 4-0. Suomen maaleista vastasivat Yllson Lika, Jasper Jalonen, Daniel Armstrong ja Roni Hudd.

Kun Suomella oli allaan jo tasapelit Sveitsiä ja Bosnia-Hertsegovinaa vastaan, riitti kolme lisäpistettä lopulta siihen, että myös alle 17-vuotiaat jatkavat EM-jatkokarsintaan. Suomen paras maalintekijä turnauksessa oli kaksi maalia tehnyt TPS:n Jasper Jalonen, joka on pelannut tällä kaudella viidessä Ykkösen ottelussa.

Juttu jatkuu alla olevien twiittien jälkeen.

Erkka V. Lehtola

@ErkkaVLehtola

Miika Nuutinen

@MiikaNuutinen
Taas kuljetaan valoon päin… 🇫🇮

U17 & U19 pojat lohkoistaan jatkoon EM-karsinnoissa! Isot onnittelut @ErkkaVLehtola’n ja @PeterLudde’n johtamille joukkueille. #Huuhkajat #suomifutis
Kiitos @MiikaNuutinen. "Pimeydestä valoon" oli yksi tarinan otsikoista.
Pojat sytyttivät valot!
#Minihuuhkajat #Huuhkajat #suomifutis #pelaajakehitys #Yhdessä

Huuhkajat

@Huuhkajat
🗣️ "Oli mageeta nähdä, kun kundit tulivat pelin jälkeen iPadin ympärille jännittämään, miten käy Töölössä. Oli hauska nähdä poikien reaktio, ja mitä tämä heille merkitsee: tämä merkkaa tosi paljon."

Päävalmentaja @ErkkaVLehtola pitää U17-jatkokarsintapaikkaa suuressa arvossa. 🦉

Suomen joukkueessa pelasi muutamia todella suurten organisaatioiden juniorijoukkueissa pelaavia pelaajia. Minihuuhkajia turnauksessa kipparoinut Daniel Armstrong – legendaarisen valmentajan ja TV-asiantuntijan Keith Armstrongin poika – siirtyi elokuussa Ilveksestä Serie A:n kärkiseuroihin lukeutuvan Atalantan akatemiaan. 16-vuotias Armstrongin pelipaikka on keskikentän keskustassa.

Vieläkin kokoluokkaa suuremmassa seurassa pelaa vasen laitapuolustaja Tomas Galvez, 16. Lontoossa syntynyt Galvez on Watfordin kasvatti, joka siirtyi tänä kesänä ei enempää eikä vähempää kuin Manchester Cityyn.

Galvez on pelannut tällä kaudella neljä ottelua alle 18-vuotiaiden Valioliigassa. Sports Illustrated kertoi heinäkuussa Galvezin hylänneen Liverpoolin, Chelsean ja Arsenalin tarjoukset Manchester Cityn valitessaan. Tällainen lista huippuseuroja kintereillä kertonee selvää kieltä siitä, kuinka lupaavasta laitapuolustajasta on kyse.

[readmore from=Suomi-U17]

16-vuotias toppari Lucas von Hellens siirtyi puolestaan tänä kesänä portugalilaisen Marítimon alle 19-vuotiaiden joukkueeseen. Von Hellens on suurseura Benfican kasvatti, jolla on sekä Suomen että Portugalin kansalaisuus.

Sekä alle 17-vuotiaiden että alle 19-vuotiaiden ikäluokkien jatkokarsintaturnaukset pelataan ensi keväänä. Alle 17-vuotiaiden EM-turnausta isännöi Israel ja alle 19-vuotiaiden turnausta Slovakia.