Unohdettu Barcelonan ja Manchester Cityn pelaaja – ”Lähtö Barcelonasta oli kuin muuttaminen kartanosta kadulle asumaan”

© Kuva: Getty Images

Pep Guardiola valmentaa tätä nykyä Manchester Citya. Entinen pelaaja, sittemmin yksi maailman kaikkien aikojen parhaista valmentajista.

Hän luotsasi kotiseutunsa jättiläisen Barcelonan putsaamaan pöydän liki kaikissa kilpailuissa, mihin seura osallistui. Guardiolan Barcelonaa on yleisesti pidetty maailman parhaana joukkueena kautta aikojen.

Joissain papereissa Manchester Unitedin vuoden 2008 ryhmä olisi lähellä, mutta ei silti samalla tasolla.

Tuosta Guardiolan joukkueesta monet muistavat tietenkin Lionel Messin, Xavin, Andres Iniestan ja monia muita suuria tähtiä.

Kovin moni ei välttämättä muista israelilaista Gai Assulinia. Timanttia, jota Guardiola luotsasi Barcelonan kakkosjoukkueessa ennen kultaisia vuosia Blaugranan edustuksessa.

Israelin Messi oli superlupaus aivan pienestä asti. La Masiaan Assulin saapui 12-vuotiaana. Hänestä povattiin seuraavaa supertähteä Guardiolan alaisuudessa.

Hyökkäävä keskikenttä nousi Katalonian jätin kakkosjoukkueeseen jo 16-vuotiaana. Assulin omasi uskomattoman kyvyn kuljettaa palloa ja ohittaa vastustajia. Hän oli myös ruumiinrakenteeltaan esimerkiksi Messiä voimakkaampi ja pärjäsi miesten peleissä erinomaisesti.

Assulin muisteli aikaansa Guardiolan alaisuudessa Goalin haastattelussa.

– Olimme nousukarsintaottelussa. Ensimmäinen osa oli päättynyt tasan ja ratkaisu jäi kotipeliimme. Kaikki olivat hermostuneita, mutta Guardiola kertoi kapteenillemme, että me pelaajat saamme päättää avauksen tuohon elintärkeään kamppailuun.

– Eihän siitä mitään tullut, koska kaikki halusivat pelata. Se jäi silti vahvasti mieleeni ja jollain tapaa se kuvastaa Guardiolaa valmentajana sekä ihmisenä.

Valmentajavelhon kohottua ykkösjoukkueen ruoriin kaudelle 2007/08, uskottiin laajalti juuri Assulinin lähtevän Guardiolan mukana ylös.

Israelilainen oli juuri tehnyt kolmen vuoden sopimuksen, jossa oli tuolle ajankohdalle massiivinen 20 miljoonan euron ulosostopykälä.

Kohtalo puuttui kuitenkin peliin ja Assulin loukkasi polvensa erittäin pahasti. Palattuaan takaisin kentille hänellä oli vaikeuksia pysyä edes Barcelona B:n vauhdissa. Assulin ei kuulunut enää Guardiolan tilalle tulleen Luis Enriquen luottopelaajiin.

Lopulta taituri joutui luovuttamaan ja hän siirtyi Manchester Cityyn. Sen piti olla uusi mahdollisuus, mutta Assulin ei missään kohtaa murtautunut Roberto Mancinin ryhmään.

Alkoi kiertolaiselämä, jonka aikana Assulin pelasi Englannin ja Espanjan alemmilla sarjaportailla, Kazakstanissa, Israelissa ja Romaniassa.

Nykyisin 30-vuotias Israelin Messi on Italian Serie D:ssä Creman joukkueessa. Ei siis varsinaisesti sellainen urapolku, mitä häneltä odotettiin.

Toki Assulin on vain yksi luku jalkapallomaailman raadollisuudesta kertovassa kirjassa.

– Kasvaessani Barcelonan ja Manchester Cityn kaltaisten seurojen parissa, kaikki tuntuu täydelliseltä. Siirryttyäni pienempiin joukkueisiin, kuten Racing Santanderiin, näin jalkapallomaailman todelliset kasvot, kertoi Assulin.

– En ala mainitsemaan nimiä, koska ei sillä ole merkitystä. Pukukoppien elämä maailmalla oli tyystin erilaista. Se oli kuin sotaa. Ulkomaalaiset pelaajat ja paikalliset taistelivat keskenään. Toivottavasti ilmiö on laantunut tänä päivänä, mutta tuskinpa.

Assulin haluaa jakaa oman tarinansa myös siksi, että se toimisi kenties varoituksena nykypäivän uusille talenteille.

– Ehdoton ohjenuorani varsinkin nuorille pelaajille on, että heidän kannattaa pysyä läntisessä Euroopassa. Englanti, Espanja, Italia, Ranska tai Saksa. En suosittele lähtemistä Itä-Eurooppaan, koska näin siellä paljon korruptiota ja epäammattimaisuutta.

– Toki se saattoi olla itselleni vaikeampaa. Kasvoin mielestäni maailman parhaassa joukkueessa. Lähtö Barcelonasta tuntui kuin olisin muuttanut kartanosta kadulle asumaan, julisti Assulin.

Israelilainen on kertonut useaan otteeseen, että hänen sydämensä on katalonialaisseurassa edelleen.

Jälkikäteen hän on urheilullisesti miettinyt ennen kaikkea siirtoaan Cityyn, mutta piti lähtöä pakkoratkaisuna. Se toi mukanaan myös suuren mullistuksen kentän ulkopuolella.

– En todellakaan halunnut lähteä, mutta hyvin aikaisessa vaiheessa kävi selväksi, että Enriquen alaisuudessa en saisi peliaikaa. Minun oli pakko etsiä uusi seura.

Juuri uran kannalta Manchester ei ollut oikea ratkaisu, mutta hän tapasi kaupungissa tulevan vaimonsa ja lastensa äidin. Jalkapalloa suurempia arvoja, joten ratkaisuaan hän tuskin liiemmin katuu.

Israelin Messistä ei tullut tähteä, mutta jalkapalloilijana hän on kokenut seuramaailman kahdet kasvot ja nähnyt valtavasti.

Jos alla oleva twiitti ei näy, klikkaa tästä.

Lähde: GOAL, Transfermarkt

Joakim Nordström
Twitter: @jokkenordstrom