Suomen naisten A-maajoukkueen futisvuosi 2021 päättyy torstaina hienoon otteluun, sillä Helmarit haastaa vieraskentällä Göteborgissa viime kesän olympiafinalistin Ruotsin. Ottelu pelataan yli 18 000 katsojaa vetävällä Gamla Ullevilla ja on Aftonbladetin tietojen mukaan loppuunmyyty. Peli on kesän olympiafinalisti Ruotsin ensimmäinen kotipeli ilman yleisörajoituksia sitten syksyn 2019.

Muokkaus juttuun 24.11. kello 12.05. Juttua kirjoitettaessa tiistaina ei etsinnöistä huolimatta löytynyt tietoa katsomorajoituksista, vaan muun muassa Göteborgin kaupungin kotisivuilla oli uutisoitu pelin olevan pariin vuoteen ensimmäinen Ruotsin naisten A-maajoukkueen kotipeli ilman rajoituksia.

Keskiviikkoaamuna Ruotsin jalkapalloliitto kuitenkin ilmoitti loppuunmyydyn tarkoittavan tässä yhteydessä 14 500 katsojaa. Toisin sanoen koronavirustilanne lienee johtanut siihen, että aivan täyteen stadionia ei sittenkään myyty. Aiemmin otsikossa puhuttiin 18 000 katsojasta, mutta se on nyt muutettu 14 500 katsojaan.

Svensk Fotboll

@svenskfotboll
𝐒𝐎𝐋𝐃 𝐎𝐔𝐓 | 1️⃣4️⃣ 5️⃣0️⃣0️⃣ biljetter är nu sålda till VM-kvalmötet mot Finland på Nationalarenan Gamla Ullevi imorgon - vilket betyder utsålt! 👏🇸🇪

Tilanne on suomalaispelaajillekin kutkuttava.

– Tosi siistiä, että sinne on tulossa tupa ainakin lähes täyteen. Toivottavasti siellä on jonkin verran Suomen fanejakin. Eiköhän siellä ole ihan mahtava tunnelma. Mikäs sen siistimpää, kuin päästä hiljentämään tuollainen yleisö, Suomen kapteeni Tinja-Riikka Korpela totesi tiistaina järjestetyssä Helmarien etämediatilaisuudessa.

Maat kohtasivat samalla stadionilla myös EM-kisoissa kahdeksan vuotta sitten. Ruotsi oli tuolloin parempi tylysti maalein 5-0, mutta Korpela vakuuttaa, että nyt pystytään parempaan. (Tämän jutun kuvituskuva on tuosta ottelusta heinäkuulta 2013).

– Ruotsi oli silloin yksi maailman parhaista maista, ja sama homma edelleen. Voin sanoa, että Suomi tulee kyllä ehdottomasti olemaan parempi kuin kahdeksan vuotta sitten.

Äänekkään yleisön edessä pääsi lokakuussa pelaamaan myös Helmarien hyökkääjä Kaisa Collin, kun hänen seurajoukkueensa AIK pelasi Tele2Arenalla Hammarbyta vastaan ottelun, jossa oli katsojia kaikkiaan 18 537. Collinille peli antoi hyvää oppia siitä, miltä metelissä pelaaminen tuntuu.

– Kaiken kommunikaation voi oikeastaan melkein unohtaa. Tajusin Hammarby-pelissä viiden minuutin jälkeen, että kukaan ei kuule toisiaan, Collin kertoi lokakuisesta kokemuksestaan.

– Jos on pakko kommunikoida joku asia toiselle, niin se pitää mennä kuiskaamaan korvaan. Tai ei kuiskaamaan, vaan huutamaan. Se on kyllä yksi iso haaste, mutta pitää vain selkeämmin eleillä, juoksuilla ja käsillä näyttää, että mihin haluaa pallon. Puolustuspelaaminen varsinkin hyökkääjänä vaikeutuu tosi paljon, kun ei kuule takaapäin, ottaako vasemmalta vai oikealta.

– Helmarien joukkueesta tosi moni on kuitenkin pelannut isojen yleisöjen edessä, joten ei se mikään yllätys meille ole.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

FotMob

@FotMob
18,537 Hammarby and AIK fans came out to watch the women’s Stockholm Derby, setting a new attendance record for the Swedish Damallsvenskan. And it went off.

🎥 via @_OBOSDamallsv

Her Football Hub

@HerFootballHub
Records being broken everywhere 🇸🇪

18,537 people turned up today to watch Hammarby Fotboll take on AIK Fotboll in the Damallsvenskan, a new record for the league! 🙌

It warms my cold heart to see a fanbase show up like this for their women's team. More than 19000 tickets sold in advance for the derby between Hammarby and AIK #Damallsvenskan

Hammarby Fotboll

@hammarbyfotboll
Någonstans tar det antagligen slut, men här får de sista leden inte plats.

@_OBOSDamallsv | #Bajen

Lähtökohtaisesti voisi olettaa tasapelinkin olevan Suomea tyydyttävä lopputulos vaikeasta vieraspelistä, mutta Korpela varoittaa liiallisen puolustamiseen keskittymisen vaaroista.

– Varmaan kaikki joukkueen ulkopuolella olettavat, että Ruotsi totta kai voittaa. Tiedostamme, että haaste on kova. Me otamme ilolla vastaan kotiin viemisiksi kaikki pisteet, joita täältä on otettavissa, Korpela vastasi SuomiFutikselle.

– Totta kai me lähdetään jokaista peliä voittamaan. Jos lähtee pelaamaan 0-0:aa, pelistä tulee todella vaikea. Kaikki tietävät, että Ruotsi ole hävinnyt kotona pitkään aikaan. Kaikki putket päättyvät jossain vaiheessa, joten siinä on meille sopiva haaste.

Ruotsin edellinen tappio kotikentällä on huhtikuulta 2019, kun se taipui Solnassa pelatussa ottelussa Saksalle 1-2. Heikkouksia joukkueessa ei ole helppoa löytää, mutta aseeton ei Suomikaan ole.

– Kaikilla joukkueilla on joitain kohtia, joihin voi iskeä, mutta Ruotsia pitää katsoa aika tarkasti, jotta löytyy paikat, joissa voimme heitä haavoittaa. Meidän joukkue on kuitenkin yksi parhaista vastahyökkäyksissä, joten siihen voisimme iskeä. Meillä on nopeita pelaajia, keskuspuolustaja Anna Westerlund arvioi.

Tinja-Riikka Korpela seurasi alkukaudesta Tottenhamin otteluita enimmäkseen vaihtopenkiltä, mutta nyt hän on pelannut kolme peliä peräkkäin Jamaikan maajoukkuevahti Becky Spencerin loukkaannuttua. Pelituntuma on siis kohdallaan, ja etenkin Arsenalia vastaan (1-1) riitti töitä sen verran paljon, että ennakkosuosikki Ruotsiakin vastaan kapteeni on valmis.

– On ollut kivaa päästä pelaamaan hyviä, kovia pelejä. Vireystila on hyvä, ja senkin takia on hyvä tulla maajoukkueen mukaan nyt, kun tietää, että täälläkin on tulossa kova peli.

[readmore from=Helmarit]

– Kova Arsenal-peli maailman huippupelaajia vastaan oli totta kai hyvää valmistautumista Ruotsi-otteluun. Töitä riitti siinä pelissä, ja lähellä oli, että olisi kolme pistettäkin saatu. Se oli kuitenkin Arsenalin ensimmäinen pistemenetys tällä kaudella. Olen valmiina torstaihin, tähtipelaaja Vivianne Miedeman puskulle lisäajalla antautunut Korpela kommentoi.

– (Tottenhamin) valmentaja sanoi jo ennen kauden alkua, että hän tulee peluuttamaan molempia maalivahteja vähän vastustajan ja meidän terveystilanteen mukaan. Joukkueella on hyvä tilanne, sillä meillä on kaksi hyvää ja kokenutta maalivahtia.

MM-karsintaottelu Ruotsi-Suomi alkaa torstaina kello 19.30 Suomen aikaa, ja sitä voi seurata suorana Yle TV2:lta.