Huuhkajat kohtasi Bosnia-Hertsegovinan MM-karsintojen huipputärkeässä kamppailussa lauantain alkuillassa. Zenicassa pelattuun otteluun kumpikin joukkue lähti ehdottomasti pelkästään voitto mielessään.

Bilino Poljen stadionilla oli lämmin tunnelma ja kotiyleisö piti hurjaa meteliä kamppailun alusta asti.

Internazionale Milanon tähtipelaaja Edin Džeko jäi lopulta kotiyleisön harmiksi kokonaan pois Bosnia-Hertsegovinan kokoonpanosta loukkaantumisen takia.

Huuhkajilla avauksessa oli myös mielenkiintoisia ratkaisuja. Muun muassa Paulus Arajuuri, Jere Uronen ja Joel Pohjanpalo aloittivat penkiltä.

Avaukseen nousi esimerkiksi Brentfordin Marcus Forss.

Huuhkajat lähti hieman yllättävälläkin ryhmällä kamppailuun. Juha Tamminen.

Lauantain kiihkeä taistelu päättyi lopulta riemukkaaseen Suomen 3-1-voittoon!

Avausjaksolla Zenican hornankattilan kannustuksesta innostunut Bosnia-Hertsegovina aloitti väkevästi. Ensimmäinen kulmapotku kotijoukkueelle tuli jo parin minuutin pelin jälkeen.

Huuhkajat esiintyi alkuhetket kuitenkin hyvin rauhallisesti ja ryhmitys pysyi tiiviinä.

Seitsemännellä minuutilla Gojko Cimirot pääsi komean syöttöketjun päätteeksi murtautumaan Suomen boksiin. Matala keskitys takaviistoon meni kuitenkin Leo Väisäsen kautta yli päätyrajan.

Kotijoukkue protestoi tilannetta voimakkaasti, koska pallo osui hidastuksenkin mukaan suomalaistopparin käteen.

Valioliigastakin tuttu erotuomari Michael Oliver näytti välittömästi, että puolustaja ei asennollaan tehnyt itsestään isompaa. Ei pilkkua.

Kolme minuuttia myöhemmin sen sijaan matala pudotus takaviistoon löysi kohteensa. Bosnian tähtipelaaja Miralem Pjanić sai pallon aivan rangaistusalueen rajan tuntumassa yllättävän vapaasti. Taiturin sijoitus meni kuitenkin räikeästi yli.

Suomi alkoi hiljalleen päästä myös paremmin pallolliseen peliin mukaan. Glen Kamara kokeili kaukolaukausta Glasgow Rangersin riveissä syntyneen komean maalinsa innoittamana, mutta tällä kertaa ei osunut.

Džekon puuttuessa kotijoukkueen odotukset maalinteko-odotukset lepäsivät pitkälti Smail Prevljakin varassa. Hän myös pääsi yrittämään vartin kohdalla aivan liian vapaasti Huuhkajien maalin edestä.

Topparien merkkauksessa oli selvä katkos, mutta Prevljakin osuma palloon oli heikko. Tuloksena ainoastaan maalipotku.

Bosnia-Hertsegovinan hyökkäysinto fanaattisen kotiyleisönsä edessä oli huomattava ja se näkyi myös valtavina tiloina joukkueen puolustuslinjan selustassa.

Huuhkajien vastaiskupelaaminen osoitti vaaraansa parinkymmenen minuutin jälkeen. Laidasta lähteneeseen keskitykseen pääsi yrittämään Marcus Forss, mutta hyökkääjän puskussa ei ollut tarpeeksi voimaa. Maalivahti Ibrahim Šehić torjui tilanteen helposti.

Suomi alkoi olemaan selvästi vaarallisempi joukkue. Forss ja Teemu Pukki prässäsivät aktiivisesti ylhäällä ja pian Forssin paikan jälkeen Pukin aktiivinen keskialueen prässi tuotti tulosta.

Jalka väliin ja Norwichin kärki yksin läpi. Pukki yritti kiertää maalivahdin, mutta viime hetkillä puolustus pääsi väliin.

Seuranneen kulmapotkun jälkeen Jukka Raitala sai pallon ja lähti laukomaan vasemmalla jalallaan noin kahdestakymmenestä metristä. Pallo osui Pjanićin käteen ja Oliver näytti palloa täplälle.

Tilanne tarkistettiin VAR-tuomaristolta ja tuomio säilyi sekä bosnialaistähdelle keltainen kortti. Pukin laukoman pilkun Šehić kuitenkin torjui. Suomalaiskärjen laukaus jäi vähän vaisuksi.

Teemu Pukki ei tällä kertaa rangaistuspotkustaan onnistunut. Juha Tamminen.

Muutamaa minuuttia myöhemmin vaisuus oli tiessään. Pukki pääsi oikeasta laidasta irti ja laittoi matalan pallon maalin eteen. Forss ehti sinne ja pallo maaliin. Huuhkajat siirtyi ansaitusti johtoon.

Maali oli Forssille ensimmäinen A-maajoukkueessa kilpailullisessa ottelussa. Hän teki maalin aiemmin Suomen sensaatioimaisessa harjoitusottelun voitosa Ranskaa vastaan.

Suomi oli selvästi parempi joukkue kentällä. Bosnia-Hertsegovina oli aivan horroksessa ja erittäin suurissa ongelmissa Huuhkajien prässin kanssa. Tilanne näytti sinivalkoisin lasein erinomaiselta, mutta taivaalle ilmestyi synkkiä pilviä hyvin nopeasti.

Arsenalin Sead Kolasinac eteni vasenta laitaa pitkin. Raitala yritti liukua palloon, mutta osui Kolasinacia nilkkaan napit edellä. Kummankin kamppailu päättyi siihen. Oliver näytti suomalaispuolustajalle punaista korttia ja erittäin pettynyt Kolasinac talutettiin pois kentältä.

Kotiyleisö heräsi järkytyksensä jälkeen uudestaan euforiaan, kun oma joukkue pääsi miesylivoimalle. Virtaa sai myös joukkue. Nelisen minuuttia ennen täyttä aikaa Prevljak pääsi jälleen kokeilemaan boxin sisältä. Suomalaisten onneksi kärkipelaajan ruuti oli tälläkin kertaa märkää. Pallo meni pystysuoraan ja valtavasti yli maalin.

Mies pääsi yliajalla yrittämään jälleen varsin vapaasti kotijoukkueen puoliajan kahdeksanteen kulmapotkuun. Tällä kertaa päällään ja tulos sama. Pallo reilusti yli maalin.

Huuhkajat pelasi todella hyvän jakson, mutta Raitalan punainen kortti muutti pelin kuvaa luonnollisesti.

Toiselle nelivitoselle päävalmentaja Markku Kanerva reagoi vaihdolla. Maalintekijä Forss siirtyi penkille ja Veikkausliigan paras pelaaja Urho Nissilä juoksi kentälle.

Kuopion Palloseuran mies olikin käynnistämässä hyökkäystä heti jakson alussa, josta Huuhkajat oli tuplata johtonsa. Nissilä pelasi pallon Nicholas Hämäläiselle. Pallo pienen kimpoilunkin kautta Pukille. Puolivolley kentän kautta hiuksenhienosti ohi maalin.

Bosnia-Hertsegovina avasi jakson yllättävän unisesti. Varsinkin puolustuskolmanneksellaan kotijoukkue oli erittäin epävarma.

Laiska, ylimielinen ja epävarma startti myös kostautui nopeasti. Vajaalla pelannut Huuhkaja-ryhmä tuli jaksolle aggressiivisesti.

Eldar Ćivić löntysteli suojaamaan palloa yli päätyrajan. Pukki juoksi takaa korkealla työmoraalille ja sai puskettua pallon Väisäselle, jolta kliininen pieni siirto Robin Lodille. Minnesota Unitedin mies jysäytti pallon verkkoon ja Suomen 2-0-johtoon.

Bilino Poljen kotiyleisö hiljeni ja aloitti jo viheltelemään sekä huutamaan omilleen. Huuhkajat kontrolloi kenttätapahtumia maalinsa jälkeen edelleen. Joukkue ryhmitti oman alueensa tiiviisti ja Kamara sekä Pukki nostivat riistojen jälkeen jalalla nopeasti.

Näin paine ei säilynyt Suomen maalin tuntumassa ja kotijoukkueen puolustuksella tuntui jatkuvasti olevan suuria ongelmia. Pukki tuntui päässeen Bosnia-Hertsegovinan puolustajien pään sisälle. Paniikkimieliala oli silmin nähtävä aina, kun Pukki lähti prässäämään tai pystyjuoksuun.

Kotijoukkueen valmentaja Ivaylo Petev teki 66. minuutin kohdalla vaihdon, joka sai koko kotiyleisön viheltämään villisti. Tähtipelaaja Pjanić siirtyi vaihtoon.

Hetkeä myöhemmin bulgarialaisvalmentajan vaihdoille ei nauranut kukaan. Sivuvapaapotkusta Bosnia-Hertsegovina kavensi lukemiin 1-2. Maalin edustalta juuri kentälle tullut Luka Menalo ohjasi pallon komeasti maalin kattoon.

Huuhkaja-vahti Lukas Hradecký oli täysin voimaton. Helpohkosti Menalo pääsi linjasta irtoamaan vapaaksi. Lähimpää tilannetta seuraili Suomen toisen maalin viimeistellyt Lod.

Kauaa ei kotiyleisön kemut kestäneet. Suomi sai myös sivuvaparin. Pallon taakse Lod, jonka keskitys puolustuslinjan selustaan.

Taustalta juoksi Daniel O’Shaughnessy. Pallo kylmän viileästi jalalla maaliin. Tilannetta tarkistettiin pitkään VAR-tuomarilta. Hidastuskuvissa tilanne näytti olevan aivan senttipeliä, mutta tällä kertaa ne sentit menivät Huuhkajien kannalta suosiollisesti.

VAR-kopissa päivystäneen Chris Kavanaghin tuomio ei miellyttänyt kotijoukkueen pelaajia yhtään. Palautteet otti vastaan kentän puolella Oliver.

Zenican ilta oli Huuhkajien juhlaa. Juha Tamminen.

Bosnia-Hertsegovina oli aivan lukossa. Huuhkajat samaan aikaa pelasi täydellisyyttä hipovan esityksen. Vajaallakin Suomi oli vaarallisempi joukkue ja ansaitsi voittonsa aivan täysin.

Samalla Huuhkajat nousi lohkossa toiseksi ohi Ukrainan. Suomi on kaksi pistettä edellä. Bosnia-Hertsegovinan mahdollisuudet MM-kisoihin menivät Zenican illassa.

Viimeisellä kierroksella 16. marraskuuta Suomi kohtaa täydellä Olympiastadionilla Ranskan. Ukraina matkustaa Zenicaan. Toivottavasti silloin kotijoukkueen esitys olisi sellainen, että Ukrainan voitto ei olisi aivan läpihuutojuttu.

Toki tämä Huuhkajaryhmä saattaa tehdä Ranskaa vastaan ihan mitä tahansa.

Lopputulos: Bosnia-Hertsegovina – Suomi 1-3