FIFA on asettanut kesän EM-kisojen Tanska-Suomi-kamppailun katsojat ehdolle The FIFA Fan Award -palkinnon saajaksi.

Suomalaisille tuo 12. kesäkuuta pelattu ottelu merkisee paljon muutakin. Se oli maamme jalkapallokulttuurille historiallinen monella tapaa.

Globaalista näkökulmasta tuo päivä muistetaan silti Christian Eriksenin sairaskohtauksesta, järkyttävistä näkymistä, kun tähtipelaajaa elvytettiin tai hänen puolisoaan lohdutettiin.

Tuon tragedian keskellä kaksi maata, kaksi kannattajakuntaa yhdistyivät kauniilla tavalla. Suomalaiskannattajat Parkenilla aloittivat huutamaan tanskalaistähden etunimeä, johon tanskalaiset lopulta vastasivat miehen sukunimellä.

Huuto jatkui hetken ja kotiyleisö kunnioitti suuresti suomalaisten tyylikästä elettä. Myös katsomon tapahtumat keräsivät otsikoita viimeistään seuraavana päivänä ympäri maailmaa.

Jos alla oleva twiitti ei näy, klikkaa tästä. Juttu jatkuu.

Huuhkajat

@Huuhkajat
The FIFA Fan Award Nominee – @dbulandshold and Finland fans! | 🇩🇰❤🇫🇮 | 🗳 VOTE HERE/ÄÄNESTÄ TÄSTÄ: fifa.com/the-best-fifa-…

🇫🇮📢 – "CHRISTIAN!"
🇩🇰📢 – "ERIKSEN!"

Hetki, joka yhdisti kaksi kansakuntaa ja kosketti koko jalkapallomaailmaa.

#Huuhkajat #EURO2020 #WeAreFinland

Palkintoon on ehdollla myös kaksi muuta kannattajatekoa tältä vuodelta. Saksan tuhoisat tulvat pysäyttivät surullisilla seurauksillaan koko Euroopan. Ihmisuhrien lukumäärä kohosi peräti 170:een ja kateissa on edelleen lähes yhtä monta.

Saksalaiset jalkapalloseurat tai tarkemmin niiden kannattajat aloittivat ennennäkömättömän yhteistyökampanjan, jolla kerättiin rahaa, ruokaa ja tarvikkeita niitä tarvitseville.

Kolmas ehdokas on Imogen Papworth-Heidel. 11-vuotias englantilaistyttö keräsi rahaa Ison-Britannian avaintyöntekijöille koronapandemian runtelemassa maassa.

Jalkapalloa rakastava Imogen onnistui tehtävässään pomputtelemalla jalkapalloa. Lopputulema oli erittäin vaikuttava. Yhteensä 195 päivää ja yli 7000 pomputusta päivässä.

Yhteensä Imogen pomputteli yli 1,1 miljoonaa kertaa kokonaismäärästä, joka kohosi peräti 7,1 miljoonaan. Useat eri ihmiset ja urheiluseurat lahjoittivat omilla videoillaan pomputuksia Imogenin kokonaispottiin.

Osallistujien joukossa olivat muun muassa huippupelaajat Marcus Rashford ja Lucy Bronze.

Voisi siis sanoa, että tässä tapauksessa mukana kisassa on pelkästään hyviä ehdokkaita ja mukana oleminen on jo palkinto itsessään.

Mahtavia kannattajahetkiä, kun tilanteet ovat näyttäneet synkkääkin synkemmiltä.

Kesän tapahtuma oli traaginen ja pysäytti tuon ottelun lisäksi koko jalkapallomaailman. Suomalaiskannattajien käytös Parkenin lehtereillä oli A-luokkaista. Tätä ehdokkuutta voi pitää täysin ansaittuna kunnianosoituksena niin tanskalaisille kuin suomalaisille jalkapallofaneille.

Onneksi myös Eriksenin osalta tilanne päättyi onnellisesti. Mies on kunnossa ja elämä jatkuu. Huuhkajat nappasi tuolloin lopulta ikimuistoisen 1-0-voiton Joel Pohjanpalon maalilla. Sen muiston paikalla olleet kannattajat ansaitsivat alkuillan dramaattisten vaiheiden jatkoksi.

Tässä vielä kuvaa Parkenilta, kun ottelun jatkosta ei ollut vielä tietoa. Jos alla oleva twiitti ei näy, klikkaa tästä.

MUNDIAL

@MundialMag
Denmark and Belgium fans sang You’ll Never Walk Alone ahead of their game this afternoon, to show support for Christian Eriksen. Football is brilliant.