15 vuotta ja 264 päivää. Tasan näin vanha oli pelaajalupaus Enes Sali, kun hän debytoi sunnuntaina Romanian A-maajoukkueessa. Samalla Salista tuli kaikkien aikojen nuorin kilpailullisessa ottelussa pelannut eurooppalainen miesjalkapalloilija. Ennätyksen hän vei norjalaiselta Martin Ødegaardilta, joka oli niin ikään 15-vuotias taannoin A-maajoukkueessa debytoidessaan.

Enes Sali syntyi helmikuussa 2006 Torontossa, Kanadassa. Hän oli jo nuorena niin lupaava lahjakkuus, että FC Barcelonan Kanadassa aktiiviset kykyjenetsijät bongasivat tämän ja pyysivät hänet vain 9-vuotiaana treenaamaan Barcelonan La Masia -akatemiaan kahden maanmiehensä – jos niin nyt voi 9-vuotiaista sanoa – kanssa.

Sali teki taidoillaan ja nopeudellaan La Masian valmentajiin vaikutuksen, ja hän sai jo noin nuorena kannustusta maailmantähdiltä.

– Lionel Messi, Neymar ja Andres Iniesta opettivat minulle paljon. He kehottivat minua luottamaan itseeni, Salin kerrotaan todenneen.

Barcelonalla oli kuitenkin vaikeuksia FIFA:n siirtosääntöjen noudattamisessa, kun se oli värvännyt alaikäisiä pelaajia laittomin keinoin akatemiaansa. Barcelona halusi tehdä Salille sopimuksen, mutta kolmen vuoden odottelun jälkeen perhe kyllästyi.

Enes Salin isä Engi Sali oli syntyisin Constantan maakunnasta Romaniasta. Samalta seudulta oli kotoisin myös Romanian kautta aikain paras jalkapalloilija Gheorghe Hagi. Niinpä Salit palasivat Constantaan vuonna 2019 ja Enes Sali aloitti pelaamisen Viitorul Constantassa – seurassa, jonka omistaja ja päävalmentaja Gheorghe Hagi nykyisin on.

Legendaarinen Hagi on selvästi ollut Salille oiva mentori, ja tällä kaudella poika on pelannut Romanian pääsarjassa kahdeksan ottelua. Syyskuussa syntynyt ammattilaisuran avausmaali oli huikea soolojuoksu kentän halki, ja maaliaan Sali tuuletti luonnollisesti juosten halaamaan Gheorghe Hagia.

Nyt Enes Sali näyttää tehneen maajoukkuevalintansa, ja valinneen Romanian edustusjoukkueekseen. Vaihtoehtoina hänellä olisi ollut myös synnyinmaa Kanada sekä Turkki.

Sali pelasi sunnuntain MM-karsintaottelussa reilut kymmenen minuuttia. Vaikka Romania kaatoikin vieraissa Liechtensteinin 2-0, kaatuivat sen MM-kisahaaveet tänään pysyvästi. Pohjois-Makedonia nujersi samaan aikaan Islannin 3-1 ja eteni maaliskuun jatkokarsintoihin. Lohkon voitti Saksa.

Andy McGeady

@andymcgeady
Enes Sali just got capped for Romania tonight.

At 15.

FIFTEEN.

Emanuel Roşu

@Emishor
Remember the name.
15-year-old Enes Sali became the youngest player to ever score in the Romanian top flight.
Amazing story: born in Canada, spent time at Barca's La Masia, he's now coached by Hagi.
Look at his sprint after the beautiful goal to hug Papa Hagi...

GOAL News

@GoalNews
Enes Sali becomes the youngest European player to appear in a competitive international after coming off the bench for Romania 👏

A record previously held by Martin Odegaard 👀

@Yokhin's #NXGN profile on Sali from earlier this week ✨

Gilles 🇳🇬🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

@_Grimanditweets
Elif Elmas beautiful strike to secure the points for North Macedonia.
Napoli have a nice player here.

FIFA World Cup

@FIFAWorldCup
🇲🇰 Elif Elmas's 2nd-half double earns a 3-1 win that sees North Macedonia pip Romania for a place in the European playoffs 🎉

❤️ Goran Pandev may have retired from international duty, but who can forget the stunning 2-1 win in Germany he inspired? 🙏

@ffmmkd | #WCQ | #WorldCup

Jutun lähteenä on käytetty Goalin artikkelia.

Jutun otsikkoa on muokattu 14.11. kello 22.39. Otsikossa luki aiemmin virheellisesti EM-karsinnat, kun kyseessä ovat luonnollisesti MM-karsinnat.