Näkökulma: Huuhkajien voitto Zenican illassa jää historiaan – Suomen kovimmat vierasvoitot sai uuden luvun

© Kuva: Juha Tamminen

Ali Sami Yen, Estádio do Bessa, Zdzisława Krzyszkowiaka, Parken ja Bilino Polje. Tällä tavalla riviin iskettynä varmasti kohtalaisen sekalainen seurakunta.

Siinä on lista stadioneista, jotka subjektiivisesti arvioiden ovat toimineet tapahtumapaikkoina Huuhkajien kaikkien aikojen vierasesityksille.

14. lokakuuta 1998. Suomi haki 3-1-voiton Turkista. Istanbulin legendaarisella Ali Sami Yen Stadionilla pelattu ottelu meni pahasti kotiyleisön ihon alle. Kuuman kamppailun suomalaiset maalintekijät olivat Mika-Matti Paatelainen, Jonatan Johansson ja Jari Litmanen.

EM-karsintojen vierasvoitto fanaattisen turkkilaisyleisön edessä oli Richard Möller-Nielsenin luotsaamalta Suomelta sensaatio.

27.3.2002. Portugali jäi Estádio do Bessan nurmella kotiyleisönsä suureksi shokiksi täysin Suomen jalkoihin. Maalinteossa onnistuivat Joonas Kolkka, Mikael Forssell ja Litmanen kahdesti. Loppulukemat Suomelle 4-1.

Kyseessä oli toki harjoitusottelu, mutta Antti Muurisen ryhmä sai vastaansa hurjan nipun. Portugalilla oli heittää kentälle muun muassa Nuno Gomes, Pauleta, Sérgio Conceição, João Pinto ja Fernando Couto. Ei riittänyt.

2.9.2006. Em-karsinnat ja yleisurheilija Zdzisława Krzyszkowiakan mukaan nimetty stadion Bydgoszczissa. Suomi järkytti puolalaista kotiyleisöä huimalla esityksellään. Litmanen iski jälleen kahdesti ja Mika Väyrynen kertaalleen.

Roy Hodgsonin karsinnat etenivät lopulta hyvin lähelle sitä Alppien valtausta. Shefki Kuqi piti hyytävällä Olympiastadionilla toiveet elossa Azerbaidžania vastaann. Portugalista ei silti irronnut voittoa, mutta kunniakas 0-0-tasapeli. Se 3-1-voitto jäi silti historiaan.

12.6.2021. Suomi voitti arvokisahistoriansa ensimmäisen ottelun vastoin kaikkia odotuksia. Hurja kotijoukkue Tanska hävisi Parkenilla pelin 0-1.

Totta kai peli jäi mieleen myös kammottavasta ja koko maailmaa säikäyttäneestä Christian Eriksenin tapauksesta.

Huuhkajat ja kaikki suomalaiset katsomossa esiintyivät järkytyksen hetkellä upeasti. Mikään ei himmennä silti mahtavaa voittoa, joka tuli Joel Pohjanpalon historiallisella maalilla.

Olemme nyt edenneet päivissä hyvin lähelle nykyisyyttä. Menneistä kunniamaininnan ansaitsee tietenkin myös Ranskan voittaminen aika tasan vuosi sitten.

Stade de Francella Huuhkajat voitti harjoitusottelun sensaatiomaisesti 2-0. Onni Valakari ja Marcus Forss maalintekijöinä. En silti aseta itse sitä voittoa täysin samaan arvoon kuin tuon harjoitusottelun Portugalia vastaan. Hurja temppu silti.

13. marraskuuta 2021. Huuhkajat voitti Zenican Bilino Poljen stadionilla Bosnia-Hertsegovinan 3-1.

Nyt ei osunut Litmanen enää, mutta Forss, Robin Lod ja Daniel O’Shaughnessy onnistuivat.

Teemu Pukin ruuti oli hivenen kostunutta tällä kertaa, mutta upea työmoraali ja alustukset kahteen maaliin. Upea suoritus myös tähtihyökkääjältä.

Päävalmentaja Markku Kanerva sanoi jo 3. marraskuuta, kun joukkue julkistettiin, että Zenicassa on uuden ihmeen vuoro. Se myös tapahtui.

Huuhkajat pelasi fantastisen ottelun tunteella elämöineen kotiyleisön edessä. Nekin tunnetilat himmenivät kilpaa tummenevan illan kanssa.

Suomen esitys vieraskentällä oli täynnä uskoa ja voitontahtoa. Siitä paistoi läpi, että Huuhkajat janoaa MM-kisapaikkaa. Bosnia-Hertsegovina pyrki tulemaan kamppailuun aggressiivisesti ja upottamaan Suomen hyökkäyspelillään.

Siinä kesti noin vartin, että totuus selvisi kotijoukkueelle. Huuhkajat käytti vastustajan höntyilyt armotta hyväkseen. Glen Kamara, Pukki, Lod ja Forss saivat luotua täydellisen pelon ilmapiirin bosnialaisten takaraivoon.

Harhasyötöt seurasivat toisiaan ja tähtipelaajat levittelivät käsiään. Huuhkajat riisui Bosnia-Hertsegovinan aseistaan totaalisesti.

Jukka Raitalan harkitsematon ja myöhäinen liukutaklaus päästi uskon hiipimään niin kotijoukkueen kuin yleisön paidanliepeistä sisään. Huuhkajat taisteli ja kesti tauolle johtoasemassa.

Toisen jakson alku piirsi kankaalle oikeastaan kokokuvan lauantai-illasta. Miesylivoimainen Bosnia-Hertsegovina oli löysä, epävarma ja osin jopa ylimielinen. Suomi haki vajaallakin toista osumaa ja sen myös teki.

Kanervan ryhmä on sen toisen perättäisen ja vielä hankalamman unelman syrjässä tosissaan nyt kiinni.

Sankariteko Zenicassa jää historiaan. Se mahdollistaa panoksellisen ja uskomattoman näytöksen 16. marraskuuta Olympiastadionilla Ranskaa vastaan.

Ukraina sen sijaan on pakkovoiton edessä samalla Bilino Poljen stadionilla. Silloin todennäköisesti kotijoukkueen valmentajan nimi on vaihtunut ja Edin Džeko kirmaa hyökkäyksessä.

Toivotaan, että Bosnia-Hertsegovina tästä höykytyksestä kasaa itsensä ja vie Ukrainalta pisteitä. Toisaalta Huuhkajat voi hyvin tehdä ne haihattelut turhiksi Olympiastadionin metelissä. Hallitseva maailmanmestari on vastassa, mutta Kanervahan sen jo sanoi.

Tämä ryhmä on ennenkin tehnyt ihmeitä.

Käy loppukarsinnoissa miten tahansa, niin 13.11.2021 jää historiaan. Kuva Juha Tamminen.

Joakim Nordström
Twitter: @jokkenordstrom


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.